Ασπίδα το Ισραήλ στις ορέξεις του «Σουλτάνου»: Τι προβλέπει η συμφωνία που θα υπογράψουν Μητσοτάκης-Νετανιάχου (Photos)

713
Ασπίδα το Ισραήλ στις ορέξεις του «Σουλτάνου»

Ισχυρή στρατιωτική δύναμη αποτροπής των τουρκικών προκλήσεων προβλέπει συμφωνία ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ, που αναμένεται να επικυρωθεί στη κρίσιμη σημερινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μπενιάμιν Νετανιάχου στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Καρφιού», το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκαν διαβουλεύσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Ισραήλ για να καταλήξουν σε μια στρατηγική αντιμετώπισης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, αλλά και στη Λιβύη.

Οι δύο χώρες αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια ισχυρή συμμαχία και να αντιμετωπίσουν από κοινού τα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν.

Η συμφωνία προβλέπει:

1ον) Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με ισχυρή δύναμη πυρός από το Ισραήλ και την Ελλάδα στο διάστημα κατά το οποίο τα τουρκικά γεωτρύπανα θα κατευθύνονται για έρευνες σε ελληνική ΑΟΖ. Μαχητικά αεροπλάνα, φρεγάτες, υπερσύγχρονα κατασκοπευτικά drones, πρόκειται να παραταχθούν στο Αιγαίο απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις.

2ον) Το ίδιο στρατιωτικό σενάριο και στην περίπτωση κατά την οποία τα τουρκικά ερευνητικά σκάφη κατευθυνθούν νότια της Κρήτης στην παράνομη ΑΟΖ που συμφώνησε ο Ερντογάν με την ψευδοκυβέρνηση της Τρίπολης.

3ον) Συντονισμένες κινήσεις σε διπλωματικό αλλά και στρατιωτικό επίπεδο με Αίγυπτο και Κύπρο που βρίσκονται αντιμέτωπες με την τουρκική προκλητικότητα.

4ον) Στενή συνεργασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες της Ελλάδας και του Ισραήλ για την αποκωδικοποίηση των τουρκικών κινήσεων στην περιοχή, με στόχο την αποτροπή θερμού επεισοδίου μέσω ισχυρής στρατιωτικής παρουσίας σε περιοχές κλειδιά της Μεσογείου.

Οι άλλοι δεν κόπτονται ιδιαίτερα…

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει στη διαμόρφωση στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ, γιατί έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλουν ή δεν διαθέτουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά για να αποτρέψουν τις τουρκικές προκλήσεις και ιδιαίτερα ένα θερμό επεισόδιο.

Οι Αμερικανοί αποδέχονται τον νέο ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης με σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Ο Ερντογάν είναι ο νέος χωροφύλακας των Αμερικανών στη Συρία και το Κατάρ και γι’ αυτό τον ενθαρρύνουν στα βρόμικα παιχνίδια που στήνει και στη Λιβύη.

Η Ουάσιγκτον δεν ενοχλείται από τις συμφωνίες Ερντογάν - Πούτιν στα εξοπλιστικά, ούτε από τις μυστικές συμφωνίες τους για τη μοιρασιά στη Συρία και τη Λιβύη.

Το ΝΑΤΟ είναι βραχυκυκλωμένο εξαιτίας της στάσης των Αμερικανών αλλά και της ιδιαίτερης σημασίας που δίνουν στον ρόλο της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαθέτει στρατό για να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα και σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου θα περιοριστεί στις γνωστές παρεμβάσεις οι οποίες εκδηλώνονται με ψηφίσματα και ανακοινώσεις που δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Έρχονται και άλλα drones

Η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας - Ισραήλ είναι εμφανής πλέον και σε επίπεδο συνεργασίας σε εξοπλιστικά προγράμματα.

Το υπουργείο Άμυνας έχει αγοράσει ήδη δύο κατασκοπευτικά drones και μέσα στους επόμενους μήνες θα προστεθούν άλλα δύο υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η συνεργασία σε επίπεδο εξοπλιστικών προγραμμάτων περιλαμβάνει και άλλα οπλικά συστήματα που θα προμηθευτεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας από το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: «Καρφί»