Αργεντινή: Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα τεράστιου δεινόσαυρου

105

Απολιθώματα γιγαντιαίου δεινόσαυρου ανακαλύφθηκαν στην Αργεντινή.

Πρόκειται για δεινόσαυρο, το βάρος του οποίου υπολογίζουν οι επιστήμονες ότι έφτανε όσο ενός διαστημικού λεωφορείου!

Μέχρι τώρα οι παλαιοντολόγοι δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα πως αυτό το νεο-ανακαλυφθέν είδος δεινοσαύρου είχε καταφέρει να έχει τόσο μεγάλες σωματικές αναλογίες.

Πιθανολογούν ότι, μπορεί να χρησιμοποίησε κάποια ιδιαίτερη βιολογική στρατηγική για να γίνει υπερμεγέθη.

Το απολίθωμα βρέθηκε στα βορειοδυτικά της Αργεντινής.

Οι επιστήμονες βρήκαν συνολικά τέσσερις σκελετούς, έναν από το νέο είδος και τρεις σχετικούς δεινοσαύρους.

«Το νέο είδος το ονομάσαμε Ingentia prima. Αυτό στα Λατινικά σημαίνει ο πρώτος γίγαντας», λέει η Δρ Σεσιλια Απαλντετι του Εθνικού Πανεπιστημίου του Σαν Χουάν στην Αργεντινή.

Ο δεινόσαυρος χρονολογείται από την Τριαδική γεωλογική περίοδο, περίπου 47 εκατομμύρια χρόνια πριν εμφανιστούν οι διάσημοι φυτοφάγοι Βραχιοσαυροι και Διπλόδοκοι.

Ο «πρώτος γίγαντας» είναι μέλος της οικογένειας των Σαυροποδόμορφων, δηλαδή αυτών που έχουν μορφή ποδός σαύρας και οι οποίοι εξελίχθηκαν στα τετράποδα πλάσματα που έγιναν τα μεγαλύτερα ζώα που υπήρξαν ποτέ στη γη.

Ο νεο-ανακαλυφθείς δεινόσαυρος είχε επιμήκη λαιμό και ουρά, αν και όχι στην κλίμακα του Διπλόδοκου, και μήκος περίπου 10 μέτρα.

Όπως και οι δεινόσαυροι που έζησαν μετέπειτα απ’ αυτόν, είχαν αεραγωγούς που έμοιαζαν με πτηνού, που ίσως τους ήταν αναγκαίοι για να τους κρατούν δροσερούς και να τους τροφοδοτούν με μεγάλες ποσότητες οξυγόνου.

Επίσης από τους αυξητικούς δακτυλίους στα οστά τους, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι μεγάλωσε πολύ γρήγορα.