Γιατί οι άνδρες εκδηλώνουν καρδιακή αρρυθμία νωρίτερα από τις γυναίκες;

50

Mια δεκαετία νωρίτερα από τις γυναίκες, εκδηλώνουν oι άνδρες κολπική μαρμαρυγή, τη συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, σύμφωνα με νέα γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο “Circulation».

Και αυτό διότι τα περιττά κιλά αν και είναι επιβαρυντικά και για τα δύο φύλα, για τους άνδρες φαίνεται ότι προκαλούν περισσότερα προβλήματα αναφορικά με την καρδιακή λειτουργία.

«Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε καλύτερα τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για την κολπική μαρμαρυγή. Και αν οι προληπτικές στρατηγικές στοχεύουν αυτούς τους παράγοντες κινδύνους, τότε θα δούμε μια αξιοσημείωτη μείωση στα νέα κρούσματα κολπικής μαρμαρυγής», εξηγεί η Δρ Κριστίνα Μαγκνουσσεν, ειδική Εσωτερικής Παθολογίας και Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Καρδιολογικό Κέντρο του Αμβούργου, όπου έγινε η μελέτη.

Οι ερευνητές μελέτησαν ιατρικά αρχεία για σχεδόν 80.000 άτομα, 24-97 ετών στην Ευρώπη, που αρχικά δεν έπασχαν από κολπική μαρμαρυγή. Κατά τη διάρκεια των 13 ετών που διήρκησε η έρευνα, πάνω από το 6% των ανδρών και το 4% των γυναικών διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή.

Ο κίνδυνος διάγνωσης αυξανόταν απότομα στους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών και στις γυναίκες μετά τα 60. Μέχρι τα 90, σχεδόν το ένα τέταρτο ανδρών και γυναικών είχαν πια διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι υπήρχε σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και υψηλότερων επιπέδων της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης στο αίμα, δείκτης εσωτερικής φλεγμονής.

Επιπλέον, η σχέση μεταξύ κολπικής μαρμαρυγής και περιττών κιλών ή παχυσαρκίας ήταν εντονότερη στους άνδρες (31%) απ’ ότι στις γυναίκες (18%).

«Καθώς ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος φαίνεται να είναι πιο επιβαρυντικός για τους άνδρες, ο έλεγχος του βάρους είναι καίριας σημασίας, ειδικά για όσους άνδρες είναι ήδη παχύσαρκοι ή έχουν περιττά κιλά», εξηγεί η Δρ Μαγκνουσσεν.

SHARE Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone