Μετεωρίτες μετέφεραν νερό στη Γη πριν διαμορφωθεί ως πλανήτης (Photos)

32

Αρκετά εκατομμύρια χρόνια νωρίτερα, απ’ ότι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα είναι πολύ πιθανό να χρονολογείται η ύπαρξη νερού στη Γη.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν και δημοσιεύτηκαν σε επιστημονική έκθεση, μετεωρίτες μετέφεραν νερό στη Γη, πριν καν διαμορφωθεί ως πλανήτης, ήτοι στην πολύ αρχική του μορφή ως ουράνιο σώμα.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, συνέβη όταν το ηλιακό μας σύστημα βρισκόταν σε ηλικία μικρότερη από δύο εκατομμύρια έτη.

Βράχοι από το διάστημα, ελλείψει ατμόσφαιρας, κατέπεφταν στην υπό διαμόρφωση επιφάνεια του πλανήτη, μεταφέροντας νερό και άλλα «δομικά» υλικά, για τη μετέπειτα «έκρηξη» ζωής στη Γη.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geochimica et Cosmochimica Acta και υποστηρίζει ότι το βασικό «δομικό υλικό» για τη δημιουργία ατμόσφαιρας και αργότερα ζωής στη Γη, μεταφέρθηκε πολύ νωρίτερα στον πλανήτη.

«Ο πλανήτης δεν είχε ακόμη διαμορφωθεί στην τελική του μορφή», δήλωσε ο ερευνητής Άνταμ Σαράφιαν, σχολιάζοντας την έρευνα στο Astrobiology Magazine, της NASA.

«Αυτό σημαίνει πως ο πλανήτης μας είχε γίνει πολύ νωρίτερα ψυχρός, τόσο, ώστε το νερό να παραμείνει σε σταθερή μορφή και να παραμείνει ως υγρό στην επιφάνεια», πρόσθεσε, αναδεικνύοντας τη σημασία της διαπίστωσης-ανακάλυψης της επιστημονικής ομάδας, η οποία δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνάς της στο επιστημονικό περιοδικό.

Η σπουδαία αυτή ανακάλυψη προέκυψε μετά τον εντοπισμό νερού σε μετεωρίτες ηλικίας μεγαλύτερης των 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. Οι μεγάλοι αυτοί βράχοι προέρχονται από τα εγκλωβισμένα στο ηλιακό μας σύστημα κομμάτια ενός μεγάλου αστεροειδούς, στη ζώνη των αστεροειδών, μετά το νάνο πλανήτη Δήμητρα.

Οι ερευνητές εργάστηκαν επιμελώς προκειμένου να διασταυρώσουν τα στοιχεία και να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι το νερό στη Γη προήλθε από την ίδια πηγή, με εκείνη του νερού που μετέφεραν οι μετεωρίτες στον πλανήτη μας.

SHARE Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone