Δεδομένη η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική

265
Δεδομένη η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 στην Αττική

Νέα περιοριστικά μέτρα φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και των εισαγωγών στα νοσοκομεία από τη νόσο Covid-19.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται ως πρόταση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18:00 έως τις 5:00 το Σάββατο και την Κυριακή στην Αττική.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα που θα εισηγηθούν οι ειδικοί στην Κυβέρνηση για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και υπάρχουν φωνές που ζητούν ένα πιο «σκληρό» lockdown τύπου Μαρτίου, φαίνεται να υπερτερούν εκείνες που ζητούν πιο στοχευμένες ενέργειες προκειμένου να ελεγχθεί η ανοδική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα στην Αττική.

Οι εισαγωγές ναι μεν δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ανησυχητικά επίπεδα, όμως, προοιωνίζεται μια κατάσταση που θα είναι εξαιρετικά δύσκολη αν συνεχιστεί και κορυφωθεί η τάση αυτή.

Την Κυβέρνηση προβληματίζει η κινητικότητα και το αν αυτά που προτείνονται από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη ιδιαίτερα για την Αττική, όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της χώρας.

Αναφορικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας πριν από τις 21:00 το Σαββατοκύριακο είναι κάτι που βρίσκεται υπό συζήτηση στην Κυβέρνηση.

Όμως, θεωρούν όμως ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί τις καθημερινές όπως επίσης και οι περιορισμοί στις διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να υπάρχουν συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι παντού.

Ακόμα, προτείνεται να υπάρξουν αυστηρότατοι έλεγχοι σε ό,τι αφορά το μέτρο της τηλεργασίας, το οποίο αυτή τη στιγμή είτε έχει ατονήσει ή και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται καθόλου.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκονται και τα σχολεία, καθώς πολλά μέλη της Επιτροπής το θέτουν επί τάπητος, τουλάχιστον όσον αφορά στα Γυμνάσια.

Ωστόσο επειδή παιδίατροι και λοιμωξιολόγοι τονίζουν ότι κάτι τέτοιο έχει επιπτώσεις στην ψυχολογική υγεία των παιδιών, δεν αποκλείεται και την ερχόμενη εβδομάδα να συνεχιστεί η λειτουργία των σχολείων ως έχει.

Σχετικά με το λιανεμπόριο δεν φαίνεται να υπάρχουν μεγάλες αλλαγές. Προτεραιότητα όπως λένε οι λοιμωξιολόγοι είναι να μειωθεί η κινητικότητα και αυτό πρέπει να γίνει με «χειρουργικές κινήσεις», με προτάσεις που θα έχουν στοχευμένο χαρακτήρα.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Πάτρα, όπου εκεί αναμένεται να ληφθούν «σκληρά μέτρα», ενώ προβληματίζει και η Χαλκίδα και ενδέχεται και αυτή να «κλείσει». Επίσης, εξετάζεται η περίπτωση στο Ρέθυμνο, ενώ χθες οι επιδημιολόγοι πρότειναν να «κοκκινίσει» και η Θεσσαλονίκη.

Η Κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών, αλλά όπως και να έχει δεν θα ήθελε ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου και θέλει σχολεία ανοιχτά και ανοιχτή την οικονομία στο μέτρο του δυνατού.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν είναι τέτοια ώστε να επιβάλουν ένα «σκληρό» lockdown. Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην οικονομία. Στόχος να παραμείνει ανοιχτή, προκειμένου να μειωθούν οι επιπτώσεις και το κόστος.

Ακόμα, όσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν να σταματήσει το «click inside» για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει την κινητικότητα.

Στην περίπτωση αυτή το «click away» θα εφαρμοζόταν για όλα τα καταστήματα.