Αρνούνται να δικαστούν Πολάκης-Καμμένος «κρυμμένοι» πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών (έγγραφα)

131

Νέα πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει η κίνηση του Πάνου Καμμένου να κρυφτεί εκ νέου πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών στη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του, ο εκδότης των Παραπολιτικών, Γιάννης Κουρτάκης, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Με επιστολή που έστειλε στην Επιτροπή Δεοντολογίας, ο πρώην υπουργός ζητά να μετατραπεί η δικογραφία στην μήνυση για συκοφαντική δυσφήμισης να μην έρθει με το αίτημα για άρση ασυλίας αλλά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Ουσιαστικά ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να μην αρθεί η βουλευτική του ασυλία, υποστηρίζοντας ότι τα «καταγγελλόμενα» τελέστηκαν την περίοδο που ήταν υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Θυμηδία προκαλεί ωστόσο όχι μόνο η στάση και οι αιτιολογίες που προβάλλει ο Πάνος Καμμένος αλλά και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βάζει «πλάτη» για ακόμα μία φορά στον άνθρωπο με τον οποίον μοιραζόταν επί 4 και πλέον χρόνια την εξουσία.

Ο πρώην υπουργός κρύβεται πίσω από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που τόσα χρόνια φώναζε ότι πρέπει να καταργηθεί και που ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη Νέα Δημοκρατία ψήφισαν την κατάργησή του πριν από λίγες εβδομάδες, στην ψηφοφορία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Την ίδια στιγμή και ο Παύλος Πολάκης ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας η υπόθεση της μήνυσης εναντίον του από τον Άδωνι Γεωργιάδη να εξεταστεί με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, λέγοντας πως όσα είπε κατά του αντιπροέδρου της ΝΔ ήταν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων.

Ο κ. Πολάκης είχε γράψει στη σελίδα του στο Facebook ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε offshore εταιρεία στην Κύπρο. Μάλιστα λίγο αργότερα, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Πολάκης επιτέθηκε εκ νέου στον Άδωνι Γεωργιάδη χαρακτηρίζοντάς τον κλέφτη.

«Φθηνός αντιπερισπασμός μπροστά σε αυτά που έρχονται. Εγώ έπιασα τον κλέφτη και εκείνος μου κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση επειδή του μίλησα άσχημα. Αν θέλουν ας με πάνε με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών», είπε ο Παύλος Πολάκης.

Το αίτημα των δύο πολιτικών έσπευσαν να ικανοποιήσουν με συνοπτικές διαδικασίες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν όχι ο κ. Πολάκης, τότε ποιος;

Πρέπει, δε, να σημειωθεί ότι στην ίδια συνεδρίαση εξετάστηκαν και τα αιτήματα άρσης ασυλίας των Ανδρέα Λοβέρδου και Μάριου Σαλμά οι οποίοι σε αντίθεση με τους κ.κ. Πολάκη-Καμμένο, ζήτησαν να αρθεί η ασυλία τους και να παραπεμφθεί η υπόθεσή τους στην τακτική δικαιοσύνη προκειμένου να αποδείξουν την αθωότητά τους.

Συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος επισήμανε πως δεν θα ακολουθήσει την προσβλητική τακτική των στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κρύβονται πίσω από τα ακαταδίωκτο που τους προσφέρει το Σύνταγμα.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής προσερχόμενος στην συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής εξήγησε ότι επιθυμεί την άρση της βουλευτικής του ασυλίας προκειμένου στην τακτική δικαιοσύνη να αποδείξει την σκευωρία Novartis που έστησε το Μέγαρο Μαξίμου.

Υπο αυτά τα δεδομένα, η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής με την σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να προωθήσει στην συνεδρίαση της Ολομέλειας, την Παρασκευή, όπου θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για άρσεις ασυλιών, μόνο τις υποθέσεις των Λοβέρδου, Σαλμά και Αριστείδη Φωκά και να κρατήσει στο συρτάρι τις δικογραφίες Πολάκη Καμμένου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της επιτροπής Γιώργος Γεωργαντάς προειδοποίησε: «η επιτροπή αυτοεξευτελίζεται. Τα αδικήματα πρέπει να έχουν σχέση με τα υπουργικά καθήκοντα προκειμένου να ακολουθήσουν την πορεία που περιγράφει το άρθρο 86 του Συντάγματος» ενώ εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου ανέφερε: «γίνεται επιλογή δικογραφιών. Άλλες προωθούνται και άλλες τις κρατούν στο συρτάρι. Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της επιτροπής καθώς η πλειοψηφία λειτουργεί με σκοπιμότητες».

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο κ. Πολάκης στην προσπάθειά του να υποστηρίξει ότι η εναντίον του μήνυση από τον Αδωνη Γεωργιάδη για συκοφαντική δυσφήμιση αποτελεί ενέργεια αντιπερισπασμού, προανήγγειλε νέες διώξεις για τη Novartis.

Ειδικότερα, οι κ.κ. Γεωργαντάς και Παπαθεοδώρου ανέφεραν «ο κ. Πολάκης υπέθεσε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει με τον Άδωνι. Γεωργιάδη ότι έγινε και με τον κ. Λοβέρδο αναφορικά με την υπόθεση Novartis. Όταν δε ο κ. Παπαθεοδώρου τον ρώτησε αν η τοποθέτησή του αποτελεί αναγγελία ποινικής δίωξης, ο κ. Πολάκης απάντησε: "με όσα έχω στείλει στην δικαιοσύνη, ναι"».

Περιπτώσεις ΣΥΡΙΖΑίων υπουργών κρύφτηκαν πίσω από το νόμο περί ευθύνης υπουργών

Ως προς τους υπολοίπους, τα επίσημα στοιχεία από τις συνεδριάσεις της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, από το 2016 εως και σήμερα, είναι αποκαλυπτικά. Να σημειωθεί ότι στην συγκεκριμένη επιτροπή διαβιβάζονται οι δικογραφίες κατά βουλευτών με τα συνοδευτικά αιτήματα άρσης ασυλίας.

Όπως φαίνεται από τα σχετικά υπομνήματα, οι «διωκόμενοι» υπουργοί ζητούν να μην ικανοποιηθεί το δικαστικό αίτημα άρσης της ασυλίας τους αλλά να υπαχθούν οι υποθέσεις τους στο άρθρο 86 του Συντάγματος και κατ επέκταση στο νόμο περι ευθύνης υπουργών.

Αυτή η τακτική ακολουθείται ακόμα και για υποθέσεις απλής συκοφαντικής δυσφήμησης που είναι προφανές ότι δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα.

Ενδεικτικά:

- Ο κ. Νίκος Παππάς στο υπόμνημα που έστειλε προς τα μέλη της επιτροπής Δεοντολογίας κατά την εξέταση της δικογραφίας που διαβίβασε η δικαιοσύνη μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση δημοσιογράφου για περιστατικό που συνέβη στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2016 αναφέρει μεταξύ άλλων: «η άσκηση της εγκλήσεως αυτής είναι όλως προσχηματική και αβάσιμη και πιστοποίηση του γεγονότος αυτού συνιστά το ότι ο εγκαλών την υπέβαλε μετά την πάροδο πλέον του ενάμιση έτους από την ανωτέρω δήλωσή μου, σε χρόνο δηλαδή κατά τον οποίο είχε εξαλειφθεί το αξιόποινο της υποτιθέμενης πράξης της συκοφαντικής δυσφήμισης…» και στο τέλος υποστηρίζει «Από τα προαναφερθέντα προκύπτει σαφώς ότι η εξεταζόμενη έγκληση και η πράξη για την οποία ζητείται η άρση της βουλευτικής μου ασυλίας συνδέεται άρρηκτα με την κυβερνητική και πολιτική μου δράση και υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα, αφού ρητά ανάγεται στη δήλωσή μου της 18.9.2016, όταν τελούσα Υπουργός Επικρατείας της Ελληνικής Κυβέρνησης και βρισκόμουν στην Νέα Υόρκη μαζί με την ελληνική αποστολή που συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην κρίσιμη τότε Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών μεγάλης κλίμακας υπο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ».

- Επίσης, σε αντίστοιχο υπόμνημα που απέστειλε ο κ. Πάνος Καμμένος στην επιτροπή για την δικογραφία που σχηματίστηκε μετά από μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση του κ. Χρήστου Πάχτα, αναφέρεται: «επειδή κατά τον χρόνο τέλεσης (ήτοι την 19.3.2018) του φερόμενου αδικήματος, την τέλεση του οποίου αρνούμαι καθ ολοκληρίαν, έφερα την ιδιότητα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας ήτοι της Κυβέρνησης», στην συνέχεια επισημαίνεται ότι η επιτροπή είναι αρμόδια για εξέταση αιτήσεων άρσης ασυλίας βουλευτών και όχι υπουργών και άρα η δική του υπόθεση «υπερβαίνει τις αρμοδιότητές» της και τέλος ο κ. Καμμένος ζητά «να εισηγηθεί η Επιτροπή την μη άρση της ασυλίας μου.

Όπως, ενεργοποιώντας της Διατάξεις του νόμου περι ευθύνης Υπουργών, παραπέμψετε αρμοδίως την υπο κρίση υπόθεση».

Και στις δύο περιπτώσεις τα αιτήματα των συγκεκριμένων προσώπων έγιναν δεκτά από την πλειοψηφία της επιτροπής παρά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, δεν είναι η μόνες περιπτώσεις. Συνοπτικά παρατίθενται ορισμένα αντίστοιχα παραδείγματα:

Συνεδρίαση 22 Νοέμβριου 2016:
Παύλος Πολάκης: Μετά από μήνυση του Μάριου Σαλμά για συκοφαντική δυσφήμιση.

1. Συνεδρίαση 23 Νοεμβρίου 2017:
Παύλος Πολάκης: Μετά από έγκληση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΕΔΗΝ) για συκοφαντική δυσφήμιση.

2. Συνεδρίαση 23 Νοεμβρίου 2017:
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από έγκληση του Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

3. Συνεδρίαση 30 Νοεμβρίου 2017:
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από μήνυση του Στέφανου Χίου.

4. Συνεδρίαση 18 Απριλίου 2018:
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από έγκληση Σταύρου Θεοδωράκη για συκοφαντική δυσφήμιση.

5. Συνεδρίαση 28 Ιουνίου 2018:
Όλγα Γεροβασίλη: Μετά από έγκληση Γιώργου Κουμουτσάκου για συκοφαντική δυσφήμιση

6. Συνεδρίαση 7 Νοεμβρίου 2018:
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από μήνυση Μιράντας Ξαφά, Χαράλαμπου Μάκα και Ηλία Κανέλη για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση.

7. Συνεδρίαση 22 Νοεμβρίου 2018:
Νίκος Παππάς: Μετά από έγκληση του δημοσιογράφου Αθανασίου Δημάδη για συκοφαντική δυσφήμιση.

8. Συνεδρίαση 4 Δεκεμβρίου 2018:
Παναγιώτης Καμμένος: Δύο υποθέσεις μετά από μήνυση της Θεοδώρας Μπακογιάννη και Χρήστου Πάχτα για συκοφαντική δυσφήμιση.

9. Συνεδρίαση 12 Φεβρουαρίου 2019:
Παναγιώτης Καμμένος: Μετά από έγκληση της εταιρίας «Παραπολιτικά Εκδόσεις ΑΕ» και Γιάννη Κουρτάκη για συκοφαντική δυσφήμισης σχετικά με δηλώσεις του Π. Καμμένου κατά τη συνέντευξη τύπου στη 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης