Αποβολή του κόμματος Ορμπαν από το ΕΛΚ ζητούν 13 Κεντροδεξιοι ηγέτες

141

Σε μια κίνηση υψηλού πολιτικού συμβολισμού προχώρησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι δώδεκα ηγέτες της Ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ζητώντας την αποβολή του κόμματος του κ Ορμπαν από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Αφορμή στάθηκαν οι αυταρχικες αντί ευρωπαϊκές αποφάσεις του κ. Ορμπαν με πρόσχημα την αντιμετώπιση του Κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Donald Tusk, με την οποία ζητείται η αποβολή του κόμματος Fidesz από το ΕΛΚ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία υπογράφει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με την πρωθυπουργό της *Νορβηγίας Erna Solberg* και άλλους 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς.

Στην επιστολή επισημαίνεται η έντονη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επεκτείνει επ΄ αόριστον την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ επιτρέπει στον πρωθυπουργό Viktor Orban να κυβερνά με διατάγματα.

«Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του covid-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης επ΄αόριστον», αναφέρεται στην επιστολή.

Επιπλέον, εκφράζεται η στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και απευθύνεται έκκληση για κοινή δράση των κρατών-μελών, ώστε η κατάσταση στην Ουγγαρία να αντιμετωπιστεί σθεναρά.