Αυτός είναι ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση

157
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση.

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών ο νέος εκλογικός νόμος για την Αυτοδιοίκηση.

Με το νομοσχέδιο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» επιχειρείται η επαναφορά της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει την κατάργηση της «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία προκάλεσε αρκετά προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών.

Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 18 Μαρτίου και στη συνέχεια το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στην Βουλή για ψήφιση.

Οι βασικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο:

Επαναφορά της πενταετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.

Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών συμβουλίων, των συμβουλίων δημοτικής κοινότητας και των περιφερειακών συμβουλίων.

Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο.

Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.

Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των Εκλογών.
Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών, προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, μακριά από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές βάζοντας οριστικά τέλος στην ακυβερνησία και την αναποτελεσματικότητα, υλοποιώντας παράλληλα μια ρητή προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη», αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείο Εσωτερικών.