Διαβάστε στα «Παραπολιτικά»: Νέο κόμμα και πρόωρες στο μυαλό του Τσίπρα

244
Διαβάστε στα «Παραπολιτικά»

Εκτάκτως αύριο, Μεγάλη Παρασκευή 26 Απριλίου, η εφημερίδα «Παραπολιτικά» κυκλοφορεί σε όλα τα περίπτερα της χώρας με πλούσια θεματολογία και πολλές αποκλειστικότητες.

Αποκαλυπτικά θέματα, ρεπορτάζ και μεγάλες προσφορές για όλους τους αναγνώστες μας!

Διαβάστε:

Ο ΠΗΧΗΣ ΤΟΥ 7% ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ ΔΡΟΜΟΛΟΓΕΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Νέο κόμμα και πρόωρες στο μυαλό του Τσίπρα

· Οι δύο κρίσιμες μυστικές δημοσκοπήσεις στα συρτάρια του Μαξίμου

· Η προαναγγελία του εξαδέλφου Γιώργου Τσίπρα και το μήνυμα στους δελφίνους από τον άνθρωπο των «ειδικών αποστολών»

· Το σχέδιο για τον αφοπλισμό των βασικών εσωκομματικών αντιπάλων και η επόμενη μέρα στην Κουμουνδούρου

Ο ΜΟΙΡΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ

Τα έργα και οι ημέρες του «αψύ Σφακιανού»

ΠΩΣ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ ΤΟΝ ΟΔΗΓΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

ΤΕΛΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ

Εκστρατεία αλά Ομπάμα από Κυριάκο

ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ

Ο σκοτεινός «φαλαγγίτης» κ. Φιλιππάκης

Τα επιθετικά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Δημοκρατία» και οι αιχμηρές ανακοινώσεις της Ν.Δ.

Π. ΤΑΤΟΥΛΗΣ

Οικογενειακές business και ερωτήματα

Η κατασκευαστική εταιρεία του αδελφού, τα έργα στην Πελοπόννησο και τι προβλέπει η σχετική νομοθεσία

ΑΝΔΡΙΑΝΑ ΖΑΡΑΚΕΛΗ

«Για τον Πειραιά που όλοι ονειρευόμαστε»

ΑΛ. ΛΥΚΟΥΡΕΖΟΣ

«Θα επιμείνω μέχρι τέλους στην αγωγή»

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΥΤΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΑ «Π»

Οδηγός για αναδρομικά, συντάξεις και επίδομα παιδιού

Διαβάστε στα «Παραπολιτικά»

Διαβάστε στο κάλπη 19

ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

· Περιφέρεια Αττικής: Γιώργος Πατούλης 34,8% - Ρένα Δούρου 19,1%

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

«Εχω μάθει στη ζωή μου να αγωνίζομαι»

Διαβάστε στα «Παραπολιτικά»

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Κυκλοφορούν εκτάκτως αύριο με πλούσιες προσφορές

Η μεγάλη προσφορά συνεχίζεται! Ο 14ος τόμος του Νικόλαου Τσελεμεντέ «ΤΑ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΑ – ΜΕΡΟΣ Α’» με τα Παραπολιτικά

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που είχαν και στην εφημερίδα μας, οι συνταγές του Ν. Τσελεμεντέ στη νέα έκδοσή τους, εξασφαλίσαμε για τους αναγνώστες μας και τις ακυκλοφόρητες συνταγές του μεγάλου σεφ. Η ολοκληρωμένη έκδοσή μας αποκτά τώρα μια πολύτιμη προσθήκη: πρόκειται για ποικιλία συνταγών που θα κυκλοφορήσουν σε 2 τόμους και περιέχουν όλες τις κατηγορίες εδεσμάτων. Πολλά και διαφορετικά φαγάκια για όλες τις περιστάσεις θα εμπλουτίσουν τη συλλογή των εξαιρετικών συνταγών που έχουν ήδη εκδοθεί. Στα "ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΑ" οι έμπειροι μάγειρες θα αναγνωρίσουν παραλλαγές σε κλασικές συνταγές, όπως ο "Μουσακάς με μανιτάρια", που δίνουν έναν άλλον αέρα στις γνωστές μας γεύσεις. Κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό, γιατί μετά από τόσα χρόνια, ανακαλύπτει κανείς σε αυτό το πλούσιο έργο, μια φρεσκάδα που δύσκολα συναντάται στους νέους οδηγούς μαγειρικής. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, που ο οδηγός μαγειρικής στην Ελλάδα ονομάζεται Τσελεμεντές.

Στον πρώτο τόμο «ΤΑ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΑ – ΜΕΡΟΣ Α’» θα βρείτε μοναδικές συνταγές του μεγάλου σεφ που δημοσιεύονται για πρώτη φορά, όπως:

Ομελέτα με κολοκυθάκια

• Καλοκαιρινά λαχανικά φούρνου

• Σπαγγέτι με γαρίδες, μύδια & σάλτσα ντομάτας

• Μπέργκερ

• Κοτόπουλο με πιπεριές

• Κοτόπουλο κλέφτικο

• Ζεστή σαλάτα με χταπόδι

• Σπανακοτυρόπιτα με φύλλο χειροποίητο

• Κρεμμυδόπιτα με μπέικον

• Μελιτζάνες με ανθότυρο και ντομάτα στο φούρνο

& πολλές ακόμα!

Τιμή βιβλίου: 3,90€

Ποιος ήταν όμως ο Νικόλαος Τσελεμεντές;

«Κανένα άλλο βιβλίο δεν εσκόρπισε εις την Ελληνικήν οικογένειαν τόσην ευτυχία», έλεγε ο Γρηγόριος Ξενόπουλος για τα περιοδικά και τα βιβλία του Νικολάου Τσελεμεντέ.

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές θεωρείται το σύμβολο της ελληνικής κουζίνας. O οδηγός μαγειρικής και ζαχαροπλαστική που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1932 και φέρει το όνομά του, είναι ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά «best seller» όλων των εποχών και το βιβλίο που μεγάλωσε γενιές και γενιές Ελλήνων! Έκτοτε κάθε βιβλίο μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής στον τόπο μας αποκαλείται κοινώς «τσελεμεντές» και καθόλου άδικα!

Ο Νικόλαος Τσελεμεντές, ήταν ο αρχιμάγειρας και δάσκαλος της γαστριμαργίας που δίδαξε σε ένα ολόκληρο έθνος τις βασικές αρχές της καλής κουζίνας. Με την ευρυμάθεια, τη μεθοδικότητα, το όραμα και την αγάπη του για τους πειραματισμούς καθόρισε τις γευστικές μας προτιμήσεις, καταφέρνοντας να δώσει στην ελληνική κουζίνα μια σαφή ταυτότητα, εξισορροπώντας επιρροές από δύση και ανατολή. Όποιος έχει ανοίξει έστω και ένα από τα βιβλία του καταλαβαίνει αμέσως πόσο επηρεάστηκε από την Γαλλική κουζίνα, καθώς είναι πασίγνωστό ότι, ο Νικόλαος Τσελεμεντές, είναι ο άνθρωπος που δίδαξε σε μια ολόκληρη χώρα την μπεσαμέλ, τη σαντιγί, το πιροσκί, την μπουγιαμπέσα, το κονσομέ, τα καναπεδάκια, το ζελέ και τόσα άλλα! Η μαγειρική του δέχθηκε όμως επιρροές και από τα ταξίδια του για σπουδές στις Η.Π.Α, όπου ήρθε σε επαφή με διάφορες εθνικές κουζίνες και είχε τη δυνατότητα να πειραματιστεί με υλικά που δεν είχε ξανασυναντήσει ποτέ.

Η μαθητεία του Τσελεμεντέ σε Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Τουρκία και ΗΠΑ τον βοήθησε να ανανεώσει ριζικά την ελληνική κουζίνα με έθνικ στοιχεία και να συστήσει στο εγχώριο κοινό πινελιές γαλλικής, δυτικοευρωπαϊκής, ασιατικής, μεξικανικής, ακόμα και αφρικανικής κουζίνας, αφήνοντας κληρονομιά αυτό που είπαν αργότερα «ελληνική κατά τον Τσελεμεντέ κουζίνα»! Δεν παρέλειψε όμως να εμπλουτίσει τη μαγειρική του και με την αρχαία ελληνική παράδοση καθώς είχε μελετήσει ενδελεχώς την κουζίνα των αρχαίων Ελλήνων αναβιώνοντας παλιές διατροφικές συνήθειες και παραδοσιακές γεύσεις του τόπου μας, και συνήθιζε να δίνει στις δημιουργίες του αρχαιοπρεπή και ποιητικά ονόματα, προσέχοντας ιδιαιτέρως να είναι εύηχα.

Η επιτυχία του Νικόλαου Τσελεμεντέ είναι ότι κατάφερε να κάνει τους Έλληνες να αγαπήσουν τη μαγειρική και να εκτιμήσουν το καλό φαγητό. Όπως συνήθιζε να λέει και ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, αυτός ο Τσελεμεντές «έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό»!

Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του στην ελληνική γαστρονομία, ο δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, του αφιέρωσε μια υμνητική επιφυλλίδα στην εφημερίδα «Ελευθερία» στο φύλλο της 5ης Μαρτίου 1958:

«Ο Νίκος Τσελεμεντές πέθανε. Ο Μπριγιά Σαβαρέν της Ελλάδος, ο συγγραφέας του μοναδικού μας γαστρονομικού μας κώδικος, δεν υπάρχει πια στη ζωή. Οι Γάλλοι εώρτασαν, εδώ και είκοσι χρόνια, με τον επισημότερο τρόπο, τον αυτοκράτορα της κουζίνας και της τραπέζης των. Εμείς, όσο τον είχαμε ζωντανό, τον αγνοήσαμε, δεν τον πανηγυρίσαμε ποτέ. Αδικία ιστορική. Ας τον ξεπροβοδίσουμε, τουλάχιστον, νεκρό, με τιμές που του ταιριάζουν.

Ο Τσελεμεντές δε φεύγει έτσι. Ο μέγας αυτός ευεργέτης του ελληνικού νοικοκυριού, προ πάντων του νεοτεύκτου, άφησε ΄σύγγραμμα- ένα από τα τελειότερα νεοελληνικά βιβλία: Το «Οδηγό της Μαγειρικής». Είναι αληθινό μνημείο της «άρτε κουλινάρια», σανίδα σωτηρίας κάθε νέας νοικοκυράς, που μεταμορφώνει σε μαγείρισσα και την κοπέλλα, την πιο άγευστη μαγειρικής.

Μ’ αυτό το βιβλίο έφτιαξε ο Τσελεμεντές το τραπέζι μας· κατήρτισε τον ουρανίσκο μας· ετακτοποίησε το στομάχι μας· έλυσε το τραγικό πρόβλημα του «τι θα φάμε σήμερα» και πρόσφερε υπηρεσία πραγματικά εθνική. Ένα έθνος κρίνεται και από την κουζίνα του. Πες μου πως τρως, να σου πω ποιος είσαι.

Η αναρχία της ελληνικής κουζίνας είναι γνωστή: Ιταλική, τουρκική, αλλά προ πάντων κράμα όλων των πρωτογενών συστημάτων, εφυτοζωούσε σε μια κατάσταση μάλλον προϊστορική: Γιουβέτσι, φασολάδα, αρνάκι φρικασέ, μπακαλιάρος πλακί και το ψητό της σούβλάς- αυτό ήτανε, όλο κι όλο…το δραματολόγιό της. Ο Τσελεμεντές με την επιβλητική του πραγματεία, έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό.

Αυτός ο άνθρωπος ήταν μάγειρος εκ γενετής. Νέος γνωστός, κομψός, έξυπνος, εύθυμος, καλοφαγάς, γλεντζές από οικογένεια ξενοδόχων (προ εξήντα ετών λειτουργούσε εστιατόριο Τσελεμεντέ, στην ακτή Νέου Φαλήρου, όταν ήταν στις δόξες της) ο τύπος αυτός της παλιάς Αθήνας είχε μέσα του το δαιμόνιο. Ο μάγειρος

γεννάται, όπως κι ο ποιητής. Η πείρα ήρθε ύστερα: Στην υπηρεσία διαφόρων πρεσβειών, που στα επίσημα γεύματά τους-μεγάλες μαγειρικές μάχες- ξεχώρισε σαν ασυγκράτητος μάγειρος.

Τα ταξίδια τον τελειοποίησαν: Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, κι επιτέλους Αμερική. Μελέτησε όλες τις κουζίνες της γης. Και το βιβλίο του είναι πεμπτουσία παγκοσμίων γνώσεων. Δεν πιστεύω-τουλάχιστον στην Ελλάδα-να υπάρχη δεύτερο. Η νοικοκυρά μπορεί να μαγερέψη μ’ αυτό ακριβά, μέτρια, φθηνά, όπως θέλει, αλλά θα είναι πάντα σύμφωνη με την υγιεινή και την καλλιτεχνία.

Όταν ήτανε στην Αμερική, ο Οδυσσέας αυτός των μαγειρικών περιπλανήσεων, μια διάδοσι έφερε στην Αθήνα, ότι πέθανε. Η είδησι αυτή έφθασε, όταν ακριβώς κυκλοφορούσε η πρώτη έκδοσι της Μαγειρικής του (Απρίλης του 1926). Οι κριτικές που γράφτηκαν τότε ήτανε νεκρολογίες… Από τον άλλο κόσμο-δηλαδή το Νέο Κόσμο-έφθασε η απάντηση του Τσελεμεντέ, γεμάτη χιούμορ: «Για ένα πράγμα μόνον είμαι ευχαριστημένος-έγραφε-που δεν πέθανα: Το ότι απέκτησα και ανεψιόν: Τον κύριο Κώσταν Αθάνατον, όστις με αποκαλεί θείον. Λέξις δηλαδή που δεν είχε χαϊδεύσει την ακοήν μου δια το μη έχειν ανεψιούς. Δέον να προσθέσω, ότι θείους τουναντίον, εχω πολλούς· και εις εξ αυτών ήτο ο κάτοχος του εστιατορίου του Νέου Φαλήρου».

Όταν βγήκε ο «Οδηγός της Μαγειρικής» του έγραψα ειλικρινέστατο εγκώμιο: «Είναι- είπα, κάνοντας κι εγώ χιούμορ με τη σειρά μου-ο μεγαλύτερος συγγραφεύς της Ελλάδος. Δεν αστειεύομαι καθόλου. Αν γράφειν σημαίνη παρέχειν κάποιαν υπηρεσίαν εις τους ανθρώπους δια του γραπτού λόγου, ο Τσελεμεντές υπεραξίζει τον τίτλον αυτόν. Και του οφείλω ανεπιφύλακτον εγκώμιον. Ο Τσελεμεντές απαντά σ’ ένα καθημερινό ερώτημα της ζωής μας, που ένα πλήθος άνθρωποι άνθρωποι θάδιναν κι εγώ δεν ξέρω τι, για να έλειπε: Έχει καταστρώσει το μενού και των τριακοσίων εξηνταπέντε ημερών του έτους .Είναι απλούς, σαφής, αναλυτικός, γευστικός, ευκολοεφάρμοστος, φτιασμένος για την ελληνική κουζίνα…».

Πόσα νέα νοικοκυριά δεν έχει σώσει από τις αφαιμάξεις των μαγειρισσών και προ πάντων από το διαζύγιο! Το κρεββάτι και το τραπέζι ενώνει, το κρεββάτι και το τραπέζι χωρίζει. Το νεαρό αντρόγυνο έχει το τραπέζι σήμερα χάρις στον Τσελεμεντέ. Αρκεί το κεφαλάκι της νεοπαντρεμένης μπεμπέκας να σκύβη πέντε λεπτά καθ΄εκάστην στον «Οδηγό», για να δρέπη συγχαρητήρια. Τάλαντο θεωρητικό, που ο Ύψιστος απέστειλε για να πειθαρχήση την ελληνική κουζίνα, να σώση το ελληνικό στομάχι και μετ’ αυτού το Έθνος. Γιατί, επί τέλους, ένα έθνος που δεν ξέρει να φάη, δεν μπορεί ούτε να σκεφθή ούτε να ζήση…

Είμαι βέβαιος, ότι έπειτα από ένα τέτοιο έργο, θα του ανοίξη τώρα, που πέθανε στ’ αλήθεια- όχι σαν την άλλη φορά!- διάπλατα την πόρτα του Παραδείσου ο Άγιος Πέτρος, ο κλειδοκράτορας: Αρκεί να του υποσχεθή μια καλή κοτόπιττα!»

Ακόμη,

Τα καλύτερα παραδοσιακά τραγούδια για το γλέντι της Λαμπρής, σε μια μοναδική συλλογή που δεν πρέπει να χάσετε! Αυτό το Πάσχα, αποκτήστε το συλλεκτικό CD

και ξεφαντώστε στο πιο αυθεντικό πασχαλιάτικο γλέντι, με υπέροχες ερμηνείες από τους Αλέκο Κιτσάκη, Σοφία Κολλητήρη, Τασία Βέρα, Αντώνη Κυρίτση, Γιάννη Κωνσταντίνου και Κική Φραγκούλη!

Το CD περιλαμβάνει:

1. Πουλάκι ξένο

2. Μου παρήγγειλε τ’ αηδόνι

3. Τι έχεις Ρηναμ

4. Βρύση μου μαλαματένια

5. Ένα πουλί μάνα μου μαντζουράνα μου

6. Αμάραντος

7. Μπήκαν τα γίδια στο μαντρί

8. Βλαχοθανάσης

9. Στα ξένα γιόκαμ να μη πας

10. Ιτιά

11. Μαριόλικος

12. Πρωτομαγιά μου τα ‘ριξες

13. Αριστείδης

14. Παπαλάμπραινα

15. Όλα τα πουλάκια

16. Δεν μπορώ μάνουλαμ

Επίσης,

Το νέο τεύχος του Car and Driver ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ αποκλειστικά με Παραπολιτικά

Οδηγούμε το SKODA SCALA, το νέο hatchback ανεβάζει επίπεδο στη μικρομεσαία κατηγορία και το Alpine A110: ένα θρυλικό όνομα ξαναγεννιέται με ένα γνήσιο fun-to-drive sportscar. ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Συγκρίνουμε BMW M5 Competition 625PS Mercedes-AMG E63 S 4MATIC+ 612PS. Ακόμα, MEGA TEST SUV: VW T-CROSS 1.0 TSI 115PS - Δοκιμάζουμε και αξιολογούμε το νέο SUV της Volkswagen απέναντι στον ανταγωνισμό:

• Citroen C3 Aircross

• Ford Ecosport

• Hyundai Kona

• Opel Crossland Χ

• Peugeot 2008

• Renault Captur

• Seat Arona

• Suzuki Vitara

Μαζί, MOTO AND BIKER: Μεγάλο αφιέρωμα στη μοτοσυκλέτα με δοκιμές και όλα τα νέα μοντέλα.

Διαβάστε στα «Παραπολιτικά»