Δηλώστε τα πραγματικά τετραγωνικά του ακινήτου σας στον Δήμο

475

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων απειλούνται με την πληρωμή εξοντωτικών ποσών, εφόσον δεν δηλώσουν τα πραγματικά τετραγωνικά των ακινήτων τους στους δήμους έως τις 31 Μαρτίου 2020.

Χιλιάδες ιδιοκτησίες που δεν έχουν δηλωθεί δεν θα μπορούν να μεταβιβαστούν είτε γιατί ο μηχανικός θα διαπιστώσει ότι δεν έχουν τακτοποιηθεί, είτε γιατί ο ιδιοκτήτης δεν πλήρωσε τα ποσά που αντιστοιχούν σε δημοτικά τέλη και δημοτικούς φόρους για τα πραγματικά τετραγωνικά.

Την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε η διάταξη σύμφωνα με την οποία δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους τακτοποίησαν αυθαίρετα αλλά δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά στον οικείο Δήμο.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για όσους δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά των αστικών ακινήτων τους, καθώς αν το πράξουν μετά τις 31 Μαρτίου, τότε δεν θα τύχουν της πενταετούς απαλλαγής για τις οφειλές από δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.

Όσοι δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια, τότε απλά θα πληρώσουν από την 1η Ιανουαρίου τα ποσά που αντιστοιχούν σε αυτά, χωρίς να επιβαρυνθούν για την προηγούμενη πενταετία.

Όσοι υποβάλλουν τη σχετική δήλωση από τις 2 Ιανουαρίου έως και τις 31 Μαρτίου θα επιβαρυνθούν με αναδρομικά τέλη για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως και την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης στον δήμο.

Εάν περάσει η προθεσμία της 31ης Μαρτίου και ένας ιδιοκτήτης δεν κάνει χρήση της ευνοϊκής διάταξης της κυβέρνησης και εφόσον δεν έχει δοθεί παράταση από το υπουργείο Εσωτερικών, τότε ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί με τέλη και προσαυξήσεις αναδρομικά για τουλάχιστον μια 5ετία!

Μάλιστα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αλλαγής της επιφάνειας θα πρέπει να ενημερωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος τηρεί το αρχείο επιφάνεια των κτισμάτων και με βάση αυτό βεβαιώνονται τα τέλη στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Θεωρητικά, η ενημέρωση του αρχείου γίνεται από τον ίδιο τον δήμο αλλά είναι πολύ πιθανό να ζητηθεί από τον ιδιοκτήτη να μεταβεί σε υποκατάστημα του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να κάνει τη διόρθωση της επιφάνειας.

Τέλος, σημειώνεται ότι χωρίς βεβαίωση εξόφλησης των οφειλών στον Δήμο με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά δεν μπορεί να μεταβιβαστεί κανένα ακίνητο.