Bloomberg: Όλο και πιο κοντά στο να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το 2036 ο Πούτιν

155

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν άνοιξε το δρόμο για να παραμείνει πρόεδρος της Ρωσίας και μετά τη λήξη της θυτείας του για άλλα 14 χρόνια, παρά το γεγονός ότι είχε ταχθεί κατά της κατάργησης των ορίων θητείας έτσι ώστε αυτός – και μόνο αυτός – να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα.

«Αναγνωρίζω πλήρως την υπευθυνότητα μου απέναντι στους πολίτες της Ρωσίας» δήλωσε ο Πούτιν την Τρίτη σε μια μη προγραμματισμένη ομιλία, λίγο πριν την τοποθέτηση του στη Ντούμα. «Βλέπω ότι η κοινωνία περιμένει την προσωπική μου άποψη αλλά και αποφάσεις σχετικά με το ερώτημα:Ποιος θα κυβερνά μέχρι το 2024 και έπειτα από αυτό», δηλαδή για 5η και 6η θητεία.

Το ζήτημα άνοιξε όταν ακούστηκε εντός της κάτω Βουλής από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος η έκκληση να ανανεωθεί η θητεία του Πούτιν μετά τη λήξη της το 2024.

Στην ομιλία του ο Πούτιν δήλωσε ότι «η ανανέωση της θητείας μου μπορεί να είναι δυνατή, αλλά με μια προϋπόθεση – ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας θα αποφασίσει «ότι αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τον συνταγματικό νόμο της χώρας».

Μιλώντας στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), ο πρόεδρος Πούτιν επισήμανε ότι μια από τις προτάσεις που έκανε νωρίτερα η βουλευτής Βαλεντίνα Τερεσκόβα, «στην ουσία σημαίνει άρση των περιορισμών για κάθε άνθρωπο, για κάθε πολίτη, συμπεριλαμβανομένου και του νυν προέδρου, και επιτρέπει τη συμμετοχή μελλοντικά στις εκλογές…μόνο στην περίπτωση, εφόσον οι πολίτες υποστηρίξουν μια τέτοια αναθεώρηση, πουν ‘ναι’ στη διάρκεια της πανεθνικής ψηφοφορίας στις 22 Απριλίου».

Νωρίτερα, η Βαλεντίνα Τερέσκοβα, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος αλλά και η πρώτη γυναίκα που πήγε στο διάστημα, είχε προτρέψει στην υποστήριξη της πρότασης, λέγοντας ότι «ο Πούτιν πρέπει να είναι εκεί – σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά», εννοώντας τις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές αναταραχές.

«Στην ουσία, η πρόταση αυτή θα ήταν δυνατή, αλλά υπό έναν όρο: το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφανθεί επίσημα ότι μια τέτοια αναθεώρηση δεν αντιτίθεται στις αρχές του Συντάγματος», σχολίασε ο Πούτιν.

Σύμφωνα με την πρόταση της Τερεσκόβα, η προτεινόμενη από το νομοσχέδιο για τη συνταγματική αναθεώρηση διάταξη περί άσκησης μόνο δύο προεδρικών θητειών «δεν εμποδίζει το πρόσωπο, που είχε ασκήσει και/είτε ασκεί τα προεδρικά του καθήκοντα από τη στιγμή που η αναθεώρηση αυτή τεθεί σε ισχύ, να συμμετάσχει ως υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές στη Ρωσική Ομοσπονδία», αφού τεθούν σε ισχύ οι συνταγματικές αλλαγές.

Στην περίπτωση αυτή ο αριθμός των προηγούμενων προεδρικών θητειών δεν θα έχει σημασία, σύμφωνα με την πρόταση της Τερεσκόβα.

Η Δούμα ενέκρινε σήμερα την πρόταση της, με 382 ψήφους υπέρ και 0 κατά, ενώ 44 βουλευτές δήλωσαν «παρών». Στην ουσία η πρόταση της περιλαμβάνει και το κομμάτι που επιτρέπει στον Ρώσο πρόεδρο να συμμετάσχει και πάλι στις προεδρικές εκλογές.

Ο Ρώσος πρόεδρος τάχθηκε πάντως κατά της διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

«Εάν για το ζήτημα αυτό δεν υπάρχει στη βουλή συναίνεση και όπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος της βουλής, δεν υπάρχει, τότε δεν βλέπω γιατί είναι αναγκαίο να γίνουν πρόωρες βουλευτικές εκλογές» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Κρατικής Δούμας.

Ο Πούτιν, ο οποίος είναι ο μακροβιότερος ηγέτης του Κρεμλίνου (20 χρόνια) από την εποχή Στάλιν έχει απορρίψει επανειλημμένα την ιδέα της εξ’ ολοκλήρου κατάργησης των ορίων της προεδρικής θητείας.

Για την πρόταση της παράτασης της θητείας του, δήλωσε ότι θα χρειαστεί η γνώμη του λαού μέσω κάλπη.

Ωστόσο, οι υποστηρικτές του σχολιάζουν ότι οι συνταγματικές αλλαγές του νομοσχεδίου σημαίνουν ότι οι υπάρχοντες όροι του Πούτιν «δεν μετράνε», καθώς άλλαξε το Σύνταγμα.

Η αναθεώρηση του συντάγματος (1993) της Ρωσίας, που ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, θεωρήθηκε ευρέως ως μια προσπάθεια να δημιουργηθούν επιλογές για τον Πούτιν να διατηρήσει τον έλεγχο ακόμα και μετά την αποχώρησή του από πρόεδρος.

Μέχρι την ανακοίνωση του για παράταση της προεδρίας, υπήρχε σύγχηση εντός της Βουλής σχετικά με το τι σκέφτεται ο Πούτιν καθώς γεννήθηκαν προσδοκίες ότι μέσω του νομοσχεδίου η προεδρία θα αποδυναμωθεί με κινήσεις για ενίσχυση των εξουσιών του κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός συμβουλευτικού οργάνου, ωστόσο, που ο Πούτιν είναι επικεφαλής.

Ο Πούτιν φαίνεται να «αποφάσισε να κατέβει για πρόεδρος πάλι το 2024», δήλωσε σε ένα tweet ο Dmitri Trenin, διευθυντής του Κέντρου Μόσχας Carnegie. Αυτό μπορεί να κάνει την «ενδεχόμενη μετάβαση, όποτε συμβαίνει, λιγότερο ομαλή».