Ασφυκτική η κατάσταση στα νοσοκομεία: Γεμάτες ΜΕΘ και φόβοι για αύξηση διασωληνωμένων

90

Οι 276 εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου λόγω κορωνοϊού, χθες Σάββατο, μπορεί να αποτελούν αριθμό ρεκόρ για το εθνικό σύστημα υγείας όμως τα χειρότερα είναι μπροστά, προειδοποιούν οι επιστήμονες, την ώρα που οι μεταλλάξεις εξαπλώνουν την κυριαρχία τους έναντι του συμβατικού ιού.

Ο καθηγητής νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, προβλέπει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης στα νοσοκομεία:

«Την Καθαρά Δευτέρα προβλέπεται να φτάσουμε στο μέγιστο των διασωληνωμένων, προβλέπεται να έχουμε 550 διασωληνωμένους. Βλέπω σημαντική αύξηση», είπε μεταξύ άλλων ο Στέργιος Λογοθετίδης, ο οποίος τόνισε πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, κανένα άνοιγμα δεν πρέπει γίνει πριν τις 22 Μαρτίου καθώς και ότι θάνατοι θα αυξηθούν τις επέμενες μέρες εξαιτίας της νέας μετάλλαξης του ιού.

Στο κόκκινο τα νοσοκομεία της Αττικής

Κι ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης κρίνεται μη ανησυχητική, το σύστημα υγείας στην Αθήνα δέχεται ασφυκτική πίεση. Ήδη, το ΝΙΜΤΣ έχει σχεδόν γεμίσει από περιστατικά non Covid-19 και συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς η εκκένωση των κλινικών του Σισμανόγλειου, ώστε να αρχίσει να δέχεται περιστατικά Covid-19 από την ερχόμενη Τρίτη.

Γεμάτος είναι ο Ερυθρός Σταυρός με 14 ασθενείς και μία κλίνη να απομένει κενή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι μονάδες είναι στο 90% σε πληρότητα, ενώ έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης που προβλέπει μεταφορές ασθενών που έχουν ξεπεράσει τον κίνδυνο σε Κέντρα Αποκατάστασης ή σε ιδιωτικές κλινικές.

Την ίδια στιγμή, σε πλήρη κινητοποίηση έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό 2 κρουσμάτων στην Αττική, τα οποία φέρουν μετάλλαξη που περιλαμβάνεται στα στελέχη της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

«Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε», ανέφερε την Κυριακή ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας επισημαίνοντας ότι «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Με τα δεδομένα αυτά και στο πλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης για την πανδημία του κορωνοϊού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας για τη διαχείριση των κρουσμάτων στα νοσοκομεία της Αττικής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασιλης Κοντοζαμάνης, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, οι επικεφαλης των δύο Υγειονομικών Περιφερειών του Λεκανοπεδίου, Παναγιώτης Στάθης και Χρήστος Ροϊλός, και ο διοικητής του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Οι διοικητές σε συνεργασία με τους διευθυντές Ιατρικής υπηρεσίας των νοσοκομείων καλούνται να φροντίσουν για την αποσυμπίεση των κλινικών προωθώντας τα εξιτήρια των ασθενών που πρέπει να συνεχίσουν την αποθεραπεία εκτός νοσοκομείου, απελευθερώνοντας παράλληλα πολύτιμες κλίνες για τις ανάγκες της επιδημίας.

Το υπουργείο Υγείας έχει κάνει σαφές προς όλους τους εμπλεκόμενους ότι το ΕΣΥ ετοιμάζεται για «πόλεμο» τις επόμενες τρεις εβδομάδες και ζητάει από το προσωπικό των νοσοκομείων να συνεχίσει να μάχεται με την ίδια γενναιότητα, αντοχή και αυταπάρνηση.