Δεν του βγαίνει τίποτα- Ο Τσίπρας πάει στις κάλπες κόντρα στην Εκκλησία

16

Στο «καθαρό μυαλό» του Αλέξη Τσίπρα ήταν όλα οργανωμένα και στη θέση τους από τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Ο ίδιος και το επιτελείο του, πίστευαν από την αρχή πως το «ματωμένο» υπερπλεόνασμα θα αποτελούσε τελικά -όπως και αποδείχτηκε- βασικό επιχείρημα προς τους Δανειστές ώστε να μην περικοπούν οι συντάξεις, άσχετα αν η υπερφορολόγηση κινητών και ακινήτων έχει γονατίσει όλους τους Έλληνες.

Το Μαξίμου επένδυσε ξανά στην αμνησία των ψηφοφόρων, όπως και στο παρελθόν, πιστεύοντας ότι η απόφαση για την μη περικοπή των συντάξεων, που η ίδια η κυβέρνηση ήταν η μόνη που ψήφισε πριν από ένα χρόνο, θα λειτουργούσε θετικά στην αντιστροφή του πολύ αρνητικού κλίματος που υπάρχει εναντίον της.

Όμως, ούτε αυτό σχέδιο τελικά βγήκε στο Μαξίμου, καθώς σήμερα, λίγα μόλις 24ωρα μετά την απόφαση, για την οποία πάντως απαιτούνται περαιτέρω διευκρινίσεις, ουδείς ασχολείται...

Επιπλέον, το κυβερνητικό κλίμα ευφορίας για τις συντάξεις ήρθε να χαλάσει και η σφοδρή σύγκρουση στην Εκκλησίας της Ελλάδος και το ναυάγιο της συμφωνίας Τσίπρα–Ιερώνυμου.

Ουσιαστικά, η «θολή» επιτυχία της μη περικοπής των συντάξεων καλύφθηκε επικοινωνιακά από το «ιερό» Βατερλό, την ενόχληση του Μαξίμου για το άδειασμα που τους επιφύλαξαν οι μητροπολίτες και το φόβο μιας γενικής σύρραξης με την Εκκλησία.

Μάλιστα, αυτή τη φορά, δε χρειάστηκε να περάσουν παρά μόνο ελάχιστες μέρες για να αποδειχτεί ότι τα όσα ισχυρίστηκε η κυβέρνηση περί συμφωνίας δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα ακόμα επικοινωνιακό τρικ στο δρόμο προς τις επερχόμενες εκλογές.

Ήταν το απόγευμα της 6ης Νοεμβρίου όταν πρωθυπουργός και αρχιεπίσκοπος έκαναν κοινές δηλώσεις στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου.

Μπορεί οι δύο τους να κράτησαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες χαμηλούς τόνους, μιλώντας για “πρόθεση συμφωνίας” όμως από την επόμενη κιόλας μέρα η κυβέρνηση επιχείρησε με ξεκάθαρο τρόπο να πάει την προωθούμενη συμφωνία ένα βήμα παραπέρα σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος “έριξε” στο δημόσιο διάλογο την πρόθεση της κυβέρνησης να αναπληρώσει τις 10.000 θέσεις που θα έμεναν κενές από τους ιερείς, μετά την υλοποίηση του “deal”με ισάριθμες νέες προσλήψεις στο δημόσιο τομέα.

Με άλλα λόγια δηλαδή έσπευσε να προεξοφλήσει τη θετική κατάληξη των διαβουλεύσεων περί συμφωνίας, κλείνοντας το μάτι σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από δουλειά.

Από εκείνη την μέρα με στοχευμένες διαρροές στον φιλοκυβερνητικό τύπο αλλά και με δημόσιες δηλώσεις βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας δόθηκε η εντύπωση-βεβαιότητα ότι “το νερό είχε μπει στο αυλάκι” και πως απέμεναν τα τυπικά για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Επιπλέον, μόλις το “deal” μεταξύ κυβέρνησης εκκλησίας έδειξε να χαλάει, η αντίδραση του πρωθυπουργού μαρτύρησε ότι κανείς στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε προβλέψει το σενάριο της μη υλοποίησης.

Σε μία κίνηση που θύμισε έντονα την τακτική που ακολούθησε ο κ. Τσίπρας και στο σκοπιανό, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μόνος του και να υλοποιήσει το κείμενο της συμφωνίας χωρίς την συγκατάθεση της εκκλησίας.

Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας αν και αρχικά δεν το είχε σκεφτεί, επιλέγει την κόντρα με την εκκλησία ίσως γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ότι έχασε σε αυτό το άτυπο μπραντ ε φερ με την ιεραρχία. Στο πλαίσιο λοιπόν ενός πολιτικού εγωισμού ο κ. Τσίπρας δείχνει να μην έχει άλλο δρόμο εκτός από την μονομερή δράση, κινδυνεύοντας να εγκλωβιστεί σε μία προεκλογική περίοδο με τον κλήρο και την ιεραρχία απέναντί του. Μία αντιπαράθεση μάλιστα, την οποία ασφαλώς και δεν είχε συμπεριλάβει στα πλάνα του.

Έχοντας απέναντί τους 8.000 παπάδες και πολλούς, ισχυρούς μητροπολίτες, ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχεί για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η όλη υπόθεση της συμφωνίας και πώς κατέρρευσε.

Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι η πόλωση θα χτυπήσει κόκκινο με κύρια θέματα τα επεισόδια και την καταστροφή του κέντρου από τους γνωστούς–άγνωστους, την υπόθεση της «ιερής» συμφωνίας η οποία είναι πολύ εξαιρετική, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης να ρίξει κι άλλο αίμα στην αρένα με υποθέσεις που θα δουν σύντομα το φως της δημοσιότητας.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας για να ξεπεράσει το σοκ με την Εκκλησία, τους προπηλακισμούς στελεχών του, για πρώτη ίσως φορά τόσο ανοικτά, αλλά και την αδυναμία να πείσει τους πολίτες ότι η χώρα βρίσκεται σε κανονικό δρόμο, θα επισπεύσει το σχέδιο για «βρόμικο 2018».