Αυτό είναι το νέο πρόγραμμα που θα δίνει χρήματα σε επιχειρήσεις

122
Νέα μέτρα στήριξης της Αγοράς θα ανακοινώσει την ερχόμενη εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Στα αρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες σε συνάρτηση με τις αντοχές των ταμείων του κράτους.

«Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού»

Το πρόγραμμα της «Αυξημένης Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού» θα ξεκινήσει όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για την 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Η προθεσμία τροποποιήσεων για την 7η Επιστρεπτέα λήγει στις 19 Μαΐου.

Η «Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού» θα επιδοτήσει με 1.000 έως 4.000 ευρώ περίπου 100.000 επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές τον Απρίλιο (πλην της εστίασης που θα ενισχυθεί από το ειδικό πρόγραμμα μεσώ του ΕΣΠΑ).

Το ενδιαφέρον σημείο στο εν λόγω πρόγραμμα, ύψους 130 εκατομμύρια ευρώ, είναι το ότι η χρηματική και μη επιστρεπτέα ενίσχυση θα δοθεί με κριτήριο το αν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές τον περασμένο Απρίλιο με κρατική εντολή.

Το ύψος του ποσού θα λάβει κάθε δικαιούχος θα εξαρτάται από την χρονική διάρκεια που έμεινε κλειστή η επιχείρηση τον Απρίλιο και τον αριθμό των αριθμό των εργαζόμενων.

Δικαιούχοι θα είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου υιοθετήθηκαν περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου.

Η «Αυξημένη Αποζημίωση Ειδικού Σκοπού» θα διαμορφώνεται ως εξής:

1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόστηκαν περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών, δηλαδή θα κυμαίνονται από 500 έως 2.000 ευρώ.

Η αποζημίωση θα είναι μη επιστρεπτέα, αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν θα υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το δημόσιο.

Αυτό το μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών.

Ωφελημένες θα είναι οι επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους είχε ανασταλεί η δραστηριότητά τους.
Το συνολικό πακέτο επανεκκίνησης της οικονομίας περιλαμβάνει την 7η Επιστρεπτέα Προκαταβολή με 1 δισεκατομμύριο ευρώ την επιδότηση παγίων δαπανών (500 εκατομμύρια ευρώ), την ειδική ενίσχυση της εστίασης με 330 εκατ. ευρώ, η οποία ενεργοποιείται μέσα στο προσεχές διάστημα.

Ακόμα, προβλέπονται «πακέτα» για τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους.

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να ξεπεράσουν τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας φτάνουν πλέον τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ για φέτος.

Αυτά τα χρήματα έρχονται να προστεθούν στα 24 δισ. ευρώ του 2020 ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 39 δισεκατομμύρια ευρώ.