Αυτά είναι τα επόμενα βήματα για τη χαλάρωση των μέτρων

165
Από σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου, απελευθερώνονται οι διαδημοτικές μετακινήσεις και τις καθημερινές. Αντίθετα, θα συνεχίσουμε να στέλνουμε SMS μηνύματα στο 13033 έως τις 15 Μαΐου.

Το χρονοδιάγραμμα για την άρση του lockdown

Έπειτα από το άνοιγμα της εστίασης, που έγινε τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, σειρά παίρνουν άλλοι τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας που θα ανοίξουν και πάλι.

Σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και να σταματήσουν τα SMS σε 13033.

Από τη Δευτέρα 3 Μαΐου διευρύνθηκε κατά μία ώρα το ωράριο μετακίνησης των πολιτών και η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 23:00 και λήγει στις 5 τα ξημερώματα.

 Δευτέρα 10 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης τα γυμνάσια, τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία με την πραγματοποίηση self test κορωνοϊού. Ακόμα, θα λειτουργήσουν και τα λύκεια που είχαν ανοίξει και πριν το Πάσχα.

Από το Σάββατο 15 Μαΐου αναμένεται σημαντική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Στις 15 Μαΐου θα ανοίξει και ο τουρισμός, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.

Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα.

Την ίδια μέρα αναμένεται καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS μηνύματος για τις μετακινήσεις.

Έως τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033. Ακόμα και για να μεταβούν σε καφετέρια ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6.

Ακόμα, από τις 15 Μαΐου ενδέχεται να διευρυνθεί το ωράριο στα καταστήματα εστίασης. Τώρα τα μαγαζιά εστίασης κλείνουν στις 22:45.