Διαχειρίσου σωστά και έξυπνα μια… απόλυση

197

Η αποχώρηση από την εργασία ακόμα και με τους πιο ευνοϊκούς όρους δεν είναι εύκολη.

Είναι σημαντικό όμως να τη διαχειριστείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πρακτικά και ψυχικά.

Της Τόνιας Τσιρογιάννη*

Η αποχώρηση εάν συνοδεύεται με αποζημίωση προτείνεται να υπολογίσεις άμεσα για πόσο χρονικό διάστημα σου αρκούν αυτά τα χρήματα, ώστε να ξέρεις το χρονικό περιθώριο που έχεις διαθέσιμο.

Εάν η σχέση σου με τον εργοδότη είναι καλή και η αποχώρηση ήταν για άλλους λόγους ζήτησε να σε προτείνει ο ίδιος σε άλλη εργασία, αφού ήδη σε εμπιστεύεται, θα πει τα καλύτερα για εσένα. Σκέψου πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις ως τώρα γνώσεις σου σε άλλους τομείς.

Ανακοίνωσε άμεσα σε φίλους και γνωστούς, χωρίς ντροπή, ότι ψάχνεις για εργασία. Εάν το οικονομικό θέμα σε πνίγει πάρε την απόφαση να εργαστείς και σε κάτι άσχετο για δύο λόγους, πρώτον για λόγους επιβίωσης και δεύτερον για να είσαι ενεργός και μέσα στα πράγματα.

Καμία εργασία δεν είναι ντροπή, αυτό σημαίνει να φροντίζεις τα παιδιά κάποιου, να εργαστείς κάποιες ώρες σε καφέ – εστιατόριο. Επίσης, εάν γνωρίζεις κάποια ξένη γλώσσα αναζήτησε εργασία σε ιστοσελίδες του εξωτερικού που ψάχνουν άτομα για να εργάζονται από το σπίτι τους.

Εάν το οικονομικό θέμα είναι διαχειρίσιμο για κάποιο διάστημα, αφιέρωσε χρόνο να ετοιμάσεις το βιογραφικό σου, να προετοιμαστείς για συνεντεύξεις και να αποφασίσεις πως θα αναζητήσεις την εργασία που θέλεις.

Η απόλυση από μια εργασία δε σημαίνει ότι δεν είσαι καλός σε όλα, έχει πολλές ερμηνείες. Κάποιες φορές απλά δεν έδεσε το γλυκό με τον εργοδότη και αργά ή γρήγορα θα ερχόταν το τέλος αυτής της σχέσης.

Άλλες φορές αλλάζει κατεύθυνση μια επιχείρηση και κάνει γενικά αλλαγές μέσα στις οποίες είσαι και εσύ. Εάν η αποχώρηση οφείλεται σε κάποιο λάθος σου, αυτό δε σημαίνει ότι παντού θα κάνεις λάθη.

Εάν θέλουν να μειώσουν το κόστος, τότε πάλι δεν είναι προσωπικό, αλλά πρόκειται για τακτική της επιχείρησης. Σε καθημερινή βάση όλοι λαμβάνουμε αρνητικές απαντήσεις, όλοι είμαστε πωλητές του εαυτού μας. Ένα όχι δε σημαίνει ότι δεν αξίζεις, στόχος είναι να μπορείς να πηγαίνεις παρακάτω με τον πιο αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο για εσένα.

*Management Consultant
Personal & Business Coach
http://stellarlight.gr