Δένδιας : Δεν στρέφεται κατά της Τουρκίας ο Eastmed

203

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων, του ταξιδιού που έκανε χθες, Κυριακή σε Λιβύη, Αίγυπτο και Κύπρο, αλλά και της ανακοίνωσης για την υπογραφή κατασκευής του αγωγού Eastmed στις 2 Ιανουαρίου.

Για τον Eastmed, ο κ. Δένδιας υποστήριξε: «Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, γιατί είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ. Είναι μια καθαρή περίπτωση. Αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πόρων από την ΕΕ. Ο λόγος που δεν υπογράφει αμέσως η Ιταλία έχει να κάνει με περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα Νότια της χώρας».

Για τις επαφές με τον Χαφτάρ επεσήμανε: «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να έχουμε σαφή επικοινωνία μαζί του. Ο Εθνικός Στρατός, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με τις δύο συμφωνίες με την Τουρκία. Ήθελα να ακούσω από πρώτο χέρι τις απόψεις του και σε δεύτερη φάση τον συντονισμό των ενεργειών μας».

«Εμείς θεωρούμε πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, είναι ανύπαρκτη. Ο Eastmed δεν είναι αντίδραση σε αυτό. Δεν στρέφεται κατά κάποιου. Αλλά η Τουρκία επειδή έχει εγγενή ανασφάλεια, αντιδρά σε αυτό», είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο Eastmed ακυρώνει τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης στην πράξη.

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνώ με την πρόβλεψη για θερμό επεισόδιο. Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος, αλλά δεν θα κάνει κάτι η Τουρκία που θα βλάψει την ίδια. Γιατί θα επαληθευτεί πως είναι διεθνής ταραξίας» είπε απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου και συνέχισε:

«Αυτός που εγγυάται την ασφάλεια και την ανεξαρτησία είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις. Από την άλλη πλευρά, ότι εγγυάται την σταθερότητα, οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή, τη χαιρετίζουμε».

Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε. Δεν είμαστε κατά της επίλυσης της διαφοράς μέσω δικαστικής οδού. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να γίνει αυτό. Αλλά αυτό δεν υπάρχει τώρα. Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να μπει σε μια διάθεση συνεννόησης.

Αλλά δεν συζητάμε με την Τουρκία τους λεονταρισμούς. Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών μας». Και συνέχισε: «Ο πολιτικός κόσμος, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες. Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω στον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα, είναι η Τουρκία.

Εάν εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίων, τότε να το συζητήσουμε. Αλλά με τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο».

«Πριν από τις ΗΠΑ έχουμε τετραμερή στο Κάιρο – Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία. Και μετά θα πάμε στις ΗΠΑ με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν δημιουργούμε συμμαχίες εναντία στην Τουρκία όμως. Προσκαλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο.

Η Ελληνική Διπλωματία αποκατέστησε βηματισμό και με το πλέγμα των συνεννοήσεων με τα κράτη των περιοχών θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή στάσης της Ιταλίας απέναντι στη Λιβύη αλλά και για τον ορισμό των ΑΟΖ, ο κ. Δένδιας, είπε: «Είχε μια κατανόηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο κ. Σάρατζ όμως δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στην Ιταλία.

Ο Σάρατζ δεν άκουσε τις συμβουλές της Ιταλίας για τις συμφωνίες με την Τουρκία. Και η Ιταλία έχει παράδοση δεκαετιών στην παρουσία της στη Λιβύη. Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι με την Ιταλία, στο πλαίσιο του ορισμού των ΑΟΖ θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο εγκάρδιας συνεννόησης. Η δική μας προτεραιότητα είναι να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα».

«Με την Αλβανία δεν έχουμε ασχοληθεί ακόμα. Είδα τον κ. Ράμα την ημέρα των σεισμών, αλλά δεν προλάβαμε να συζητήσουμε», συνέχισε.

«Η Τουρκία δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ουάσιγκτον αυτό το διάστημα», είπε ο κ. Δένδιας και αναφορικά με τις σχέσεις Πούτιν – Ερντογάν και τη Λιβύη, εκτίμησε: «Είναι ευκαιριακή συμπόρευση σε ορισμένα ζητήματα. Και η ιστορία έχει δείξει πως αυτές οι σχέσεις δεν κρατούν», επεσήμανε.