Δείτε live τη συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο

148
Live η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον Παπαγγελόπουλο

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, σχετικά με τη σκευωρία της Novartis.

Η συζήτηση της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας που ζητά την έρευνα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την τέλεση τεσσάρων αδικημάτων (ηθική αυτουργία στα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος και ψευδορκίας και πρόκληση - προσφορά για την τέλεση εγκλήματος) ξεκίνησε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος της διαδικασίας θα υπάρξει παρέμβαση και από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, ο οποίος θα επιχειρήσει να αντικρούσει τα στοιχεία και τις καταγγελίες.

Σχετικά με την κρίσιμη ψηφοφορία από τις έως τώρα τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας αναμένεται να εγκριθεί με ευρύτατη πλειοψηφία καθώς θα στηριχθεί και από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.

Το ΚΚΕ πιθανότατα θα αποχωρήσει από την ψηφοφορία, ενώ προς το «παρών» προσανατολίζεται το ΜέΡΑ25 επισημαίνοντας ότι η Βουλή πρέπει να είναι νομοθετικό και όχι δικαστικό όργανο.

Πηγές από το κόμμα υποστηρίζουν ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης θα προτείνει την δημιουργία Σώματος Δίωξης Πολιτικών και Μεγαλοεπιχειρηματιών στα πρότυπα του FBI, προκειμένου ώστε υποθέσεις υπουργών να μην διαβιβάζονται στο Κοινοβούλιο.

Απομονωμένος θα βρεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ που θα καταψηφίσει την πρόταση. Στελέχη της Κουμουνδούρου διευκρινίζουν ότι ποτέ δεν ανέφεραν πως θα ψήφιζαν παρόμοια πρόταση αλλά ότι προκάλεσαν τη Νέα Δημοκρατία να προχωρήσει σε «έρευνα παρωδία για να διαπιστωθεί ποια είναι η δήθεν σκευωρία και ποιο το πραγματικό σκάνδαλο».

Από την άλλη πλευρά ωστόσο πρέπει να τονιστεί ότι η Νέα Δημοκρατία είχε υπερψηφίσει όλες τις σχετικές προτάσεις που είχε φέρει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια.

Πάντως, και στην σημερινή διαδικασία η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να αναδείξει το θεσμικό χάσμα που την χωρίζει από τον ΣΥΡΙΖΑ αφήνοντας την συζήτηση και τις τελικές αποφάσεις αποκλειστικά στην αρμοδιότητα της Βουλής στην οποία άλλωστε ανήκει αποκλειστικά η πρωτοβουλία για την προκαταρκτική έρευνα των χειρισμών του «Ρασπούτιν».

Για τον λόγο αυτό, ως συμβολική κίνηση τα υπουργικά έδρανα θα είναι άδεια κατά την συζήτηση και οι υπουργοί θα παρακολουθούν την διαδικασία από τις θέσεις βουλευτών.

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν την τακτική της προηγούμενης κυβέρνησης κατά την συζήτηση της αντίστοιχης πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για δήθεν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» ή την «ανάγκη αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος» και τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα που «μοίραζε» φυλακές στους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Θα κινηθούμε με θεσμική ευπρέπεια. Δεν θα κάνουμε αυτά για τα οποία κατηγορούμε τους άλλους» εξηγούν για να προσθέσουν «εμείς θα πάμε μέχρι τέλους θεσμικά. Δεν κάνουμε πίσω. Θα προχωρήσουμε με στοιχεία και όχι με ρεβανσισμούς, κυνήγι μαγισσών και δηλώσεις στις νεραντζιές του Μεγάρου Μαξίμου».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση για σύσταση προανακριτικής που έχει καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας στηρίζεται κυρίως στις καταθέσεις της πρώην εισαγγελέως εγκλημάτων Διαφθοράς, Ελένης Ράικου και του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επόπτη της εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, που περιγράφουν με λεπτομέρειες τον τρόπο δράσης του μηχανισμού «Ρασπούτιν».

Να σημειωθεί τέλος ότι εισηγητής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας για τη σημερινή συζήτηση είναι ο Θανάσης Πλεύρης, ενώ από το Κίνημα Αλλαγής θα είναι ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Επίσης, από την πλειοψηφία θα τοποθετηθούν οι βουλευτές Ζωή Ράπτη, Γιάννης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης, Γιώργος Κότσιρας και Νίκος Υψηλάντης, ενώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα είναι ο Σπήλιος Λιβανός.