Δέσμευση των λογαριασμών του Παπαευαγγέλου με απόφαση εισαγγελέα

124

Τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου και των εταιριών του που εμπλέκονται στην υπόθεση πώλησης ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές αποφάσισε ο εισαγγελέας.

Την εντολή έδωσε αυτεπαγγέλτως η επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρόμικου Χρήματος, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αννα Ζαΐρη, καθώς εξετάζεται αν μεσω των αγοραπωλησιών γινόταν διακίνηση μαύρου χρήματος.

Υπενθυμίζεται ότι με εντολή της Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου ήδη η υπόθεση διερευνάται από τον οικονομικό εισαγγελέα με την προοπτική να τεθούν επι τάπητος οι πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους επενδυτές από τον αντιπρόεδρο της Jumbo, Ευάγγελο Παπαευαγγέλου.

Σύμφωνα με έρευνα των Κινεζικών αρχών, φέρεται να είχε συστήσει προσωπική εταιρία μέσω της οποίας έκανε πωλήσεις ακινήτων σε Κινέζους , αξίας 40 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της χρήσης POS.

Την ίδια περίοδο που γίνονταν οι πωλήσεις ακινήτων, ωστόσο, στην Κίνα είχαν επιβληθεί κεφαλαιακοί έλεγχοι (capital controls) με αποτέλεσμα αυτή η πρακτική να είναι παράνομη. Οι αγοραστές φέρονται ότι ξεπερνούσαν τα εμπόδια στην κίνηση κεφαλαίων μέσω της χρήσης των POS, και παράλληλα έμπαιναν στο πρόγραμμα της Χρυσής Βίζα (και των προνομίων της)

Έρευνα για το θέμα διενεργεί και η Τράπεζα της Έλλαδος, αλλά και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.

Πάντως, η διοίκηση της Jumbo ξεκαθάρισε ότι η υπόθεση αφορά προσωπική δραστηριότητα του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου και δεν σχετίζεται με την εταιρία.