Δένδιας μετά το ΕΣΕΠ: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα»

331
Δένδιας μετά το ΕΣΕΠ: «Διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ενότητα»

Ομόνοια και εθνική σύμπνοια διαπιστώθηκε κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο Νίκος Δένδιας.

«Είχα την ευκαιρία σήμερα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής να ενημερώσω τα κόμματα για τις εξελίξεις τις τελευταίες ημέρες. Οφείλω με μεγάλη χαρά να πω ότι διαπιστώθηκε εθνική σύμπνοια και ομόνοια. Αυτό είναι το δυνατότερο στη φαρέτρα της ελληνικής διπλωματίας μας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Aπευθυνόμενος στην ελληνική κοινωνία, ο Νίκος Δένδιας διαμήνυσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τα πολύ σοβαρά προβλήματα με σοβαρότητα και με ψυχραιμία και επισήμανε: «Η Ελλάδα έχει αυτοπεποίθηση. Είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος που εκπροσώπησε τον ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Ήρθαμε στο ΕΣΕΠ ως πατριωτική δύναμη ευθύνης. Ζητούμε από την Κυβέρνηση να ξαναβρεί το νήμα της δικής μας εξωτερικής πολιτικής. Να επεκταθούν οι κυρώσεις προς την Τουρκία σε περίπτωση εφαρμογής της ανυπόστατης και άκυρης συμφωνίας. Άμεσα να υλοποιηθούν ΜΟΕ, να συγκληθεί η διάσκεψη των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, και όταν σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες.

Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής, όπως ανέφερε μετά την ολοκλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ο βουλευτής του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος, που έκανε λόγο για όξυνση και κατάσταση εκτός των συνηθισμένων.

«Η κατάσταση είναι πέρα από τα συνήθη, η όξυνση είναι συγκεκριμένη και οι δυσκολίες πολλές. Προσπαθεί η χώρα μας να ανατρέψει τετελεσμένα και να τα επιστρέψει», τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής.

«Στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ακούσαμε τον υπουργό, ανταλλάξαμε απόψεις το κάθε κόμμα από την οπτική που βλέπει τα πράγματα. Παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας, το εθνικό μέτωπο είναι αρραγές», τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ακόμα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε: «Οι προϋποθέσεις σ’ αυτή τη συγκυρία του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων είναι καλός όρος για την αντιμετώπιση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής. Διχοτομήσεις εξωτερικές του παρελθόντος στο πολιτικό μας σύστημα, δεν εκδηλώθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, ούτε και στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, και αυτό και πάλι είναι καλό».

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι με τη συνεδρίαση αυτού του οργάνου προετοιμάζεται, έτσι όπως πιστεύουμε εμείς και καταθέτουμε και την πρόταση αυτή ακόμη μια φορά, η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, και σε ό,τι μας αφορά ως πολιτικό κόμμα συνδυάσαμε τη δική μας τοποθέτηση με μεγάλα θέματα της ελληνικής διπλωματίας, με τα θέματα που αφορούν την Άμυνα της πατρίδας. Δηλαδή οι προτάσεις και οι σκέψεις μας αποτελούν συνδυασμό μιας διπλωματικής πολιτικής και μιας πολιτικής άμυνας», κατέληξε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος: «Δεν θα δεχθούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, ό,τι  σημαίνει αυτό το πράγμα».

Ο Μακάριος Λαζαριδης (Νέα Δημοκρατία) επισήμανε ότι «αυτό το οποίο απαιτούν οι πολίτες είναι ότι σε τέτοια κρίσιμα θέματα χρειάζεται εθνική ομοψυχία και ψύχραιμη στάση», ενώ αντίστοιχα, ο Κώστας Γκιουλέκας (Νέα Δημοκρατία, πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας) επισήμανε ότι στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ «εκφράστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία η Ελλάδα θα υπερασπίσει τις θέσεις της. Εκφράστηκε η αποφασιστικότητα να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Από την πλευρά της, η Σοφία Σακοράφα που εκπροσώπησε στη συνεδρίαση το ΜεΡΑ 25, δήλωσε: «Η ενημέρωση- συζήτηση έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Θα πρέπει να θέσουμε το θέμα στους ευρωπαίους. Η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».