Citi: «Η Αυτοδυναμία της Ν.Δ. θα φέρει ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων»

29
Τέλος στο

«Νικήτρια των Εθνικών Eκλογών της Κυριακής στην Ελλάδα θα είναι η Νέα Δημοκρατία λόγω των δεσμεύσεών της για μειώσεις φόρων και για μία φιλική προς τις επενδύσεις ατζέντα», τονίζει η Citigroup σε νέα έκθεσή της για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά τις κάλπες.

Μετά από χρόνια δημοσιονομικής λιτότητας και ύφεσης, η απλή προοπτική μιας πιο φιλικής προς τις επιχειρήσεις πολιτικής αλλαγής στη χώρα μπορεί από μόνη της να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη, αναφέρει η αμερικανική τράπεζα.

Η δημοσιονομική πολιτική έχει ήδη γίνει λιγότερο περιοριστική και αυτό θα συμβάλλει στην προστασία της Ελλάδας, τουλάχιστον εν μέρει, από την εξωτερική αδυναμία.

Ακόμα, ως μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το γερμανικό CDU και το αυστριακό OVP – η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει υιοθετήσει την αρχή της διάσωσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επιτρέπουν μια πιο επιεική ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων, όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, η ενίσχυση της ανάπτυξης και η επιτάχυνση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της χώρας. 

Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας εξακολουθεί να είναι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και η επιλεξιμότητά της σε ένα πιθανό νέα ποσοτική χαλάρωση, πιθανόν να υπόκειται στην επιστροφή της αξιολόγησής της στο investment grade.

Μέχρι τώρα, όπως επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα, η βιωσιμότητα των δημοσιονομικών μεγεθών της Ελλάδας εξαρτάται από τους πιστωτές της.

Παρά το υψηλό επίπεδο χρέους που φτάνει το 180% του ΑΕΠ και το οποίο δεν μειώνεται, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καθώς και η ανάκαμψη της οικονομίας, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, στη σχέση της Αθήνας με τους πιστωτές οι οποίοι και κατέχουν το 80% του ελληνικού χρέους.

Ο κίνδυνος ρήξης Αθήνας - πιστωτών είναι πλέον πολύ μικρότερος από ό,τι στο παρελθόν επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα.    

Η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης όσον αφορά τη συνολική ανταγωνιστικότητα και την ικανότητα προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, παρά τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση που σημειώθηκε στο πρόσφατο παρελθόν, προσθέτει η Citi. 

Αυτό σε συνδυασμό με τα "φτωχά" δημογραφικά στοιχεία, περιορίζουν τη δυναμική της ανάπτυξης, ενώ ο δημοσιονομικός χώρος είναι περιορισμένος. Έτσι, κατά την άποψη της Citi, οι μεγάλες περικοπές φόρων δεν θα ήταν εφικτές χωρίς περισσότερες μεταρρυθμίσεις, όπως ο "καθαρισμός" των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι διοικητικές / δικαστικές μεταρρυθμίσεις.

Οι προκλήσεις της επόμενης κυβέρνησης έτσι ώστε να θέσει την ανάπτυξη σε μια ενάρετη πορεία και να οδηγήσει σε μια σταθερή μείωση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ παραμένουν μεγάλες.

Η Citi επισημαίνει πως σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις του Ιουνίου τα ποσοστά της Νέας Δημοκρατίας ανέρχονται στο 35% με 40%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται περίπου 10% πίσω και αρκετά κάτω από τα ποσοστά που σημείωσε στις Eκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 (35,6%), και άρα είναι αρκετά απίθανο ο Αλέξης Τσίπρας να διατηρήσει την εξουσία.

Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, δύο με πέντε άλλα κόμματα μπορεί να ξεπεράσουν το 3% και να μπουν στη Βουλή. Όσο μικρότερος ο αριθμός των κομμάτων στη Βουλή τόσο μεγαλύτερη θα είναι και πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνει η Citi.

Στην απίθανη περίπτωση ενός αδύναμου αποτελέσματος για τη Νέα Δημοκρατία, η νίκη δηλαδή αλλά χωρίς Αυτοδυναμία, τότε η Citi εκτιμά ότι θα συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής.