Δεν «βλέπει» προϋποθέσεις για συνάντηση με Τσίπρα ο Ζάεφ

10
“Απομακρύνεται” η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια συνάντηση κορυφής για το Σκοπιανό, σε επίπεδο πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων, εκτιμά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ.

Και αυτό, αν και μόλις πριν από μία εβδομάδα, ο Ζόραν Ζάεφ δήλωνε ότι πιθανή είδηση για συνάντηση του ιδίου με τον Αλέξη Τσίπρα θα σήμαινε ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν στη σωστή κατεύθυνση και ότι είναι δυνατόν να φτάσουμε σε λύση».

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της γειτονικής χώρας, ΜΙΑ, ο Ζόραν Ζάεφ εκτίμησε ότι οι επαφές σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών την περασμένη εβδομάδα στην Οχρίδα δεν απέδωσαν ιδιαίτερη πρόοδο και, επομένως, δεν υπάρχει βάση για αναβάθμιση των συζητήσεων σε επίπεδο πρωθυπουργών.

Ωστόσο, ο Ζόραν Ζάεφ είπε ότι, κατά πάσα πιθανότητα, μέσα στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ, τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης και τον πρόεδρο της χώρας, προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στις διαβουλεύσεις.

Αναφερόμενος στις χθεσινές του δηλώσεις, ότι η χώρα του δεν αποδέχεται ονομασία έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, αλλά και αλλαγή άρθρων του Συντάγματος, είπε πως οι διαφορές ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια είναι χρόνιες και υπήρχαν από την αρχή της διαπραγμάτευσης.