Αυστηρή προειδοποίηση ΝΔ για την Συμφωνία Πρεσπών: Δεν θα δεχθούμε fast track διαδικασίες

89

Πανέτοιμη για την κοινοβουλευτική μάχη κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών δηλώνει η ΝΔ, προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι είναι επιζήμια για τη χώρα αλλά και ο κάθε βουλευτής να αναλάβει τις ευθύνες του.

Πηγές της Πειραιώς, προειδοποιούν εξάλλου ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ότι δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε διαδικασία fast track.

Ειδικότερα, στέλεχη της ΝΔ αναφέρουν με ξεκάθαρο τρόπο πως «Καθώς ακούμε από το πρωί για διαδικασίες εξπρές και διαδικασίες fast track, εννοείται ότι η ΝΔ, όχι απλώς θα κάνει τα πάντα για να ανατρέψει αυτή τη διάθεση.

Είναι γνωστό ότι οποιαδήποτε διαδικασία, του επείγοντος ή του κατεπείγοντος, αποφασίζεται, όχι από τη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά από την Επιτροπή, δηλαδή εν προκειμένω την Επιτροπή Εξωτερικών και Εθνικής ‘Αμυνας, στην οποία δεν διαφαίνεται πλειοψηφία κυβερνητική.

Με την οικειοθελή απομάκρυνση του κ. Γιώργου Αμυρά, εξυπακούεται ότι πλέον οι ανεξάρτητοι βουλευτές είναι 16, ο κ. Δημήτρης Καμμένος είναι ο ένας ανεξάρτητος βουλευτής που μετέχει στην επιτροπή και εφόσον εκδηλώσουν την επιθυμία τους, περισσότεροι του ενός βουλευτές, να συμμετέχουν στη δεύτερη θέση ανεξάρτητου που θα πρέπει να υπάρξει στην Επιτροπή Εξωτερικών και ‘Αμυνας πλέον, πρέπει να γίνει κλήρωση.

Δεν μπορεί να αποφασίζει ο κ. Βούτσης ποιος βουλευτής θα είναι ο ανεξάρτητος που θα μετέχει για να διαμορφωθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μέσα σε αυτή την επιτροπή».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «Προφανώς, και με μειοψηφική εισήγηση ένα σχέδιο νόμου μπορεί να έρθει στην ολομέλεια, αυτό όμως δεν έχει ξανασυμβεί για θέμα τόσο σημαντικό όπως η Συμφωνία των Πρεσπών.

Έχει συμβεί πράγματι δύο τρεις φορές στη μετοπολίτευση να πάει με μειοψηφική εισήγηση στην Ολομέλεια σχέδιο νόμου αλλά όχι για ζήτημα εθνικού συμφέροντος.

Δεν θα δεχθούμε καθ΄οιονδήποτε τρόπο διαδικασία επείγοντος. Όταν ο πρωθυπουργός ζητάει debate από τη βήμα της Βουλής, δεν μπορεί να κάνει fast track διαδικασία και να κρύβεται στη Βουλή».

Νωρίτερα, τον Σπύρο Δανέλλη είχε ορίσει ως ανεξάρτητο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, προκειμένου να δημιουργηθεί ευνοϊκή για τον ΣΥΡΙΖΑ πλειοψηφία και να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο για τις Πρέσπες, μία κίνηση που έχει προκαλέσει ήδη σφοδρές αντιδράσεις οι οποίες αναμένονται να κορυφωθούν το απόγευμα στη συζήτηση στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.

Σύμφωνα με την τελευταία της σύνθεση, η Επιτροπή διαθέτει συνολικά 55 βουλευτές εκ των οποίων οι 27 στον ΣΥΡΙΖΑ, 14 ΝΔ, 4 ΔΗΣΥ, από 3 Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ, από 1 η Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι, ΑΝΕΛ και ένας ανεξάρτητος. Ο Σπύρος Δανέλλης έδωσε ήδη ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και έχει ταχθεί υπέρ των Πρεσπών. Έτσι με την ψήφο του, η κυβέρνηση εξασφαλίζει το «28» (απόλυτη πλειοψηφία στην Επιτροπή) για να στείλει τις Πρέσπες στην Ολομέλεια.

Υπενθυμίζεται πως εως τώρα οι τοποθετήσεις ανεξάρτητων βουλευτών στις κοινοβουλευτικές επιτροπές πραγματοποιούνταν μετά από συνεννόηση των μελών της «δεξαμενής» των ανεξάρτητων ή μετά από κλήρωση.

Η ενέργεια του κ. Βούτση να παρακάμψει την πάγια τακτική - χωρίς ωστόσο να καταπατήσει τον Κανονισμό – φανερώνει το άγχος της κυβέρνησης να «συρράψει» νέες πλειοψηφίες ενόψει της συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών.