Υπουργείο Παιδείας: 200.000 ευρώ για τα σχολεία της Μάνδρας και της Νέας Περάμου

48

Το ποσό των 200.000 ευρώ αποφάσισε να διαθέσει το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία σε σχολικές μονάδες της Μάνδρας και της Νέας Περάμου.

Οι εν λόγω εργασίες αποκατάστασης θα γίνουν από τις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες του υπουργείου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, οι ζημιές είναι περιορισμένης έκτασης και λειτουργούν κανονικά τα γυμνάσια και τα λύκεια στις περιοχές Μεγάρων, Βιλίων, Ερυθρών και Νέας Περάμου.

Όσον αφορά την περιοχή της Μάνδρας, κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο και της αδυναμίας μετακίνησης μαθητών και εκπαιδευτικών. Τα κτίρια των γυμνασίων και των λυκείων δεν έχουν υποστεί ζημιές, ωστόσο, ζημιές έχουν υποστεί τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της περιοχής.

Εξάλλου, κλιμάκιο του υπουργείου, αποτελούμενο από τον γγ, Γιώργο Αγγελόπουλο, τη διευθύντρια Τεχνικών Υπηρεσιών, Έφη Φλώρου και τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής, Παναγιώτη Σπύρου, επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές και ενημερώθηκε από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων για τα προβλήματα που υπάρχουν, κυρίως στους αύλειους χώρους και στην περίφραξη ορισμένων σχολείων, στον ηλεκτρονικό εξοπλισμό και σε εγκαταστάσεις ηλεκτρικές και παροχής θέρμανσης.

Επιπλέον, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προχωρά στην αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων και εγχειριδίων που έχουν καταστραφεί. Στόχος είναι «να ομαλοποιηθεί πλήρως η λειτουργία στα σχολεία» και τα μαθήματα να ξεκινήσουν «το συντομότερο δυνατό» σε όλες τις περιοχές, εφόσον αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, υδροδότησης και πρόσβασης μέσω του οδικού δικτύου.

ΥΕΝ: Άμεσα θα αποκατασταθούν οι ζημιές στο λιμάνι της Νέας Περάμου

Την άμεση «αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της 15ης Νοεμβρίου στο λιμάνι της Νέας Περάμου» αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Υποδομών του υπουργείου Μεταφορών, η οποία ορίζεται ως φορέας υλοποίησης του έργου, με απόφαση που υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη  Κουρουμπλή.

Να σημειωθεί ότι από την αυτοψία που έκανε στο λιμάνι της Νέας Περάμου κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων (ΓΓΛΛΠΝΕ), κατόπιν εντολής του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, διαπιστώθηκε η ύπαρξη φερτών υλικών, που έχουν αχρηστέψει μεγάλο τμήμα του. Τα υλικά προήλθαν από αγωγό που καταλήγει στο λιμάνι.

Επιπρόσθετα, ερασιτεχνικά σκάφη που βρίσκονται στον συγκεκριμένο χώρο, είχαν υποστεί καταστροφές, ενώ στους προβλήτες και στα κρηπιδώματα του λιμένα Νέας Περάμου δεν έχουν διαπιστωθεί ζημιές.

Κατόπιν σχετικών εντολών του πρωθυπουργού, την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2017, διενεργήθηκε σύσκεψη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας (ΟΛΕ ΑΕ), προκειμένου να συντονιστούν οι επόμενες ενέργειες αποκατάστασης των ζημιών και να υπάρξει μια μόνιμη λύση του θέματος, ώστε να αποφευχθούν παρόμοια προβλήματα στο μέλλον.

Το έργο, που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πολύ λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ, θα αναλάβει η Γενική Γραμματεία Υποδομών, η οποία θα προχωρήσει σε βυθομετρική αποτύπωση της λιμενολεκάνης και θα προσδιορίσει τον τρόπο για την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

Με την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας ορίζεται επίσης, ότι την μελέτη θα κάνει το Τμήμα Μελετών και Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Λιμενικών Υποδομών, ενώ το έργο θα αναλάβει η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων Κατασκευής Υδραυλικών και Λιμενικών Υποδομών, του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών.

Η απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, που εστάλη για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, προβλέπει επιπλέον να δοθούν και όλες οι απαιτούμενες από το νόμο άδειες και εγκρίσεις για το έργο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone