Διαβατά: Το μήνυμα που προκάλεσε το ξεσηκωμό των προσφύγων (Photos)

109
Το μήνυμα που προκάλεσε το ξεσηκωμό των προσφύγων

Σε νέα Ειδομένη έχουν μετατραπεί τα Διαβατά Θεσσαλονίκης, καθώς οι πρόσφυγες για δεύτερη μέρα διαμηνύουν ότι θα παραμείνουν στο σημείο, μέχρι να καταφέρουν να φύγουν προς τα σύνορα.

Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν επιτήδειοι ενημέρωναν ψευδώς τους πρόσφυγες ότι η Ελλάδα θα άνοιγε χθες τα σύνορά της, με αποτέλεσμα πλήθος κόσμου να βρίσκονται στην περιοχή για να μπορέσουν να φύγουν προς χώρες της δυτικής Ευρώπης.

Την ίδια ώρα, το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα ψευδή μηνύματα που ειδοποιούσαν τους πρόσφυγες ότι τα σύνορα θα ανοίξουν, προκαλώντας μεγάλη ένταση στα Διαβατά.

Με τον τίτλο το «Καραβάνι της Ελπίδας», το μήνυμα καλούσε τους πρόσφυγες να διαδώσουν για το άνοιγμα των συνόρων.

diavata_minima

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα», ανέφερε το μήνυμα, σύμφωνα με τον ANT1.

Παράλληλα, μέλος της κοινότητας των Σύρων δήλωσε στον σταθμό ότι ορισμένοι διέδιδαν ότι η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα δεχθεί πρόσφυγες. Για τα μηνύματα ήδη υπήρχαν κάποιοι ψίθυροι που έφτασαν στα αυτιά ανθρώπων που εργάζονται για ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Ακούγεται ότι εδώ και δύο μήνες οργανώνεται κάτι τέτοιο. Φαίνεται ότι εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες και πολύς κόσμος πείστηκε», είπε στον ΑΝΤ1 η Λώρα Παππά, πρόεδρος της ΜΚΟ «ΜΕΤΑΔΡΑΣΗ».

Σε ερώτηση αν μπορεί να κρύβονται κυκλώματα διακινητών πίσω από τη διάδοση αυτής της ψευδούς φήμης, εκείνη απάντησε ότι το θεωρεί πιθανό. Εθελοντές των «Γιατρών του Κόσμου» αναφέρουν ότι άκουγαν «ψιθύρους» για ένα μήνυμα που έφτανε σε πρόσφυγες, το οποίο προσπαθούσαν να κρατήσουν κρυφό, καθώς εκείνοι που το έστελναν έλεγαν ότι είναι εμπιστευτικό.

Στις έρευνες έχει εμπλακεί και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που προσπαθεί να ανακαλύψει πώς ξεκίνησε αυτή η αποστολή μηνύματος. Ορισμένοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να έγινε από κυκλώματα διακινητών στην Τουρκία.

Εξάλλου, μέσα σε δύο 24ωρα οι τουρκικές Αρχές σταμάτησαν στην Αδριανούπολη πάνω από 200 μετανάστες και πρόσφυγες που έλεγαν ότι ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη, προκειμένου να περάσουν τα σύνορα.

Παρά τα επεισόδια που έγιναν χθες με τους αστυνομικούς, που απάντησαν με χειροβομβίδες-κρότου λάμψης, οι πρόσφυγες δεν έχουν την πρόθεση να απομακρυνθούν.