Διεθνείς επαφές Μητσοτάκη με φόντο τις προκλήσεις της επόμενης μέρας

207

Σειρά διεθνών επαφών με έντονο εθνικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό ενδιαφέρον περιλαμβάνει η ατζέντα του Πρωθυπουργού για το επόμενο δίμηνο, την ώρα που η υπόλοιπη Ευρώπη προχωρά με γρήγορα βήματα στο δρόμο προς την κανονικότητα και την απαλλαγή από τους περιορισμούς της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έχει διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας με στοχευμένες προτάσεις όπως για παράδειγμα εκείνη του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αναμένεται στην παρούσα φάση να καταθέσει τη δική του πρόταση για το πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ένας ανθεκτικός και ενισχυμένος μηχανισμός οφείλει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις της επόμενης μέρας.

Μία καλή αρχή θα γίνει τις επόμενες μέρες στη Λισαβόνα όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος της Ε.Ε. με τα κοινωνικά ζητήματα να βρίσκονται σε απόλυτη προτεραιότητα και με την πορτογαλική προεδρία να ανοίγει μια μακρά συζήτηση επί τούτου το επόμενο εξάμηνο.

Η Ευρώπη επιχειρεί να δώσει ένα σαφές κοινωνικό αποτύπωμα το προσεχές διάστημα και το σχέδιο αυτό ταυτίζεται χρονικά με τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να εισάγει στην παραγωγική διαδικασία ένα νέο πλαίσιο ριζοσπαστικών αλλαγών για τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος εργαζόμενων πρωτίστως, αλλά και των εργοδοτών.

Λίγες εβδομάδες αργότερα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της παρουσίας και του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη βελγική πρωτεύουσα σε μία δύσκολη περίοδο έντασης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με την κατάσταση στα ουκρανικορωσικά σύνορα να μυρίζει μπαρούτι και τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας να βρίσκονται στο ναδίρ.

Στο περιθώριο αυτής της συνάντησης δεν αποκλείεται να καταγραφεί κι ένα σύντομο τετ α τετ μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Ερντογάν, μετά από τη θυελλώδη συνέντευξη Τύπου προ ολίγων εβδομάδων με τη συμμετοχή του κ. Δενδια και του Τούρκου ομολόγου του στην Άγκυρα.

Την ίδια ώρα πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την πρώτη της εποχής Μπάιντεν σύνοδο Ε.Ε. - ΗΠΑ στις Βρυξέλλες περί τα τέλη Ιουνίου, με τις δύο πλευρές να προσδοκούν σε περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας και στην επούλωση πληγών που άφησε πίσω της η διοίκηση Τράμπ.