Αυτούς φωτογραφίζουν οι Αρχές ως δράστες της επίθεσης στον ΣΚΑΪ (Photos)

53

Σε δύο «γνώριμα» αλλά αυταυτοποίητα πρόσωπα στρέφονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την τρομοκρατική επίθεση στον ΣΚΑΪ, στο Νέο Φάληρο, τα ξημερώματα της Δευτέρας.  

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ, τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα έγιναν από δύο διαφορετικά πρόσωπα. Οπως προκύπτει από το τμήμα ανάλυσης ήχου και φωνής από το τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομία, δύο διαφορετικά πρόσωπα επικοινώνησαν με τηλέφωνα που χρησιμοποίησαν για μία και μοναδική φορά σε ενημερωτική ιστοσελίδα στις 01:55 και στις 01:57 στον ΑΝΤ1.  

Μάλιστα, φάνηκαν και τα στίγματα εκπομπής των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποίησαν τα οποία έγιναν από το κέντρο της Αθήνας.  

Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στρέφονται σε δύο πρόσωπα τα οποία είναι αταυτοποίητα.

Ο «σγουρομάλλης» ή ξανθός» και τα πρόσωπα Τριαντόπουλος ή Παπαδόπουλος σύμφωνα με τα στοιχεία των πλαστών ταυτοτήτων τα οποία είχαν βρεθεί σε γιάφκα στο κέντρο της Αθήνας, τον Νοέμβριο του 2017.

Το εν λόγω σπίτι είχε ενοικιαστεί με τα στοιχεία «Δημήτρης Παναγούλιας» τα οποία είχαν βρεθεί σε ψηφιακή μορφή στο σπίτι της Πώλας Ρούπα στην Ηλιούπολη.  

Ακόμα, η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει καταλήξει στην ομάδα κρούσης. Τρία τουλάχιστον άτομα βρίσκονταν στο αυτοκίνητο το οποίο βρέθηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα: Ένας οδηγεί, το δεύτερο άτομο καλύπτει και ένα τρίτο τοποθέτησε το σακίδιο έξω από τον ΣΚΑΪ.

Οι δύο προαναφερθέντες φέρεται να έκαναν τα τηλεφωνήματα και άλλα δύο τουλάχιστον άτομα ως «κάλυψη». Συνολικά δηλαδή στην επιχείρηση μετείχαν τουλάχιστον επτά άτομα.   

«Τυφλό» το σημείο που πυροδοτήθηκε η βόμβα

Ως «τυφλό» χαρακτηρίζεται από τους αστυνομικούς το σημείο, όπου πυροδοτήθηκε η βόμβα στο ΣΚΑΪ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΑΝΤ1 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι κάμερες έχουν «πιάσει» τα οχήματα που διέρχονται μπροστά από το κτίριο, αλλά όχι το σημείο, όπου οι δράστες τοποθέτησαν τον εκρηκτικό μηχανισμό.

Έτσι, δεν υπάρχει οπτικό υλικό από τις κινήσεις των δραστών, που τοποθέτησαν τη βόμβα στον ΣΚΑΪ.

Τι γνωρίζει η Αστυνομία για τους βομβιστές

Η ΕΛ.ΑΣ βλέπει πίσω από την βομβιστική επίθεση στον ΣΚΑΪ να βρίσκεται μια ομάδα πέντε με εφτά αντιεξουσιαστών που είχαν παλιότερα επαφές με τον αναρχικό Νίκο Μαζιώτη αλλά και με ορισμένους από τους επονομαζόμενους «ληστές του Διστόμου».

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θεωρούν βέβαιο ότι η εν λόγω ένοπλη ενέργεια προέρχεται από την οργάνωση «Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών» που ξεκίνησε τη δράση της στις Αρχές του 2013, έχει προχωρήσει σε εννιά  επιθέσεις μέσα σε έξι χρόνια, έχει μεταβάλει τμήμα της σύνθεσής της και  πλέον κτυπά, κυρίως, το τρίμηνο Νοεμβρίου –Ιανουαρίου.

Σε μια προσπάθεια πιθανόν με αραιά κτυπήματα (έως μια –δύο φορές τον χρόνο) να διατηρήσει τη στεγανότητα και να μη βρεθούν οι διωκτικές αρχές στα  ίχνη της.

Μάλιστα τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ανέμεναν από ημέρα σε ημέρα την «ετήσια»… παραδοσιακή εμφάνιση της ΟΛΑ. Με κύριο σενάριο ότι θα υπήρχε βομβιστική επίθεση εναντίον αστυνομικού η δικαστικού στόχου.

Αντίστοιχες περιπτώσεις εμπρησμού του αυτοκινήτου που χρησιμοποίησαν τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης στην επίθεση στα τότε γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στη λεωφόρο Συγγρού (το ΙΧ βρέθηκε καμένο στο Παλαιό Φάληρο), στην αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στο υπουργείο Εργασίας τον Δεκέμβριο του 2016 (καμένο ΙΧ στα Εξάρχεια), στη βόμβα μεγάλης ισχύος και στον πυροβολισμό του φρουρού στο Εφετείο Αθηνών τον Δεκέμβριο του 2017 (καμένο βαν πάλι στα Εξάρχεια).

Τα περισσότερα από αυτά τα ΙΧ που είχε χρησιμοποιήσει η οργάνωση διαπιστώνεται ότι είχαν κλαπεί πολλούς μήνες νωρίτερα. Η εν  λόγω οργάνωση παρουσίαζε παλαιότερα καθυστέρηση ή «δυστοκία» στην αποστολή κειμένων ανάληψης ευθύνης, ορισμένα από τα οποία τα άφηναν στο ίδιο ακριβώς σημείο -στη συμβολή των οδών Μπενάκη και Σμολένσκυ- στα Εξάρχεια. 

Είναι ενδεικτικό ότι στην  πρώτη επίθεσή της στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στη λεωφόρο Συγγρού, ανέλαβε την ευθύνη με καθυστέρηση σχεδόν έξι μηνών, γράφοντας: «περιμέναμε να ωριμάσει η ενέργεια στη συνείδηση των πολιτών».

Μάλιστα, τότε είχαν αυτοπαρουσιαστεί σαν μία «ολιγομελής ομάδα αγωνιστών του λαϊκού κινήματος». Ωστόσο, στην προηγούμενη επίθεση στο Εφετείο η ανάληψη της ευθύνης υπήρξε μετά από πέντε ημέρες με κείμενο που αναρτήθηκε σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών.

Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας συσχέτισαν την δράση της ΟΛΑ με τον αναρχικό Νίκο Μαζιώτη αλλά και με το μικτό σχήμα ποινικών και αντιεξουστών (σσ.: οι επονομαζόμενοι «ληστές του Διστόμου») που προχώρησαν σε τουλάχιστον 20 ληστείες τραπεζών την περίοδο 2012-2014 από σειρά πληροφοριών κι ένα-δύο σχετικά ευρήματα, σε διαμερίσματα  που χρησιμοποιούσαν συνεργοί των υπόπτων. 

Η ομάδα αυτή των ενόπλων εξαρθρώθηκε μετά από επιχειρήσεις της Αστυνομίας το 2015 στην Φθιώτιδα και στη Μαγνησία.

 Αυτούς φωτογραφίζουν ως δράστες της επίθεσης στον ΣΚΑΪ

Όμως οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι υπήρξε ένας «πυρήνας» αναρχικών που έμεινε αλώβητος από τις έρευνες του 2015. 

Και έτσι  συνέχισε την δράση της η ΟΛΑ (αρχικά  είχαν επιτεθεί με καλάσνικοφ στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη στο Χαλάνδρι, στην πρεσβεία του Ισραήλ κ.λπ.), μόνο με βομβιστικές επιθέσεις, αρχής γενομένης με εκείνη, τον Νοέμβριο του 2015, στην είσοδο του ΣΕΒ επί της οδού Ξενοφώντος στο κέντρο της Αθήνας.

 Αυτούς φωτογραφίζουν ως δράστες της επίθεσης στον ΣΚΑΪ