Διεθνή MME για Βέμπερ: Από την Αθήνα η εκστρατεία του, εκεί απ' όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία

95

Στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών ΜΜΕ βρίσκεται η επίσκεψη του Μάνφρεντ Βέμπερ στην Αθήνα με πολλά δημοσιεύματα να σχολιάζουν ότι ο Γερμανός επικεφαλής της κεντροδεξιάς ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο δέχθηκε τα πυρά του Έλληνα πρωθυπουργού προτού καν επισκεφθεί τη χώρα μας.

«Ο Γερμανός υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία από το Ζάππειο Μέγαρο με τον Αλέξη Τσίπρα να τον αποκαλεί «ανθέλληνα», επισημαίνει ο βρετανικός Τύπος.

«Εντείνεται η κριτική του Έλληνα πρωθυπουργού σε βάρος του Μάνφρεντ Βέμπερ την ώρα που ο Βαυαρός πολιτικός ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία από το Ζάππειο Μέγαρο διεκδικώντας το ανώτατο αξίωμα της Ε.Ε, όπως σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Guardian».

«Ο Βέμπερ ξεκίνησε την εκστρατεία του από την Αθήνα με στόχο να εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, αλλά αντιμετώπισε κριτική από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, προτού μεταβεί στην ελληνική πρωτεύουσα», γράφει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει:

«Σε tweet με στόχο να προκαλέσει τη μέγιστη αμηχανία στον Γερμανό επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο Βέμπερ διέπεται από ρατσιστικές και αυταρχικές τάσεις. Υποστήριξε ότι στο θέμα της κρίσης του ελληνικού χρέους, ο Βέμπερ είχε ασκήσει πιέσεις για το "Grexit" κι έτσι απέδειξε ότι είναι «ανθέλληνας».

«Μία ψήφο για τον Μητσοτάκη σημαίνει ψήφο για τον ανθέλληνα Βέμπερ", έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο Twitter, στοχεύοντας στον κεντροδεξιό αντίπαλό του, ηγέτη της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη», επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα».

Το επίμαχο δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι ο Βέμπερ ακολουθεί τα χνάρια του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και του νυν ηγέτη της Γαλλίας.

«Όπως ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Εμμανουήλ Μακρόν, έτσι και ο Βέμπερ επέλεξε την ελληνική πρωτεύουσα για μια κεντρική ομιλία του, εκεί όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία», όπως είπε ο ίδιος κατά την χθεσινή του ομιλία στο Ζάππειο Μέγαρο.

«Ο ρόλος της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της κρίσης του χρέους της Ευρώπης παρείχε επίσης το τέλειο σκηνικό για έναν πολιτικό , έναν εκ των επικριτών των Αθηνών, να στείλει ένα μήνυμα ενότητας από τον πιεσμένο δημοσιονομικά ευρωπαικό νότο», προσθέτει η εφημερίδα «Guardian».

«Ως στενοί πολιτικοί σύμμαχοι που θεωρούν τους εαυτούς τους ως αντιλαϊκιστικούς ρεφορμιστές, Μητσοτάκης και Βέμπερ προτάσσουν τη «μάχη ενάντια στον λαϊκισμό» ως ένα βασικό μήνυμα στις ομιλίες τους στο Ζάππειο Μέγαρο, εκεί όπου υπογράφηκε το 1979 η συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ΕΕ».

«Ο Βέμπερ, ξεκινώντας την ομιλία του υπό επευφημίες, δήλωσε ότι δεν υπήρχε καλύτερο μέρος από την Αθήνα για να μεταλαμπαδεύσει τις ιδέες του για το μέλλον της Ευρώπη»...«Το γεγονός ότι ο Βέμπερ δεν είναι φίλος του Τσίπρα, αποκαλώντας τον «λαικιστή » και επικρίνοντας τις οικονομικές του πολιτικές, αποτελεί πηγή ευχαρίστησης για τους Έλληνες συντηρητικούς», σχολιάζει το βρετανικό δημοσίευμα.

«Πιστεύω στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας και ο Μητσοτάκης έχει μια ισχυρή φωνή στην Ευρώπη ... Η Νέα Δημοκρατία θα βάλει τους λαϊκιστές στο περιθώριο και θα αποκαταστήσει την αξιοπιστία αυτής της θαυμάσιας χώρας», υποστήριξε ο Βέμπερ.

«Όμως ο Τσίπρας, μακράν ο πιο υγιής πολιτικός της χώρας, έχει επίσης τους θαυμαστές του», γράφει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, που στο παρελθόν τον είχε επικρίνει δριμύτατα, εξήρε τον απροσδόκητο οικονομικό ρεαλισμό του, την προσφυγική του πολιτική και το θάρρος του για την επίλυση της διαμάχης δεκαετιών με την «Βόρεια Μακεδονία».

Le Figaro: Ξεκίνησε την εκστρατεία του εκεί όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία

«Ο ηγέτης της κεντροδεξιάς ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, ξεκίνησε επίσημα την εκστρατεία του από την Αθήνα, εκεί «όπου ξεκίνησε η Δημοκρατία», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

«Ξεκινώ την εκστρατεία μου στην Αθήνα, γιατί εδώ ξεκίνησε η δημοκρατία, δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία χωρίς την Ελλάδα και η Ευρώπη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα», δήλωσε ο Βαυαρός αρχηγός του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Αναφερόμενος στις δύσκολες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας κατά την τελευταία δεκαετία της κρίσης, ο Βέμπερ τόνισε τη σημασία της «ενότητας» για μια «ισχυρή Ευρώπη» σχολιάζει το γαλλικό δημοσίευμα.

«Ο Γερμανός Βέμπερ, ο οποίος επιδιώκει να διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν, λέει ότι θέλει να ανοίξει «ένα νέο κεφάλαιο για την Ευρώπη» και να γυρίσει τη σελίδα του Brexit προκειμένου να επικεντρωθεί στα πραγματικά ζητήματα που επηρεάζουν τους πολίτες της ΕΕ. Ο ίδιος τόνισε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η ενίσχυση της "ασφάλειας" στην Ευρώπη, είναι από τις βασικές προτεραιότητές του», όπως αναφέρει η «Le Figaro».