Αποκάλυψη: Δάνειο από περίεργη offshore στον «Εκδότη» - Στοιχηματζή Δήμητρη Μάρη (έγγραφο)

299

Μόνο έκπληξη δεν προκαλεί η αποκάλυψη του έγκυρου mononews.gr για τον νέο δάνειο 1.1  εκατ. ευρώ στον αποτυχημένο εκδότη και επιτυχημένο Στοιχηματζή (stoiximan.gr) Δημήτρη Μάρη – ιδιοκτήτη της 24media - από μια περίεργη offshore υπό την επωνυμία Deep Investment.

Η οποία Deep Investments, είτε πρόκειται για fund με έδρα την Δυτική Ινδία, που διαθέτει υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, είτε πρόκειται για offshore με έδρα το… Γιβραλτάρ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας.

Για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν έχουν διαβάσει τις αποκαλύψεις του Lykavitos.gr o Μάρης, εμφανιζόταν ως το αγαπημένο παιδί του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά στα Μέσα Ενημέρωσης την περίοδο της Καθεστωτικής παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, τότε που αποπειράθηκαν να αλλοιώσουν τον εκδοτικό και μηντιακό χάρτη στον τόπο.

Ο Μάρης μπαινόβγαινε μια ή δυο φορές τον μήνα στο Μαξίμου και έβλεπε εκτός από τον Παππά και τον Φλαμπουράρη και τον ίδιο τον Τσίπρα, ο οποίος στο πρόσωπο του έβλεπε τον «νέο Ψυχάρη». 

Την ίδια βέβαια περίοδο και παρά τις συνεχείς καταγγελίες τόσο από την πλευρά του ΟΠΑΠ όσο και από άλλους ανταγωνιστές στο κομματι του τζογου, σύμφωνα με το ρεπορταζ δεν υπήρχε και τόσο μεγάλη… προθυμία των φορολογικών αρχών να ελέγξουν τα όσα κατά καιρούς είχαν αποκαλυφθεί σε ότι έχει να κάνει με την ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ της Stoiximan – τουλάχιστον στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της.

Και για να έχετε μια αίσθηση των αριθμών ο Κύκλος Εργασιών, ο Τζίρος της Stoiximan για το 2017 ήταν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ(!) όταν τα πρώτα χρόνια εμφανίζεται να αποδίδει φόρους της τάξεως των 10 ή 20 χιλιάδων ευρώ(!) μόλις.

Ο Μάρης την ίδια περίοδο, στο  peak δηλαδή της Καθεστωτικής παντοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, μπλέκει και στην επανέκδοση του ΕΘΝΟΥΣ, αναλαμβάνοντας το μάνατζμεντ του εντύπου του  Σαββίδη.

Αν και… κατάφερε να βουλιάξει κυκλοφοριακά την ιστορική αυτή εφημερίδα (πούλαγε λιγότερα και από την Αυγή) πρόλαβε και  έκανε σειρά πρωτοσέλιδων που του πάσαραν  τα «παρασύστηματα» του ΣΥΡΙΖΑ από το Μαξίμου στοχοποιώντας  εκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την σύζυγο του σημερινού πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη.

Προκαλώντας μάλιστα την μήνιν της Νέας Δημοκρατίας που εξέδωσε «πύρινη» ανακοίνωση κατά του Μάρη που θα διαβάσετε στην συνέχεια,  αφήνοντας παράλληλα ανοιχτά υπονοούμενα για ΕΥΝΟΙΚΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ του βασικού μετόχου (τότε) της Stoiximan από τις αρμόδιες αρχές.

Ο Lykavitos.gr επειδή αποκάλυψη ΠΡΩΤΟΣ  όλο αυτό το Παρασκήνιο της Σχέσης Διαπλοκής Μάρη – Καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε βροχή Εξωδίκων, Μηνύσεων και Αγωγών από την πλευρά του Μάρη τα οποία έχουν πάρει τον δικαστικό τους δρόμο.

Τώρα όμως τα στόματα ανοίγουν και οι αρμόδιες αρχές- ελπιζουμε - να πράξουν (χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις) το καθήκον τους.

Τώρα αρχίζει λοιπόν το «πάρτι» για τον Μάρη…

H.K.Τζαφέρης

Δείτε στην συνέχεια το αποκαλυπτικό σημερινό δημοσίευμα του mononews.gr

Κονταίνουν οι επιχειρηματικές φιλοδοξίες του επιχειρηματία στον χώρο των media και κυρίως του διαδικτύου κ.  Δημήτρη Μάρη, μετά την απόφαση να αλλάξει χαρακτήρα το μέχρι και χθες το πρωί το ενημερωτικό του ραδιόφωνο news 24/7 και να μετατραπεί σε μουσικό.

Εξέλιξη που στοίχισε δεκάδες θέσεις εργασίας, κυρίως δημοσιογράφων, σε μια δύσκολη εποχή για τον ελληνικό Τύπο.

Και όχι μόνο αυτό. Όπως αποδείχθηκε η απόφαση αυτή δεν ήταν δικιά του, αλλά του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ο πρόεδρος του οποίου αποκάλυψε χθες το απόγευμα ότι εδώ και χρόνια το ραδιόφωνο news 247  δεν είχε άδεια ενημερωτικού ραδιοφώνου, αλλά μουσικού.

Όπως είπε ο κ. Κουτρομάνος το news24/7 λειτουργούσε παράνομα. To γεγονός αυτό εκθέτει ανεπανόρθωτα τον κ. Μάρη καθώς τον εμφανίζει ως «λαθρεπιβάτη» των media. Όπως είναι απόλυτα λογικό, μετά την αποκάλυψη αυτή, ο ίδιος είναι απόλυτα εκτεθειμένος απέναντι στον μικρομέτοχο του στις επιχειρήσεις των media, τον εφοπλιστή Πέτρο Παππά, ο οποίος ποτέ δεν είχε δώσει δικαιώματα για αρνητικά σχόλια. Τώρα όμως ο ιδιαίτερα σοβαρός εφοπλιστής βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα.

Πλέον, ο οικονομικός κλοιός αρχίζει και σφίγγει γύρω από τον κ. Μάρη, αφού το σενάριο του φιλικά προσκείμενου στην προηγούμενη κυβέρνηση επιχειρηματία δεν βγήκε ή, αν θέλετε, είχε ημερομηνία λήξεως το βράδυ της Κυριακής, 7 Ιουλίου. Όταν από τις κάλπες αναδείχθηκε αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πράγματα σοβαρεύουν ιδιαίτερα για τον επιχειρηματία, ο οποίος, όπως αποκαλύπτει σήμερα το mononews.gr, τον περασμένο μήνα έλαβε δάνειο από μία συνδεδεμένη εταιρεία, ονόματι Deep Investments (βλέπε το έγγραφο στο τέλος του κειμένου).

Το δάνειο που έλαβε ανέρχεται στο ποσό των 1,1 εκατ. ευρώ με διάρκεια μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024. Είναι δηλαδή πενταετούς διάρκειας.

Το επιτόκιο του δανείου είναι της τάξης του 4%. Δηλαδή το δάνειο είναι έντοκο και έχει «σκοπό την χρηματοδότηση των τρεχουσών κεφαλαιακών αναγκών της Εταιρείας και των θυγατρικών της καθώς και για την χρηματοδότηση των στρατηγικών της επενδύσεων», σύμφωνα με την διεύθυνση μητρώου και ανάπτυξης του ΕΒΕΑ, όπου έγινε η σχετική κοινοποίηση από την 24Media.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την ίδια κοινοποίηση, όπως αποκαλύπτει το mononews.gr, «το ως άνω δάνειο θα εκταμιευθεί εφάπαξ ή τμηματικά, θα έχει διάρκεια έως την 31-12-2024 με αποπληρωμή του κεφαλαίου σε μια δόση στην λήξη της διάρκειάς του και με δυνατότητα πρόωρης μερικής ή ολικής αποπληρωμής. Το δάνειο θα είναι έντοκο με σταθερό επιτόκιο καθ’ όλη την διάρκειά του 4,00 % ετησίως, των τόκων υπολογιζομένων από 01-01-2021 και καταβαλλομένων στις 31-12 κάθε ημερολογιακού έτους, αρχής γενομένης την 31-12-2021. Η ως άνω σύμβαση δανείου θα υπογραφεί έως την 15η Ιουνίου 2019, ώστε να καταστεί εφικτή η χρηματοδότηση των άμεσων κεφαλαιακών αναγκών της Εταιρείας και των θυγατρικών της.  Το Διοικητικό Συμβούλιο εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Δημήτριο Μάρη, όπως προβεί στη νομότυπη δημοσίευση της σχετικής ανακοίνωσης της ως άνω χορηγούμενης από τη Γενική Συνέλευση άδειας κατάρτισης συναλλαγής».

Προφανώς οι επενδύσεις στον χώρο των media αποτελούν δύσκολο σπορ, κάτι το οποίο γνωρίζει ο κ. Μάρης από την εμπλοκή του προ διετίας στην επανέκδοση του «Έθνους», όταν ανέλαβε μόνο το management, για λογαριασμό του επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη, χωρίς, όπως λένε οι πληροφορίες, την άμεση οικονομική του εμπλοκή.

«Καίει συνεχώς νέο χρήμα για media χωρίς απήχηση»

Για το λόγο αυτό, τα 1,1 εκατ. ευρώ έρχονται ως συνέχεια στην αύξηση κεφαλαίου που πραγματοποίησε η 24Media το 2018, ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, και καθαρογράφηκε στο ΓΕΜΗ και το υπουργείο Ανάπτυξης στο τέλος της ίδιας χρονιάς.

Δηλαδή, μέσα σε ένα χρόνο, ο κ. Μάρης για να στηρίξει τα μέσα του, εκπληρώνοντας τη φιλοδοξία του να δημιουργήσει ένα ειδησεογραφικό ραδιόφωνο, στα πρότυπα των άλλων μεγάλων, όπως του ΣΚΑΙ,  με προσανατολισμό την κεντροαριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, κόστισε περί τα 2,5 εκατ. ευρώ. Επί της ουσίας η «παρέμβαση» του news24/7 ήταν μηδανινή.

Αν αναζητήσει κανείς στο μεταξύ τη «συνδεδεμένη» εταιρεία που χορήγησε το δάνειο, την Deep Investments, θα διαπιστώσει ότι επικρατεί σύγχυση. Κι αυτό διότι είτε πρόκειται για fund με έδρα την Δυτική Ινδία, που διαθέτει υποκαταστήματα σε Χονγκ Κονγκ, Νέα Ζηλανδία και Αυστραλία, είτε πρόκειται για offshore με έδρα το… Γιβραλτάρ.

Διαπλοκή

Μετά τις περικοπές της τελευταίας χρονιάς που άγγιξαν το 1 εκατ. ευρώ ο επικεφαλής της 24Media Δημήτρης Μάρης αποφάσισε να συρρικνώσει την εταιρεία του, ξεκινώντας σε πρώτη φάση από το κλείσιμο του ενημερωτικού ραδιοφωνικού σταθμού News247  προχωρώντας σε δεκάδες απολύσεις.

Η 24 Media αποφάσισε να μεταβάλλει την πολιτική της και να συρρικνώσει το μιντιακό αποτύπωμά της καθώς οι εταιρείες της ήταν ζημιογόνες. Επιπρόσθετα, το προηγούμενο διάστημα στήριξε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε παλαιότερα καταγγείλει το κ. Μάρη στη Βουλή ως διαπλεκόμενο επιχειρηματία.

Μάλιστα τον Ιανουάριο του 2018 η ΝΔ είχε εκδώσει ανακοίνωση με αφορμή ένα δημοσίευμα στο Έθνος (εκείνη την εποχή το management του Έθνους το είχε ο κ. Μάρης) που στοχοποιούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η ανακοίνωση είχε ως εξής:

«Μετά και το σημερινό προβοκατόρικο πρωτοσέλιδο του “Έθνος” δεν υπάρχει πια καμία αμφιβολία ότι ο Όμιλος Μάρη βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, προκειμένου να προωθεί την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Γεγονός, φυσικά, που δεν είναι άσχετο με το ζήτημα της φορολόγησης του διαδικτυακού τζόγου – κύρια επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Δ. Μάρη – για το οποίο έχουμε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή και δεν έχουμε λάβει ακόμη καμία απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. 

Η Κυβέρνηση είναι προφανές πλέον ότι εξυπηρετεί συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρηματιών και εκείνοι τους το ξεπληρώνουν χτίζοντας ένα νέο σύστημα οικονομικής και μιντιακής διαπλοκής.

Απόδειξη τούτου είναι ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γιάννης Δραγασάκης πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες συναντήσεις με επιχειρηματίες, ενθαρρύνοντάς τους να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Μάρη. 

Να γνωρίζουν άπαντες ότι θα μας βρουν απέναντι. Και κυρίως να ξέρουν ότι ματαιοπονούν. Ο χρόνος της Κυβέρνησης μετράει αντίστροφα και καμία συμμαχία με την παλιά ή τη νέα διαπλοκή δεν μπορεί να τη διασώσει».

Πιέσεις από τον Αλέξη Τσίπρα για συνεργασία με Κόκκαλη

Μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα της ιστοσελίδας parapolitika.gr  την περασμένη άνοιξη ο τότε ένοικος του Μαξίμου Αλέξης Τσίπρας είχε ασκήσει πιέσεις  προς την πλευρά Κόκκαλη, προκειμένου να επενδύσει στα media, σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και για την τότε κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας ειπώθηκε οτι πίεζε τον γιο του Σωκράτη Ντίνο Κόκκαλη προκειμένου να προχωρήσει στην εξαγορά των εταιριών  Μάρη και συγκεκριμένα του site και του ραδιοφώνου της Νews247.