Bloomberg: «Η Ελλάδα πάει για αρνητικά επιτόκια»

343
Bloomberg:Η Ελλάδα πάει για αρνητικά επιτόκια

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όμως, σήμερα βρίσκονται ελάχιστα πάνω από το μηδέν και αυτό συνέβη σε λιγότερο από μια δεκαετία.

Οι επενδυτές αρχίζουν να σκέπτονται μία μηδενική απόδοση, ίσως ακόμα και την υποχρέωση να πληρώνουν, προκειμένου να κρατήσουν τα ομόλογα του άλλοτε πιο επικίνδυνου κράτους της Ευρωζώνης.

 Τα ελληνικά ομόλογα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στην περιοχή κατά το τελευταίο έτος, δίνοντας περίπου το 30% πίσω στους επενδυτές που ήταν πρόθυμοι να ποντάρουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας και διψούσαν για αποδόσεις.

Αν και εξακολουθεί να βρίσκεται στην κατηγορία junk, από τους τρεις μεγάλους οίκους αξιολόγησης, η Ελλάδα χρειάζεται μόνο μία προώθηση για να φτάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας και να αποκτήσει πρόσβαση στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε τα δεκαετή επιτόκια αναφοράς που μειώθηκαν κάτω από 1% την Τετάρτη θα μπορούσαν να φθάσουν στο μηδέν, σύμφωνα με τους διαχειριστές κεφαλαίων. Είναι μια διαδικασία που πιθανότατα δεν θα συμβεί φέτος.

Ακόμα και πριν από πέντε χρόνια, λίγοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι θα έφταναν να αποδέχονται αποδόσεις κάτω του μηδενός από χώρες όπως η Ελβετία και η Γερμανία.

«Είναι δύσκολο να μην εκτιμήσουμε πόσο απελπισμένοι αισθάνονται οι επενδυτές που αντιμετωπίζουν έντονα αρνητικές αποδόσεις. Έτσι, θα έλεγα ότι όλα είναι δυνατά, αν η ΕΚΤ τροφοδοτήσει τους ανθρώπους ακόμα περισσότερη γλύκα», δήλωσε ο Μάικ Ριντέλ, διαχειριστής κεφαλαίων στην Allianz Global Investors στο Λονδίνο.

Παράλληλα με την υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και την πληρωμή των ομολόγων, οι μετοχές των ΗΠΑ σημείωσαν φέτος νέα ρεκόρ, ενώ οι εταιρικές αποδόσεις έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Και όλα αυτά συμβαίνουν παρά την ανησυχία ότι ο κορωνοϊός και οι υποφώσκουσες εμπορικές εντάσεις θα πλήξουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Υπάρχουν βέβαια παράγοντες που περιπλέκουν τα πράγματα. Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως ένα περιουσιακό στοιχείο κινδύνου, όπως οι μετοχές, που κάνουν ράλι όταν οι καιροί είναι καλοί και συνήθως βρίσκονται ενώπιον ενός πολύ γρήγορου sell off όταν η αίσθηση της αγοράς αλλάζει προς τα κάτω.

Στο μεταξύ, η ίδια η οικονομία της Ελλάδας παρουσιάζει ενθαρρυντικά σημάδια, με αναμενόμενη επέκταση κατά 2% για το 2019, καθώς και κάποια επιτυχία στον περιορισμό του χρέους (185% περίπου του ΑΕΠ).

Αυτό αποπληρώθηκε στην αγορά ομολόγων, με την πώληση κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση τον Οκτώβριο και την πρώτη έκδοση δεκαετών ομολόγων σε διάστημα μεγαλύτερο από μια δεκαετία τον Ιανουάριο.

Ο Ράσελ Σίλμπεστρον, διευθυντής χρηματιστηριακών συναλλαγών της Investec Asset Management, επισημαίνει ότι πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα διαπραγματεύονταν μόλις οκτώ μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά.

Παρόλο που δεν υπάρχει καμία πρόταση να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ξανά σύντομα, σημαίνει ότι η απόσταση των 135 μονάδων βάσης θα μπορούσε να περιοριστεί. «Αν φθάσουν στο 0%, το spread θα είναι πέρα από τα χαμηλά όλων των εποχών», πρόσθεσε ο Ράσελ Σίλμπεστρον.