Δικαστήριο της ΕΕ: Επιδικάστηκαν υπέρ της Ελλάδος 166 εκ. ευρώ για τις επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια

307

Νέα, δεύτερη, απόφαση δικαίωσης της Ελλάδας εκδόθηκε από Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναγνωρίζοντας της το ποσό 166 εκ. ευρώ που είχαν παρακρατηθεί από κοινοτικές ενισχύσεις, καθώς είχε κριθεί, ότι είχε παραβιαστεί η κοινοτική νομοθεσία από τις επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια.

Η νέα απόφαση που εκδόθηκε από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η δεύτερη κατά σειρά, για το ίδιο θέμα, δηλαδή τις επιδοτήσεις σε βοσκοτόπια, καθώς η προηγούμενη απόφαση (εκδόθηκε 13 Φεβρουαρίου 2020), δικαίωσε την Ελλάδα, επιστρέφοντας στα κρατικά ταμεία το ποσό των 280 εκ. ευρώ.

Συνολικά με τις δύο αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης η στον κρατικό κορβανά εισήλθαν 435 εκ. ευρώ.

Οι δύο αποφάσεις δικαίωσης εκδόθηκαν μετά από αναιρέσεις που είχε καταθέσει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ΝΣΚ ζητούσε να αναιρεθούν καταδικαστικές για τη χώρα μας αποφάσεις που είχαν εκδοθεί από το πρωτοβάθμιο Ευρωπαϊκά Δικαστήριο.
Η υπόθεση με τις κοινοτικές ενισχύσεις για τα βοσκοτόπια είχε ξεκινήσει το 2009 αλλά είχε συνεχιστεί και μετά το 2012.
Σε περιοδικούς -ανά διετία- ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη νομιμότητα των επιδοτήσεων αυτών από Ελληνικής πλευράς, είχε κριθεί ότι είχε παραβιαστεί η κοινοτική νομοθεσία, που προσδίδει άλλη έννοια στα βοσκοτόπια, από αυτή που δίδεται στη χώρα μας.