Δείτε ποια τρόφιμα θωρακίζουν την υγεία της καρδιάς

221

Όπως αποκαλύπτει νέα έρευνα, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών τροφών είναι αυτή που συνδέεται με καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από ανακοπή, εγκεφαλικό ή άλλες καρδιαγγειακές νόσους.

Στο Journal of the American Heart Association δημοσιεύθηκαν τα νέα στοιχεία.

Όπως διαπιστώθηκε, οι άνθρωποι, που έτρωγαν περισσότερα φυτικά προϊόντα, είχαν 16% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό κ.ά.), 32% ελαττωμένο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές νόσους και 25% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με εκείνους που δεν κατανάλωναν τέτοιες τροφές.

«Ενώ δε χρειάζεται να εξαλείψουμε εντελώς από τη ζωή μας τα ζωικά προϊόντα, αυτό που η έρευνά μας υποστηρίζει είναι ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών και λιγότερων ζωικών προϊόντων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού ή άλλους τύπους νοσημάτων της καρδιάς», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Κέισι Μ. Ρέμπχολζ, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ, του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.

Η μέχρι τώρα έρευνα είχε επικεντρωθεί στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων από συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού (π.χ. χορτοφάγοι). Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη, που ασχολείται με τις συνέπειες των φυτικών και ζωικών τροφών στον γενικό πληθυσμό.

Η Δρ. Ρέμπχολζ υπογραμμίζει ότι η έρευνα αυτή αναδεικνύει τη σημασία της διατροφής στη ζωή μας και εξηγεί ότι, παρά το γεγονός ότι κάθε τροφή μπορεί να φέρει ορισμένα οφέλη για τον οργανισμό, για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών ασθενειών οι άνθρωποι πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά και λιγότερα ζωικά προϊόντα.

Αυτές οι διατροφικές συνήθειες είναι παρόμοιες με αυτές, που προτείνονται για την καταπολέμηση της υπέρτασης.

«Τα ανεπεξέργαστα προϊόντα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και αυτά που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και τρανς λιπαρά, είναι οι καλύτερες επιλογές», τόνισε η Μαριέλ Τζεσάπ, επικεφαλής έρευνας και ιατρική σύμβουλος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.