Αποκούμπι του Λαού η εμπνευσμένη Ηγεσία

192
Αποκούμπι του Λαού η εμπνευσμένη Ηγεσία

Στην ζωή τίποτα δεν είναι τυχαίο. Οτιδήποτε και αν συμβαίνει, που δεν προέρχεται από την ανθρώπινη παρέμβαση, έχει ως γενεσιουργό αιτία την απροσδιοριστία του σύμπαντος.

Φαινόμενα όπως είναι οι λιμοί, λοιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί κλπ, αποδίδονται σε αόρατες δυνάμεις, οι οποίες είναι πεπερασμένες για την ανθρώπινη νοημοσύνη. Ερμηνείες σε όλα αυτά που γίνονται με εντολές από «τω αγνώστω θεώ», δεν μπορούμε να δώσουμε, παρά μόνο να κάνουμε απλές εικασίες.

Γράφει ο Γιάννης Μιχαήλ

Γι αυτό, όλοι, σχεδόν οι άνθρωποι, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, νιώθουν δέος και φόβο, απέναντι σε κάθε εξωγενή δοκιμασία. Στην πορεία της ζωής μας όμως, δεν βρισκόμαστε πάντοτε στο μάτι του κυκλώνα. Ευτυχώς υπάρχουν μεγάλες περίοδοι νηνεμίας, παρέχοντας την δυνατότητα ανασυγκρότησης των σκέψεων μας, της αναθεώρησης των προτεραιοτήτων μας και της επανέναρξης όλων των λειτουργιών που «χτίζουν» τις ζωές μας, στοιχεία που οδηγούν στην ανάκαμψη της ευημερίας και την επαναφορά του πρότερου βίου.

Για να τελεσφορήσει όμως, αυτή η επανεκκίνηση, απαιτούνται ορισμένες προυποθέσεις και η συμβολή, αν όχι όλων μας, επειδή εκ των πραγμάτων είναι ανέφικτο, τουλάχιστον, της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού. Αυτά που απαιτούνται σε πρώτη φάση είναι:σοβαρότητα, ψυχραιμία, μεθοδικότητα, γνώσεις, ενημέρωση, αλλά πάνω απ' όλα και πρώτα απ' όλα- οι κατάλληλοι άνθρωποι- με βασικό κριτήριο την επαγγελματική τους επάρκεια και τον κοινό νου- στις θέσεις αιχμής.

Πολλές φορές, σε δύσκολες ώρες, ακούγεται η επωδός ότι «μας γλίτωσε ο θεός της Ελλάδος» (ωσάν ο μεγαλοδύναμος να έχει υπό την σκέπην του αποκλειστικά την χώρα μας). Η λαϊκή αυτή θυμοσοφία, έχει την ερμηνεία της, στο γεγονός ότι η χώρα μας, μετά από μια μεγάλη τραγωδία, που είχε περάσει, οπότε σίγουρα, πολυτραυματίστηκε, πάντοτε στάθηκε στα πόδια της, με την αυταπάρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού, που έδωσε το άπαν των δυνάμεων του στην διάρκεια της κρίσης, λειτουργώντας όμως, κάτω από την καθοδήγηση σοβαρών και εμπνευσμένων ανθρώπων.

Ευτυχώς σε αυτή την δύσκολη συγκυρία υπάρχει ένα αξιόλογο, πολιτικό, ιατρικό και άλλων επαγγελμάτων προσωπικό χωρίς μεμψιμοιρίες για το ξεπέρασμα της κρίσης. Δεν θα κάνουμε συγκρίσεις με το πρόσφατο παρελθόν (και ο νοών νοείτο), γιατί οι πολίτες έχουν την νοημοσύνη, να αποδίδουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Έτσι ο κάθε κατεργάρης, θα ξαναπάει στον πάγκο του.

Το ευτύχημα είναι, ότι στην δύσκολη αυτή εποχή, βρέθηκε στο τιμόνι της χώρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την συμβολή του οποίου στην αντιμετώπιση της διπλής κρίσης (ας μην ξεχνάμε και τις αθλιότητες του Ερντογάν στον Έβρο), αναγνώρισαν πρώτα οι ξενοι, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Δίπλα στον πρωθυπουργό ήρθε αρωγός σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο, οι επιστήμονες γιατροί του ΕΟΔΥ, με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόρδα, ο Στρατός, η Aστυνομία, το Λιμενικό, όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και όλοι οι άλλοι που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Δεν θα αγιοποιήσουμε το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Όμως, θα επισημάνουμε, ότι απέδειξε ικανότητες, πέρα από τα ειωθότα. Και σε κάθε δύσκολη περίσταση, χρειάζονται, προς παντός, οι εμπνευσμένοι άνθρωποι που θα δίνουν τις σωστές λύσεις έως ότου τελειώσει και αυτή η περιπέτεια, ελπίζουμε σε σύντομο διάστημα.