Διαψεύδεται η NAVTEX για άσκηση με πραγματικά πυρά στο Καστελόριζο

300

Σε μια ιδιαίτερη στιγμή για τα ελληνοτουρκικά, σε μια στιγμή που όλες οι πληροφορίες εδώ και 24 ώρες μιλούν για αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, την οποία προκάλεσε η Τουρκία με την προκλητική της NAVTEX νότια από το Καστελόριζο, η είδηση πως η Ελλάδα εξέδωσε τη δική της οδηγία και μάλιστα για ασκήσεις με πυρά, προκάλεσε τουλάχιστον εντύπωση.

Τα όσα ακολούθησαν της έκδοσης της ελληνικής NAVTEX προκάλεσαν ερωτηματικά. Γιατί η NAVTEX, την οποία μετέδωσε και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν ήταν ακριβώς αυτό που φαινόταν.

Τόσο από την κυβέρνηση όσο και από το Πεντάγωνο, η έκδοση NAVTEX διαψεύδεται κατηγορηματικά. Και μάλιστα προκαλεί ερωτήματα και δυσαρέσκεια, γιατί ο… μύλος που δημιουργήθηκε, έρχεται σε μια στιγμή που οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες, οι χειρισμοί που απαιτούνται είναι λεπτοί και δεν μπορεί κανείς να παίζει με τέτοια θέματα.

Η NAVTEX υπάρχει, αφορά σε άσκηση με πυρά. Δεν εκδόθηκε όμως από το Πολεμικό Ναυτικό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αλλά από το Λιμενικό.

Αφορά λοιπόν άσκηση του Λιμενικού που ήταν προγραμματισμένη να γίνει ανοιχτά από το Καστελόριζο, φυσικά σε ελληνικά χωρικά ύδατα, και με πυρά.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή, αφού μπορεί ο Oruc Reis να μη… βγήκε ποτέ από το λιμάνι της Αττάλειας (σ.σ. όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ αλλά διέγραψε το tweet λίγο μετά) αλλά η NAVTEX που είχε εκδώσει η Τουρκία για σεισμικές έρευνες λήγει στις 2 Αυγούστου. Σημειώνεται δε ότι κάποια από τα τουρκικά πλοία που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, έχουν επιστρέψει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις βάσεις τους.