Ατζέντα με ελληνικό ενδιαφέρον στη Σύνοδο Κορυφής-H στάση Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα     

84

Η σημερινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες καταγράφει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς περιλαμβάνει ατζέντα και θέματα φωτιά που απασχολούν την ελληνική πλευρά και στα οποία η Αθήνα έχει αφήσει ισχυρό αποτύπωμα με θέσεις, προτάσεις και δράσεις όλο το προηγούμενο διάστημα.

Το επέκεινα της πανδημίας συνιστά μια μεγάλη πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη η οποία παρά την άρση των αυστηρών μέτρων βρίσκεται σε επιφυλακή για ένα νέο ενδεχόμενο κύμα από το Φθινόπωρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέβαλε καθοριστικά στην υιοθέτηση του πράσινου πιστοποιητικού που ανοίγει το δρόμο για ασφαλείς μετακινήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι χειρισμοί της Ελλάδας κυρίως σε ότι αφορά στο εμβολιαστικό πρόγραμμα αποτέλεσαν παράδειγμα και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρώπη απάντησε ολιστικά στις προκλήσεις του μέλλοντος με το ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και τώρα πλέον η μεγάλη πρόκληση για κάθε μέλος και για την Ελλάδα αποτελεί η αξιοποίηση της μεγάλης αυτής ευκαιρίας για τη δημιουργία μιας βιώσιμης και ανθεκτικής Ευρώπης το 2030.

Την ίδια ώρα, το μεταναστευτικό συνεχίζει να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα με την Ελλάδα να έχει σηκώσει επιτυχώς ένα μεγάλο βάρος στα ανατολικά σύνορα της Ένωσης με την κατάσταση στα νησιά να έχει βελτιωθεί. Ωστόσο, το επίμαχο θέμα χρειάζεται μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση από την κεντρική διοίκηση στις Βρυξέλλες με δεδομένες τις εκκρεμότητες με την Τουρκία σχετικά με τις διαδικασίες επαναπατρισμού.

Η στάση της γείτονος και στο Κυπριακό μπαίνει στο στόχαστρο των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούνται να αξιολογήσουν εκ νέου τη διαρκή προκλητικότητα της Άγκυρας απέναντι σε δύο χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και ο Ταγίπ Ερντογάν ανέκρουσε έστω και διπλωματικά πρύμναν το τελευταίο διάστημα, εντούτοις η Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας οφείλει να πιέσει ακόμη περισσότερο την τουρκική κυβέρνηση για να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται εν πολλοίς από την δική της στάση και από τη θέληση της να εναρμονιστεί με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης Εκτός των άλλων, οι σχέσεις Ε.Ε. –Ρωσίας αναμένεται να μπουν στο επίκεντρο της Συνόδου σε μια περίοδο που η Αθήνα μπορεί να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο δεδομένης και της νέας σελίδας στις διμερείς επαφές Αθήνας-Μόσχας.

Από την άλλη πλευρά, η στήριξη της Ρωσίας στο καθεστώς της Λευκορωσίας προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες στη σκιά του πρωτοφανούς περιστατικού της αναγκαστικής προσγείωσης πολιτικού αεροσκάφους στο Μινσκ προκειμένου να συλληφθεί αντικαθεστωτικός ακτιβιστής.