Δεξιότητες την εποχή του κορωνοϊού

309
Η σημασία των κανόνων και τον νόμων σε μια ομάδα, σε ένα κράτος…

Το εξωτερικό περιβάλλον αλλάζει και δεν μπορούμε να το επηρεάσουμε, αλλά μπορούμε να προσαρμοστούμε. Είναι γεγονός ότι οι εξελίξεις που συμβαίνουν στον χώρο της εργασίας αυτή τη στιγμή κυρίως λόγω της τεχνολογίας είναι πολλές και είναι σημαντικό να αναλάβουμε δράση και ουσιαστικά να αποφασίσουμε πού θέλουμε να είμαστε μέσα σ’ όλη αυτή την εργασιακή ανακατάταξη.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Το κλειδί σε όλα αυτά θα είναι οι δεξιότητές μας. Τα πρώτα στοιχεία έχουν ήδη δείξει τα εξής: ανθεκτικότητα, συνεργασία, δημιουργικότητα και επίλυση πολύπλοκων προβλημάτων βρίσκονται στην κορυφή της ζήτησης.

Επίσης, όσον αφορά τα λεγόμενα hard skills, είναι γεγονός ότι δεν μιλάμε πλέον για απλή εξοικείωση με τις ψηφιακές δεξιότητες, αλλά για άριστη χρήση. Στην πραγματικότητα χρειάζεται πάνω απ’ όλα να είμαστε ανοιχτοί στην εκμάθηση νέων προγραμμάτων, πλατφορμών και διαδικασιών.

Η κάθε εταιρία οργανισμός προσπαθεί να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ίδια και τους εργαζόμενούς της με σκοπό να φέρει τα αποτελέσματα που έχει βάλει ως στόχο.

Ας δούμε αναλυτικά μερικές από τις προαναφερθείσες δεξιότητες. Ως τώρα υπήρχαν πολλοί εργαζόμενοι που απλά εκτελούσαν μία εργασία, όπως τους είχε ανατεθεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Ωστόσο τώρα η ανάγκη της απομακρυσμένης εργασίας απαιτεί όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να μπορούν να αντιδρούν, να παίρνουν πρωτοβουλίες και στην πραγματικότητα να μπορούν να αποφασίζουν μόνοι τους εκείνη τη στιγμή τα θέματα που ανακύπτουν, καθώς δεν έχουν «δίπλα» τους έναν προϊστάμενο, επειδή αυτός βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά.

Επίσης, πολλές εταιρείες δημιουργούν ομάδες διαχείρισης κρίσιμων καταστάσεων, επομένως αναζητούν άτομα τα οποία θα ξεχωρίζουν για τον τρόπο σκέψης τους και για την επίλυση των προβλημάτων.

Η όλη κατάσταση του κορωνοϊού από μόνη της για κάθε επιχείρηση είναι ένα πρόβλημα χωρίς προηγούμενα δεδομένα, αλλά συγχρόνως πρέπει να δημιουργηθούν νέες διαδικασίες ώστε να συνεχίσει η ομαλή λειτουργία της επιχείρησης.

Αυτό για να επιτευχθεί χρειάζεται άτομα ανοιχτόμυαλα και προσαρμοστικά που θα φέρουν νέες ιδέες, επομένως αναζητείστε δημιουργικότητα. Οι συνθήκες απαιτούν υπαλλήλους που θα τολμούν να προτείνουν και να υλοποιούν. Τέλος, ανεξαρτήτως θέσης και οργανισμού χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην έννοια της ανθεκτικότητας.

Η όλη κατάσταση που βιώνουμε δημιουργεί ένταση, κατάθλιψη, αισθήματα εγκλωβισμού και ποικιλία άλλων συναισθημάτων. Για να μπορέσουν όλοι να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις είναι σημαντικό να λάβουμε υπ’ όψιν αυτή την ψυχολογική κατάσταση. Πώς θα επιτευχθούν τα παραπάνω;

Σίγουρα όχι σε μία μέρα. Χρειάζεται αποδοχή της επανεκπαίδευσής μας και δεύτερον, δράση, δηλαδή να αρχίσουμε να διαβάζουμε περισσότερο για αυτά τα θέματα.

* Σύμβουλος & Business Coach ΜμΕ/Startups

+302114094901
www.stellarlight.gr