Αυτά είναι τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για τον κορωνοϊό

364
Κορωνοϊός: 463 οι νεκροί στην Ιταλία

Τα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τα κρούσματα του κορωνoϊού στη χώρα ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ειδικότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υφυπουργός Επικρατείας ανακοίνωσε τη θέσπιση άδειας ειδικού σκοπού με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας των σχολείων και μέχρι τις 10 Απριλίου.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει για κάθε τέσσερις ημέρες άδειας οι τρεις να είναι ειδικού σκοπού και η μια ως κανονική άδεια.

Πρώτο μέλημα της Κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ κάλεσε για ακόμη μια φορά τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τον συνωστισμό. 

«Στόχος μας να περιορίσουμε την εξάπλωση της επιδημίας για να ενισχύσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού, την οποία μπορεί να λάβει ένας από τους δύο γονείς, με πλήρη αποζημίωση, ενώ σήμερα θα εκδοθεί η σχετική ΠΝΠ. 

Ακόμα, ο Στέλιος Πέτσας ότι ανάλογα με τις εξελίξεις, θα ενισχυθεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εργασίας, όσο χρειαστεί. 

Εκδίδεται άδεια ειδικού σκοπού για έναν από τους δύο γονείς, με πλήρεις αποδοχές, έως τις 10 Απριλίου. Για κάθε τέσσερις ημέρες απουσίας, μόνο η μία θα προσμετράται ως άδεια του εργαζόμενου.

Εάν ο ένας γονέας λάβει ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται. Εάν ο ένας γονέας δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού.

Παράλληλα, στην Πράξη Ειδικού Περιεχομένου που κυρώνει η Κυβέρνηση προβλέπεται ενίσχυση των πιστώσεων του Υπουργείου Υγείας μέχρι όποιου ποσού απαιτηθεί.

Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, προβλέπεται:

Άδεια ειδικού σκοπού επιπρόσθετη της κανονικής για τον έναν εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα ανασταλεί η λειτουργία των σχολείων και έως τις 10 Απριλίου.

Για κάθε 4 ημέρες άδειας, 3 θα προσμετρώνται ως ειδικού σκοπού, 1 ως κανονική άδεια

Στον ιδιωτικό τομέα το κράτος καλύπτει το 1/3 των αποδοχών

Στον δημόσιο τομέα το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών

Εάν πάρει την άδεια ο ένας γονέας δεν τη δικαιούται και ο άλλος γονιός ταυτόχρονα

Αν ο ένας γονιός δεν εργάζεται ο άλλος δεν δικαιούται άδεια ειδικού σκοπού

Στον ιδιωτικό τομέα ο εργοδότης μπορεί να προτείνει ευέλικτο ωράριο ή εργασία εξ αποστάσεως

Δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου εργασίας υπάρχει και στο δημόσιο

Όσον αφορά τα γεγονότα στον Έβρο, σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται μαθήματα διεθνούς δικαίου από τον Τούρκο Πρόεδρο και αναφέρθηκε στα όσα είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Βερολίνο. 

Το απόγευμα αναμένεται και διάγγελμα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να θέσει το γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης του κορωνοϊού.