Διαγραφή Ιδιωτικών Χρεών - Μόνο με γενναίο «κούρεμα» η Οικονομία θα ανακάμψει

526

Μετά το «σοκ» του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη ανίκητο … «δράκο», τα τεράστια χρέη των… ξεπαραδιασμένων πολιτών προς το «άδειο» ταμείο του Δημοσίου.

Μια νέα αδυσώπητη καταστροφή, απόρροια της covid-19, που απειλεί με χρεοκοπία επιχειρήσεις και νοικοκυριά και μας επιστρέφει στο ζοφερό παρελθόν της προηγούμενης δεκαετίας.

Τα νούμερα προκαλούν τρόμο και είναι αδιάψευστα. Με απόκλιση 490 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον στόχο, έκλεισε ο προϋπολογισμός τον πρώτο μήνα του έτους, ως αποτέλεσμα του εκτροχιασμού των φορολογικών εσόδων.

Πρόκειται περί βόμβας ολκής και η Κυβέρνηση καλά θα κάνει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της πριν την έκρηξη, η οποία δεν τοποθετείται και πολύ μακριά. Αν θέλει ο κύριος πρωθυπουργός, ας ρωτήσει τον Ιταλό ομόλογό του κ. Μάριο Ντράγκι και ο τελευταίος θα του εξηγήσει επαρκώς περί τίνος πρόκειται.

Το θέμα εξάλλου το γνωρίζει εκ των ένδον, ύστερα από μια οκταετία στην κορυφή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Χωρίς διαγραφές χρεών δεν θα υπάρξει αξιόπιστη επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής οικονομίας» είχε πει, αποχωρώντας από την ΕΚΤ, ο άνθρωπος που το 2010 έκανε ό,τι έπρεπε για να σώσει το ευρώ.

Παρά τις αντίθετες τότε προσπάθειες Γερμανών υπουργών και τραπεζιτών, που δεν έβλεπαν πιο μακριά από τη μύτη τους, ο κ. Μάριο Ντράγκι είχε δείξει γνώση και αποφασιστικότητα. Τώρα, ως Ιταλός πρωθυπουργός τι θα κάνει;

Τι θα γίνει όμως και στην Ελλάδα; Πάνω από 1.300.000 πολίτες βρίσκονται με κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και στην ουσία έχουν βγει στο περιθώριο. Σε 4.728.500 ανέρχονται οι φορολογούμενοι που χρωστούν στην Εφορία και σε λίγους μήνες θα πλησιάζουν τα 5 εκατομμύρια.

Επίσης, 1.800.000 οφειλέτες απειλούνται με την επιβολή αναγκαστικών μέρων είσπραξης, που σημαίνει ότι αθροιστικά ο μισός και πλέον πληθυσμός της χώρας είναι επί ξύλου κρεμάμενος.

Διαβάστε περισσότερα στο "ΚΑΡΦΙ" που κυκλοφορεί