Διευκρινίσεις απο την ΑΑΔΕ για τις εκπτώσεις φόρου 25% στις επιχειρήσεις

230
Εφορία: Στο μικροσκόπιο οι δαπάνες των νοικοκυριών

Σε διευκρινίσεις προχώρησε η ΑΑΔΕ για τον συμψηφισμό του 25% ΦΠΑ Μαρτίου και α΄τριμήνου, μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε σχετικά με την έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι επιχειρήσεις οι οποίες εξόφλησαν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ που ήταν πληρωτέος τον Απρίλιο.

Παρά το γεγονός ότι όσοι από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες εξόφλησαν τον ΦΠΑ εμπρόθεσμα θα δικαιούνταν να συμψηφίσουν το 25% του ποσού με φορολογικές υποχρεώσεις που εμφανίζονται από 1η Μαΐου και μετά, δεν κατέστη αυτό εφικτό για την εξόφληση του ΦΠΑ που είναι πληρωτέος τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση αυτή προκλήθηκε για καθαρά λόγους τεχνικής προετοιμασίας και διευκρινίζεται ότι τα ποσά που θα συμψηφιστούν θα αρχίσουν σταδιακά να εμφανίζονται στο taxisnet εντός του Ιουνίου.

Το δεύτερο ζήτημα που προέκυψε είναι ότι δεν εμφανιζόταν την Παρασκευή στο taxisnet η δυνατότητα των πληττόμενων επιχειρήσεων να αναστείλουν την πληρωμή παρακρατούμενων φόρων που ήταν πληρωτέοι στο τέλος Μαΐου.

Τι λέει η ΑΑΔΕ 

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΑΔΔΕ "με αφορμή το θέμα του συμψηφισμού του 25% του ΦΠΑ Μαρτίου και Α’ τριμήνου 2020 για διπλογραφικές και απλογραφικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, που καταβλήθηκε εμπρόθεσμα τον Απρίλιο, με μελλοντικές οφειλές, διευκρινίζεται ότι, με βάση τον προγραμματισμό των Γενικών Διευθύνσεων Φορολογικής Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αυτό θα γίνει με τις πρώτες επερχόμενες οφειλές, οι οποίες μετά την αναστολή των οφειλών Μαΐου για 30 Σεπτεμβρίου, είναι οι οφειλές Ιουνίου. Εφόσον οι δικαιούχοι έχουν τακτοποιήσει τις οφειλές από δόσεις μέχρι και τον Μάιο, θα είναι εφικτός ο συμψηφισμός και σε οφειλές από δόσεις ρυθμίσεων Ιουνίου και επόμενων μηνών.

Ειδικά για τις οφειλές ΦΠΑ Απριλίου, για τις οποίες ολοκληρώθηκε η διαδικασία
υποβολής δήλωσης στις 29 Μαΐου και τις οφειλές από παρακρατούμενους φόρους, για τις οποίες η προθεσμία υποβολής δηλώσεων εκπνέει σήμερα, και οι οποίες υπενθυμίζουμε ότι τελούν σε αναστολή πληρωμής έως 30 Σεπτεμβρίου, ο συμψηφισμός θα είναι εφικτός στα μέσα Ιουνίου, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση για το συμψηφισμό αυτό είναι η οριστικοποίηση των οφειλών από τις ως άνω φορολογικές υποχρεώσεις, η οποία συντελείται με την πάροδο της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Έως τότε, αναμένεται να έχουν αναρτηθεί στην προσωποποιημένη πληροφόρηση στο Taxisnet τα ποσά προς συμψηφισμό (25%). Για να γίνει ο συμψηφισμός, πρέπει οι φορολογούμενοι, με την εμφάνιση του ως άνω ποσού στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, να δηλώσουν σχετικά με e-mail στη ΔΟΥ τους τη βούλησή τους για τον παραπάνω συμψηφισμό, όπως προβλέπεται και στην εγκύκλιο Ε. 2056/2020".