Δημοσιονομική «βόμβα»: 2,6 εκατ. συνταξιούχοι, οι δικαιούχοι Αναδρομικών- Ποιες κατηγορίες αφορούν

24

Αναδρομικά 10 ταχυτήτων για όλες τις συντάξεις ακόμη και για όσους παίρνουν τα 360 ευρώ του ΟΓΑ, φέρνει το 2019, καθώς μέσα στη νέα χρονιά θα καθοριστεί τι επιστρέφεται από παράνομες μειώσεις, σε πόσες δόσεις και για πόσους μήνες.

Μέχρι στιγμής έχουν βγει αντισυνταγματικές 6 περικοπές συντάξεων και εκκρεμεί ακόμη μία, για τις νέες συντάξεις, με την κρίση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα ή μη του νόμου Κατρούγκαλου, όπως δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος.

Προπομπός για τις επιστροφές του 2019 είναι ότι ο ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ θα κληθούν στις 23 Ιανουαρίου 2019 να λογοδοτήσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί δεν εφαρμόζουν τις μέχρι τώρα αποφάσεις του, που προβλέπουν διακοπή αντισυνταγματικών μειώσεων με επιστροφές χρημάτων στους συνταξιούχους.

Η χρονιά των 10 αναδρομικών έχει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιούχων:

1. Τους παλαιούς συνταξιούχους (που είχαν πάρει σύνταξη μέχρι 12/5/2016) οι οποίοι δικαιούνται αναδρομικά από τις μειώσεις που είχαν μετά το 2013 από το δεύτερο Μνημόνιο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχοι.

2. Τους νέους συνταξιούχους με αίτηση από 13/5/2016 και μετά, που ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ήδη 220.000 νέοι συνταξιούχοι.

Διεκδικούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας την ίση μεταχείριση με τους παλαιούς συνταξιούχους για τους οποίους η κυβέρνηση ακύρωσε τις περικοπές που θα είχαν το 2019 και διατηρεί τη μείωση που θα είχαν ως ποσό της «προσωπικής διαφοράς».

Οι παλαιοί γλίτωσαν τις μειώσεις Κατρούγκαλου, αλλά την πληρώνουν οι νέοι συνταξιούχοι που έχουν περικοπές ως 20% και μόνον αν η μείωση είναι πάνω από 20%, διατηρούν ένα μέρος της μείωσης ως προσωπική διαφορά, υπό τον όρο ότι συνταξιοδοτήθηκαν από 13/5/2016 ως 31/12/2018.

Με αίτηση από το 2019, οι μειώσεις για νέους συνταξιούχους θα φτάνουν και στο 35%, καθώς δεν προβλέπεται καμία προσωπική διαφορά.

Ζητούν λοιπόν αναδρομικά την ακύρωση των περικοπών από το 2016 ώστε να έρθουν στην ίδια μοίρα με τους παλιούς που γλιτώνουν από τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου.

3. Τους μισθωτούς του Δημοσίου που δικαιώθηκαν με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναφορά των Δώρων ύψους 1.000 ευρώ το χρόνο που σταμάτησαν να παίρνουν από το 2013 και μετά.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν περίπου 850.000 υπάλληλοι Δημοσίου και δημοσίων επιχειρήσεων-οργανισμών.

«Τρέχουν» οι δημόσιοι υπάλληλοι να διεκδικήσουν τα κομμένα δώρα

Μόλις τέσσερις εργάσιμες ημέρες πριν την εκπνοή του 2018 έχουν στην διάθεσή τους οι δημόσιοι υπάλληλοι να υποβάλλουν αιτήσεις για την διακοπή της παραγραφής των αναδρομικών προκειμένου να διεκδικήσουν τα κομμένα δώρα.

Ο νέος αυτός γύρος αξιώσεων προέκυψε μετά την απόφαση – βόμβα του έκτου τμήματος του ΣτΕ που κρίνει αντισυνταγματικές τις σχετικές περικοπές του 2012.

Για να «κλειδώσει» ωστόσο η καταβολή των αναδρομικών πρέπει το ζήτημα να περάσει και από την Ολομέλεια του ΣτΕ η οποία θα κρίνει όχι μόνο την αντισυνταγματικότητα αλλά και το ζήτημα της αναδρομικότητας των αξιώσεων.

Οι περισσότεροι νομικοί πάντως συμφωνούν ότι οι αξιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων παραγράφονται στη διετία. Δηλαδή η διεκδίκηση για κάποιον που δεν έχει κινηθεί μέχρι σήμερα δικαστικά, αφορά στα έτη από το 2016 έως σήμερα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι πρέπει να υποβάλλουν την αίτηση στην διεύθυνση μισθοδοσίας της υπηρεσίας τους και να φυλάξουν τον αριθμό πρωτοκόλλου.

Υπενθυμίζεται πως τα δώρα στο Δημόσιο είχαν αρχικά «ψαλιδιστεί» το 2010 όταν ορίστηκε πως θα είναι για όλους στο ίδιο ύψος ανεξαρτήτως αποδοχών –500 ευρώ τα Χριστούγεννα, 250 το Πάσχα και 250 το καλοκαίρι – ενώ θα τα λαμβάνουν όσοι έχουν μικτές αποδοχές κάτω από 3.000 ευρώ.