Απρόβλεπτο πλήγμα στην Εθνική Οικονομία και στον Τουρισμό προκαλεί ο Κορωνοϊός  

500
Απρόβλεπτο πλήγμα στην Εθνική Οικονομία προκαλεί ο Κορωνοϊός και στον Τουρισμό

Σε συναγερμό βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός για το θέμα του Κορωνοϊού. Οι ειδικοί επί του θέματος βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ οι συνεχείς κυβερνητικές συσκέψεις αποσκοπούν στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία σε επίπεδο πρόληψης αλλά και στο ενδεδειγμένο σχεδιασμό για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς ο συγκεκριμένος ιός πάτησε το πόδι του στην Ευρώπη και στη γειτονική Ιταλία.

Πρόκειται για ένα μείζον ζήτημα που επηρεάζει όχι μόνο τη δημόσια υγεία, αλλά φαίνεται από τώρα ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο σε άλλους κρίσιμους τομείς, όπως είναι η οικονομία, ο τουρισμός, η παιδεία κ.α.

Ένα πρώτο δείγμα του κλίματος και των επιπτώσεων που προκαλεί το νούμερο ένα θέμα στα παγκόσμια Media είναι η μεγάλη πτώση που καταγράφει το Χρηματιστήριο, αλλά και η αύξηση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου στο 1,023 σήμερα. Στον τομέα του τουρισμού, επικρατεί ανησυχία καθώς το κλίμα αυτό  αναμένεται να οδηγήσει σε πτώση των επισκεπτών από την Κίνα, δηλαδή από μία μεγάλη σε πληθυσμό χώρα που αιμοδοτούσε σε επισκεψιμότητα πολλούς ελκυστικούς προορισμούς στην ελληνική επικράτεια.

Και  δεν είναι μόνο οι Κινέζοι επισκέπτες, αφού υπό το φόβο διάδοσης του ιού πολλοί Ευρωπαίοι και άλλες εθνικότητες ενδέχεται να περιορίσουν δραστικά τις μετακινήσεις τους.

Σε κάθε περίπτωση η σωστή αντιμετώπιση του θέματος χρειάζεται ψυχραιμία και όσοι εκφράζουν δημόσιο λόγο οφείλουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για τις πληροφορίες που διακινούν προκειμένου να μην προκαλείται κλίμα πανικού στην κοινή γνώμη. Χωρίς αμφιβολία, οι εξελίξεις γύρω από το επίμαχο θέμα θα δοκιμάσουν τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού.

Στο «κόκκινο» το ΧΑΑ λόγω κορωνοϊού

Μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοΐού στην Ιταλία, με την πτώση να φθάνει σε ιστορικά επίπεδα, ανάλογα της κατάρρευσης που έγινε όταν επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 810,35 μονάδες χάνοντας 8,36% διακινώντας μετοχές αξίας 177,5 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή υπερτριπλάσιος τζίρος σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Το σημερινό κράχ στις τιμές ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, καθώς στην Ελλάδα δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα, αλλά η αγορά αντέδρασε με φόβο προεξοφλώντας τα χειρότερα. Ωστόσο, ο τζίρος ανήλθε στα 177 εκατομμύρια.

Η πτώση στην Ελλάδα είναι υπερβολική διότι η ιταλική αγορά έφθανε να χάνει 6%, ύστερα από αρκετές ώρες συνεδρίασης. Τουλάχιστον οκτώ μετοχές του ftse25 εμφάνισαν διψήφιο ποσοστό πτώσης.

«Bουτιά» στο Χρηματιστήριο

Σημαντική πτώση στη Wall Street

Οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφουν σημαντική πτώση με το άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για μια ενδεχόμενη παρατεταμένη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων του Κορωνοΐού σε χώρες εκτός της Κίνας.

Νωρίτερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά -2,64%, στις 28.228,13 μονάδες. Βρισκόταν δηλαδή κάτω από το επίπεδο με το οποίο άνοιξε τη νέα χρονιά.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε κατά -2,88% ενώ ο Standard & Poor’s 500, που είναι ενδεικτικός της γενικής τάσης και περιλαμβάνει τις 500 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες, κατέγραφε πτώση -2,48%.

Ο χρυσός, που θεωρείται από ορισμένους ως «καταφύγιο» σε περιόδους κρίσης, σημειώνει άνοδο 2%, φτάνοντας στα 1.675,75 δολάρια η ουγγιά, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 2013.

Η Wall Street έκλεισε με πτώση την περασμένη εβδομάδα, λόγω της εντεινόμενης ανησυχίας για την επιδημία, αλλά και εξαιτίας των απογοητευτικών στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. Την περασμένη εβδομάδα ο Dow Jones είχε απώλειες 1,4% και ο Nasdaq 1,6%.

Απρόβλεπτο πλήγμα στην Εθνική Οικονομία προκαλεί ο Κορωνοϊός και στον Τουρισμό

Παγκόσμια κατάρρευση φέρνει ο κορωνοϊός

Με ισχυρές απώλειες άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες επηρεασμένοι από την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 στο άνοιγμα έχασε 2,5%, ενώ στις μεσημεριανές συναλλαγές έχανε 3,40% στις 413,53 μονάδες. Ο κλάδος αυτοκινήτου χάνει 4% ενώ όλοι οι δείκτες είναι στο κόκκινο.

Ο βρετανικός FTSE100 χάνει 3,13%, ο γερμανικός DAX χάνει 3,50%  ο γαλλικός CAC40 με απώλειες 3,57%, και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 χάνει 3,29%

Νωρίτερα, βουτιά κοντά στο 4% κατέγραψε ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας καθώς η χώρα μπήκε σε «κόκκινο συναγερμό».