Άρειος Πάγος για Novartis: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν»

612
Άρειος Πάγος για Novartis: «Οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα καταθέσουν όπως επιθυμούν»

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης» θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο επιθυμούν να καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή, η οποία ερευνά τη σκευωρία της Novartis.

Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο εποπτεύων εισαγγελέας της Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, στα χθεσινά ερωτήματα που του έθεσαν μέλη της Προανακριτικής, απάντησε μόνο στο ένα σκέλος τους, που αφορά τον τρόπο κατάθεσης των προστατευόμενων μαρτύρων και τη Δευτέρα θα απαντήσει στα υπόλοιπα ερωτήματα της Επιτροπής.

Στο έγγραφό του, ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος ενισχύει το περιεχόμενο της προχθεσινής απάντησής του προς τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο εισαγγελέας αναφέρει ότι ο τρόπος κατάθεσης των προστατευομένων μαρτύρων καθορίζονται από: 1) το νόμο 2928/2001, 2) το άρθρο 218 παράγραφος 4 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και 3) την υπ΄ αριθμ. 429/2018.

Ειδικότερα, η παράγραφος 4, του άρθρου 218 ΚΠΔ αναφέρει: «Τα μέτρα προστασίας (φύλαξη, τρόπος κατάθεσης κλπ) λαμβάνονται με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα, δεν περιορίζουν την ατομική ελευθερία του πέρα από το αναγκαίο για την ασφάλεια μέτρο και διακόπτονται αν ο μάρτυρας το ζητήσει εγγράφως ή αν δεν συνεργάζεται για την επιτυχία του».

Η απάντηση του εισαγγελικού λειτουργού κοινοποιήθηκε και στην υπηρεσία προστασίας μαρτύρων της Αστυνομίας.