Δένδιας: «Άκυρα τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης, ζήτησα ρητή καταδίκη από την Ε.Ε.»

355
Δένδιας: Άκυρα τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης

«Άκυρα» χαρακτήρισε τα μνημόνια Τουρκίας - Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δενδιας.

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ζήτησε καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ακόμα, ο Νίκος Δένδιας, ενημέρωσε ότι η Ελλάδα έλαβε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία από την Ιταλία από την Κύπρο από την Ολλανδία και επισήμανε ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το ευρωπαϊκό συμβούλιο.

Αναλυτικά, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, ο υπουργός δήλωσε:

«Ανέπτυξα σήμερα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τα ζητήματα τα οποία δημιουργούνται από την υπογραφή των δύο άκυρων Μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Την παραβίαση της συμφωνίας του Σκιράτ, την ευθεία παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Ανέδειξα το μοντέλο της τουρκικής παραβατικότητας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο και στην Aνατολική Μεσόγειο. Ζήτησα την ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων Μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν. Και βεβαίως την στήριξη της Ελλάδος και της Κύπρου.

Εξήγησα επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο, ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία τους και τα κυριαρχικά της δικαιώματα..

Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία από την Ιταλία από την Κύπρο από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό υπουργό εξωτερικών, τον κύριο Ντι Μάγιο συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή  άμεση επίσκεψη μου στην Ρώμη ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.

Τελικές αποφάσεις θα λάβει το ευρωπαϊκό συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στο οποίο θα μετάσχει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης».