Μητσοτάκης: Στην κυβέρνηση Τσίπρα ελεγκτής και ελεγχόμενος συγχωνεύονταν (Video)

58
Μητσοτάκης: Οι πολίτες παύουν να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας

Το «ριζοσπαστικό μοντέλο» της νέας διακυβέρνησης για το Δημόσιο παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην Βουλή των Ελλήνων.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με τρεις εικόνες το νέο μοντέλο διακυβέρνησης: Πρώτον ένα υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει τακτικά μια φορά τον μήνα, δεύτερον ένα κράτος που διαθέτει έναν απλό κώδικα λειτουργίας που συμπυκνώνει τις διατάξεις 40 ετών και η λειτουργία του είναι διαφανής και ηλεκτρονική και τρίτον ένα κράτος όπου οι πολίτες παύουν να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας και πολλές πράξεις γίνονται με την υπογραφή απλού γενικού διευθυντή και όχι ανώτερου προϊσταμένου.

«Έχουμε ακόμη ένα κράτος με μεγάλο κεφάλι που εξακολουθεί να προκαλεί δάκρυα απόγνωσης στους πολίτες του. Το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος είναι η πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της Κυβέρνησης.

Η Κυβέρνηση γίνεται συλλογική, αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματική και γρήγορη: Τα υπουργεία αντί να δρουν ως ξεχωριστά φέουδα εντάσσουν τις ενέργειές τους σε έναν κοινό προγραμματισμό. Και το υπουργικό συμβούλιο ψηφίζει πια για όλα», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ακόμη πως «η Δημόσια Διοίκηση αποκομματικοποιείται και τα στελέχη της αναβαθμίζονται: Σε κάθε υπουργείο θεσμοθετείται υπηρεσιακός γραμματέας με τριετή θητεία ο οποίος επιλέγεται αποκλειστικά από το ΑΣΕΠ. Και ο γενικός διευθυντής αποκτά δικαίωμα υπογραφής σε ατομικές διοικητικές πράξεις».

«Η ευημερία των λαών δεν εξαρτάται μόνο από τη γεωγραφική θέση ή τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, αλλά και την ποιότητα των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι «ο πολυτιμότερος πόρος όλων των δημοκρατιών είναι η πίστη των πολιτών στους θεσμούς».

Επίσης, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είπε πως η διαιώνιση μιας κατακερματισμένης κυβέρνησης και ενός πολυδαίδαλου κράτους αποτελεί συντήρηση και δεν είναι προοδευτικό αίτημα. Σημείωσε ακόμη ότι στο νομοσχέδιο έγιναν αλλαγές καθώς «η αναζήτηση συναίνεσης αποτελεί μόνιμο στόχο».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για νίκη του πολιτικού Πολιτισμού και σημείωσε πως θα ενσωματώνεται κάθε γόνιμη άποψη.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα για όσα είπε χθες από το βήμα της Βουλής λέγοντας πως «είναι άστοχο να βαφτίζεται συγκεντρωτισμός η παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου. Το κυβερνητικό σχήμα αποκτά την κατανομή των ρόλων που διαθέτει στα όργανα το ίδιο το Σύνταγμα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση κόστισε πολλά στη χώρα με αντιφάσεις και δεν μπορεί να μιλά για συγκεντρωτισμό. Η Κυβέρνηση αποκτά και κάθετη δομή και οριζόντια με στόχο να προάγουμε την αποτελεσματικότητα και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ακόμα, πρόσθεσε πως από 161, οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται σε 108. Οι Γενικές και Ειδικές Γραμματείες από 93 περιορίζονται σε 58. Και συνολικά ο αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12%.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη: