Αυστραλία: Παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν απολίθωμα πτερόσαυρου 96 εκατ. ετών (Photo)

295
Ανακάλυψαν απολίθωμα πτερόσαυρου 96 εκατ. ετών

Απολίθωμα πτερόσαυρου ηλικίας 96 εκατομμυρίων ετών ανακάλυψαν παλαιοντολόγοι στην Αυστραλία.

Τα υπολείμματα του γιγαντιαίου ερπετού θεωρούνται από τα καλύτερα που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ, σύμφωνα με παλαιοντολόγους, οι οποίοι του έδωσαν την ονομασία Ferrodraco lentoni στα λατινικά, που σημαίνει «σιδερένιος δράκος».

«Αυτός ο νέος πτερόσαυρος, Ferrodraco, είχε ένα άνοιγμα πτερυγίων περίπου 4 μέτρων (13,1 πόδια) και ένα κεφάλι μήκους 60 εκατοστών», ανέφερε μία από τους συγγραφείς της μελέτης, η Adele Pentland, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο Swinburne.

«Αυτός ο πτερόσαυρος έχει μια μεγάλη κορυφή στο μπροστινό μέρος των άνω γνάθων του και επίσης είχε μια κορυφή στις κάτω γνάθου του. Το τελευταίο είναι σπασμένο», πρόσθεσε η Adele Pentland.

Μαζί με τα τεράστια πτερύγιά του, ο γιγαντιαίος πτερόσαυρος είχε μια κεφαλή μήκους δύο ποδιών, κορυφές στις άνω και κάτω γνάθους του και περιείχε «μοναδικά οδοντικά χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένων των μικρών μπροστινών δοντιών», τα οποία η Pentland είπε ότι ο Ferrodraco είναι ένα νέο είδος πτερόσαυρου.

Η Adele Pentland δήλωσε ότι η περιοχή του Winton στην Αυστραλία, η οποία αποτελείται πλέον από αγροκτήματα προβάτων και βοοειδών, ήταν γεμάτη από σαυρόποδα με μακρύ λαιμό, σαρκοφάγα θερόποδα (συμπεριλαμβανομένου του T. rex), αγκυλοφάγους, ορνιθόποδα, καθώς και πτερόσαυρους.

Παρόλο που οι πτερόσαυροι συχνά συγχέονται με τους δεινοσαύρους, είναι ένα διαφορετικό είδος.

penland