Διάλογος με τον φίλο μου τον Γρηγόρη…

418
«Σφάζονται» στον ΣΥΡΙΖΑ

Του Παναγιώτη Ν. Κρητικού*

Γρηγόρης: Τί είναι αυτά που ακούγονται και γράφονται για τον ΣΥΡΙΖΑ κύριε Πρόεδρε;

Πρόεδρος: Ποιά δηλαδή;

Γρηγόρης: Όλα αυτά περί Παππά, Καλογρίτσα, Μιωνή και όλα τα συμπαρομαρτούντα. Είναι αλήθεια;

Πρόεδρος: Είσαι ευφυής άνθρωπος και δεν πρέπει να τα αμφισβητείς αυτά. Είναι μέσα στη φύση της αριστεράς και μάλιστα της λούμπεν αριστεράς, οι ραδιουργίες, οι συνομωσίες, οι τυχοδιωκτισμοί, κάθε είδους τεχνάσματα και ό, τι άλλο αποβλέπει στη διατήρησή της στην εξουσία.

Γρηγόρης: Αυτό όμως, δεν είναι ηθικό πλεονέκτημα. Είναι βούρκος.

Πρόεδρος: Πάντοτε βούρκος ήταν η αριστερά. Τυχαία νομίζεις ότι συνέρρευσαν όλα τα λύματα του ΠΑ.ΣΟ.Κ ; Πήγαν στο φυσικό τους χώρο.

Γρηγόρης: Τί κρίμα! Με όλα αυτά που βγαίνουν στη φόρα, αμαύρωσε ο κ. Τσίπρας και η παρέα του την τιμή και την υπόληψη της αριστεράς. Έγιναν αιματηροί αγώνες, για τους οποίους θυσιάστηκαν αγωνιστές, έδωσαν τη ζωή τους παλληκάρια, όσα δηλαδή δεν είχαν την «τύχη» να πάνε στα ξερονήσια.

Πρόεδρος: Δυστυχώς, και όλα αυτά «για μια χούφτα δολάρια» ή μάλλον για εκατομμύρια ευρώ και άλλα ωφελήματα.

Γρηγόρης: Γι’ αυτό άνοιγαν «μαγαζιά και παραμάγαζα»; Γι’ αυτό θέλανε να ποδηγετήσουν τους θεσμούς, ιδιαίτερα τη Δικαιοσύνη, τα Μ.Μ.Ε και κάθε άλλο θεσμό ή φορέα που θα μπορούσε να είναι εμπόδιο στην αχαλίνωτη βουλιμία τους για εξουσία;

Πρόεδρος: Τώρα το κατάλαβες Γρηγόρη; Δεν έβλεπες το άγχος για μεγάλη ζωή, σε κότερα με πούρα Αβάνας, σε ταξίδια, σε αγορές ακινήτων, δεν έβλεπες το πάθος τους για νεοπλουτισμό; Δυστυχώς όμως ο λαός τους πίστεψε και τους πιστεύει ακόμη.

Γρηγόρης: Και έχουν το θράσος να ονομάζονται και αριστεροί, τρομάρα τους! Είναι χειρότεροι και από τους χειρότερους δεξιούς.

Πρόεδρος: Έτσι όπως τα λες. Και δύο δεξιές στην Ελλάδα είναι πάρα πολλές. Και με την ευκαιρία, πρέπει να σου θυμίσω ότι η αφετηρία τους ανάγεται στο «βρώμικο ’89». Τότε ισοπεδώθηκαν οι ιδεολογίες των κομμάτων, τα πολιτικά τους προγράμματα, οι κοινωνικές αναφορές τους. Ο στόχος τους ήταν και τότε να διαμελίσουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Γι’ αυτό το ΠΑ.ΣΟ.Κ πρέπει να ξεμπροστιάσει και τις δύο πλευρές. Πρέπει να οργανώσει τον ευρύτερο δημοκρατικό και προοδευτικό χώρο, ασκώντας διμέτωπη επιθετική πολιτική. Αρκεί να πιστέψει στον εαυτό του, στο λαό, τον οποίο πρέπει να ενημερώνει καθημερινά για το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του και από τις δύο πλευρές. Χρειάζεται όμως, μια βαθιά λαϊκή αναβάπτιση, μια λαϊκή επιβεβαίωση των αξιών του ΠΑ.ΣΟ.Κ- ΚΙΝ.ΑΛ, από τα νύχια ως την κορυφή.

Γρηγόρης: Δεν βλέπεις όμως, που όσοι ακολουθούν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν να απαγκιστρωθούν απ’ αυτόν;

Πρόεδρος: Μη βιάζεσαι, φίλε Γρηγόρη. Από εδώ και πέρα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπαράσσεται από εσωκομματικές συγκρούσεις. Θα αρχίσουν ανοιχτά να τρώγονται μεταξύ τους οι ομάδες, οι σέχτες, οι παρέες, οι γέφυρες, οι γεφυροποιοί κ.λ.π. Να έχεις υπομονή. Από τη στιγμή που θα χάσουν την προσδοκία για εξουσία, θα γίνουν σκορποχώρι.

Γρηγόρης: Πρόεδρε, έχεις επαληθευθεί σε πολλά. Λες να επαληθευθείς και για την πρόβλεψή σου αυτή;

Πρόεδρος: Είμαι βέβαιος γι’ αυτή την εξέλιξη. Όπως, εκτιμώ, ότι και στη Ν.Δ θα αρχίσουν τα δύσκολα. Χρόνο με το χρόνο, τα οικονομικά προβλήματα θα πλήττουν το λαό.

Γρηγόρης: Έτσι λες ότι θα εξελιχθούν τα πράγματα;

Πρόεδρος: Έτσι όπως τα ακούς, εκτός αν προκύψουν, που κανείς δεν επιθυμεί, γεγονότα έξωθεν. Αντιλαμβάνεσαι τί εννοώ.

Γρηγόρης: Εύχομαι και εγώ να μην προκύψουν τα έξωθεν και να εξελιχθούν τα πράγματα όπως προβλέπεις.

Πρόεδρος: Με την προϋπόθεση ότι «συν Αθηνά και χείρα κίνει».

Γρηγόρης:: Δηλαδή; Δηλαδή;

Πρόεδρος: Να αναβαπτισθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ στη λαϊκή κολυμβήθρα, ως ΠΑ.ΣΟ.Κ - Δημοκρατική και Προοδευτική Παράταξη.

*Ο Παναγιώτης N. Κρητικός υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής.