Αποσυνδέεται η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τις πρόωρες Εκλογές (εικόνες)

225
Αποσυνδέεται η εκλογή ΠτΔ από τις πρόωρες Εκλογές

Αποσυνδέεται η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες Εκλογές.

Ειδικότερα, με μεγάλη πλειοψηφία 224 ψήφων (έναντι 221 στην προηγούμενη ψηφοφορία) πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος το άρθρο 32 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες Εκλογές.

Ακόμα, πέρασε το άρθρο 3 για το ουδετερόθρησκο του ελληνικού κράτους με 156 ψήφους έναντι 151 στην προ μηνός ψηφοφορία στη Βουλή.

Επίσης, η ερμηνευτική δήλωση στο άρθρο 86 του νόμου περί ευθύνης υπουργών, έλαβε 175 ψήφους, έναντι 179 στην προηγούμενη ψηφοφορία. Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη διάταξη έκανε ειδική αναφορά ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι κρυφίως αποσύρθηκαν οι βουλευτές της επειδή είχε αναδρομική ισχύ, κάτι που αμφισβήτησε η Νέα Δημοκρατία.

Η υπερψήφιση από τη σημερινή Βουλή του άρθρου 32 του Συντάγματος για την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την διάλυση της Βουλής, διαμορφώνει ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο για την επομένη των Εκλογών.

Επίσης, επιτρέπει στην επόμενη κυβέρνηση να έχει καθαρή τετραετία, χωρίς τον φόβο της ανατροπής και των πρόωρων Εκλογών, λόγω της αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πρακτικά, η σημερινή υπερψήφιση του άρθρου, χάρη στο ελιγμό της Νέας Δημοκρατίας που υπερψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επιτρέπει στην επόμενη Βουλή να αλλάξει την επίμαχη διάταξη κατά το δοκούν.

Αφού όσες διατάξεις υπερψηφίζονται από την παρούσα Βουλή με πλειοψηφία άνω των 180 ψήφων, όπως συνέβη με το άρθρο 32, αναθεωρούνται από την επομένη- την Αναθεωρητική Βουλή- με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Άρα, εφόσον στην επόμενη Βουλή η Νέα Δημοκρατία έχει Αυτοδυναμία, θα μπορεί να αλλάξει την σχετική διάταξη όπως εκείνη επιθυμεί.

Και να προωθήσει το δικό της σχέδιο πλέον για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, που προβλέπει τρεις ψηφοφορίες, τις πρώτες δύο με αυξημένη πλειοψηφία και στην τρίτη, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Αποφεύγοντας έτσι τον σκόπελο του 2020, όπου με αφορμή τυχόν αδυναμία της Βουλής να εκλέξει τον διάδοχο του Προκόπη Παυλόπουλου, με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών που προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα, η χώρα θα οδηγούνταν και πάλι σε πρόωρες Εκλογές.

Όπως συνέβη με τον Αντώνη Σαμαρά και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα.

Με δύο λόγια η αναθεώρηση του άρθρου 32 από την επόμενη Βουλή, στερεί από την αντιπολίτευση το όπλο του να προκαλεί πρόωρες Εκλογές, με αφορμή την μην συναίνεσή της για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα: