Διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την προμήθεια drones

89

Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για την απόκτηση drones, αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Ερωτηθείς για την δράση της Τουρκίας στον τομέα των UAV [drones] απάντησε χαρακτηριστικά:

«Τα UAV και τα drones είναι όντως νέα συστήματα τα οποία εντείνουν την παρουσία τους τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων.

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η Ελλάδα διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ και με το Ισραήλ για την απόκτηση είτε με μορφή αγοράς είτε με τη μορφή leasing κάποιων μονάδων προκειμένου να επιτηρεί στην ευρύτερη βαλκανική περιοχή και το Αιγαίο. Δεν είναι μονάδες με όπλα.

Θεωρούμε ότι τόσο στρατηγικά όσο και σε επίπεδο τακτικής παρουσίας είναι πάρα πολύ χρήσιμα εργαλεία, τα οποία μας δίνουν πολύ καλύτερη εικόνα λόγω της δυνατότητάς τους να επιτηρούν την περιοχή μας. Στην περίπτωση της διαχείρισης του θέματος των προσφυγικών ροών είναι ιδιαίτερα επιτακτική ανάγκη».

«Θεωρούμε ότι η ενίσχυση των δεσμών σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας ΗΠΑ και Ελλάδας ωφελεί κατά πολύ τη χώρας μας. Αυτή τη στιγμή η συμφωνία είναι κοντά στην ολοκλήρωση της, όσο αφορά το κείμενο που θα υπογραφεί από τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών, πριν από την επίσκεψη Πομπέο στην Αθήνα.

Υπάρχουν αρκετά σημεία κυρίως νομικής φύσεως που θέλουν διευκρίνιση αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και θεωρώ ότι θα καταλήξουμε σε τελική συμφωνία πολύ σύντομα» τόνισε αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και απαντώντας εάν η συμφωνία σύσφιξης των σχέσεων θα προχωρήσει μέσα στο 2020, υποστήριξε:

«Ασφαλώς. Τα τέσσερα βασικά σημεία είναι η χρήση του λιμανιού της Σούδας, η χρήση τμήματος του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση βάσης εκπαίδευσης ελικοπτέρων στην Κεντρική Ελλάδα και η χρήση από τις Ε.Δ. αμερικανικών UAV.

Υπάρχουν και επιμέρους ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η συνδρομή των ΗΠΑ στην αναβάθμιση των υποδομών των Ε.Δ., πχ αεροδρομίων που είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση. Συνολικά όπως καταλαβαίνετε, σε όλη αυτή τη συλλογιστική οι υποδομές και οι προοπτικές των Ε.Δ. παίζουν τον πρωτεύοντα ρόλο.

Και γι'αυτό αυτή η στρατηγική σχέση στηρίζεται στην εισφορά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Για τα ελληνοτουρκικά

«Είναι πάγια θέση μας ότι πρέπει να υπάρχει πάντα ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κράτη (Ελλάδα και Τουρκία, ακόμα και σε περιόδους έντασης. Στο πλαίσιο αυτό είχα την ευκαιρία να μιλήσω για πρώτη φορά τηλεφωνικά με τον Χαλουσί Ακάρ.

Μου τηλεφώνησε για να με συγχαρεί και προφορικά για την ανάληψη των καθηκόντων μου. Ήταν τηλεφωνική επικοινωνία χωρίς ατζέντα, είχαμε όμως ευκαιρία για περίπου ένα δεκάλεπτο να συμφωνήσουμε στο ότι καλό είναι να υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας, καλό είναι να προσπαθούμε να βρούμε κοινό τόπο, παρά τις διαφορές μας, σε όλα τα θέματα και βέβαια, ότι η πρώτη φορά που θα συναντηθούμε για πρώτη φορά θα είναι η σύνοδος υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στα τέλη του επόμενου μήνα» τόνισε αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Βρισκόμαστε σε καθεστώς εγρήγορσης και μεριμνούμε για την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων στο σύνολό τους, έτσι ώστε να υπάρχει ισχυρό το αποτρεπτικό στοιχείο.

Χωρίζω τη συνολική συμπεριφορά της Τουρκίας σε δύο κατηγορίες. Από τη μία υπάρχει η εμπρηστική και προκλητική ρητορική που εκφράζεται πλέον πολύ συχνά από υψηλότατους Τούρκους αξιωματούχους και από την άλλη σε συγκεκριμένες δράσεις.

Δράσεις όπως η δραστηριότητα των τουρκικών πολεμικών σκαφών που συνοδεύουν τα πλοία που κάνουν έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, διερχόμενα βεβαίως και από το Αιγαίο. Έχουμε καταγγείλει σε κάθε τόνο αυτή τη συμπεριφορά» προσθέτει.

«Για την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών θα πρέπει να πω ότι οι συζητήσεις είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και το μόνο που υπάρχει στο τραπέζι είναι μια συμφωνία των δύο ηγετών του Προέδρου Μακρόν και του Πρωθυπουργού μας» σχολίασε.