Δημοσκοπήσεις-«κόλαφος» για Μαξίμου: Ξεκάθαρη υπεροχή ΝΔ, προεκλογικές οι παροχές για το 77,1%, τα σενάρια για τους αναποφάσιστους

72

Ισχυρό προβάδισμα διατηρεί η ΝΔ μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, ενώ την ίδια στιγμή οι πολίτες γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση και χαρακτηρίζουν την παροχή της αποκαλούμενης «13ης σύνταξης» ως προεκλογικό επίδομα σε ποσοστό 77,1%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Marc η οποία δημοσιεύεται στο «Πρώτο Θέμα» που κυκλοφορεί.

Η νέα έρευνα δίνει βάση και στα σενάρια συμπεριφοράς των αναποφάσιστων, οι οποίοι μέχρι τώρα αποτελούν ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του εκλογικού σώματος, για την ακρίβεια 11,6% (12,4% επί των εγκύρων) ή 700.000 άτομα σε απόλυτο αριθμό.

Στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 29,2% και προηγείται κατά 7,2% του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος φθάνει στο 22%.

Με αναγωγή επί των εγκύρων η διαφορά υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυξάνεται στις 7,5% μονάδες, με το ποσοστό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φθάνει το 30,6% έναντι 23,1% για το κυβερνών κόμμα.

Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 62,3% έναντι 21,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ποσοστό 16,5% δήλωσαν «δεν ξέρω/δεν απαντώ».

Στην μάχη για την τρίτη θέση το προβάδισμα ανήκει στο Κίνημα Αλλαγής με ποσοστό 6,6% και ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 6,1%. Τέλος με 5,3% το ΚΚΕ συγκεντρώνει την πεντάδα των κομμάτων που όπως όλα δείχνουν θα μοιραστούν τις 21 θέσεις που διαθέτει η Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Από τους δεκάδες υπόλοιπους συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο μας περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% έχουν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου (2,5%) και η Ένωση Κεντρώων.

Η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει μικρή, καθώς μόλις το 54,9% εκείνων που τον ψήφισαν το 2015 δηλώνει πως θα τον ξαναψηφίσει. Ποσοστό 29,6% έχει απομακρυνθεί οριστικά από το κυβερνών κόμμα, ενώ ένα 11,3% βρίσκεται σε δίλημμα δηλώνοντας αναποφάσιστο για την ώρα.

Στην απέναντι όχθη η συσπείρωση για τη ΝΔ βρίσκεται στο υψηλό 82,5%, ενώ οι απώλειές της από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων βρίσκονται στο 11,6%.

Όλα τα στοιχεία από τις μετρήσεις της κοινής γνώμης συντείνουν στο συμπέρασμα ότι η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες της 16ης Μαΐου έχει προεξοφληθεί και το μόνο που απομένει να επιβεβαιωθεί είναι το εύρος της απόστασης που θα τον χωρίζει από τη Νέα Δημοκρατία, η πρωτιά της οποίας δεν αμφισβητείται.

Όσον αφορά την προέλευσή τους ένα μικρό ποσοστό μόνο προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ (29,6%). Από τη ΝΔ προέρχεται το 11%, από το ΠΑΣΟΚ 6,5% και από το Ποτάμι 6,2%. Ένας στους πέντε (ποσοστό 19,2%) δεν είχε ψηφίσει στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Επίσης, ανάμεσα στους αναποφάσιστους περισσότερες είναι οι γυναίκες, καθώς και οι ψηφοφόροι ηλικίας 35-54 ετών.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι αναλυτές της Marc επεξεργάστηκαν τρία διαφορετικά σενάρια για τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να κατανεμηθούν οι αναποφάσιστοι για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το εύρος της διαφοράς ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα και το ποσοστό που μπορεί να συγκεντρώσει κάθε κόμμα.

Σενάριο πρώτο: Με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η δύναμη της ΝΔ θα κυμανθεί από 32,3% έως 37,5% και του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 23,9% και 28,7%. Με κεντρική τιμή το 34,9% για τη ΝΔ και 26,3% για το κυβερνών κόμμα η διαφορά υπολογίζεται σε 8,6%.

Σενάριο δεύτερο: Με κατανομή των αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσής τους η ΝΔ θα κυμανθεί από 30,7% και 35,9% και ο ΣΥΡΙΖΑ από 25,1% και 29,9%. Με τις κεντρικές τιμές στο 33,3% και στο 27,5% αντιστοίχως, η διαφορά για την αξιωματική αντιπολίτευση ανέρχεται σε 5,8%.

Σενάριο τρίτο: Τέλος, με πολυπαραγοντική κατανομή των αναποφάσιστων, των οποίων διερευνήθηκε όχι μόνο η κομματική προέλευση αλλά και παράγοντες όπως π.χ. μεταξύ ποίων κομμάτων ταλαντεύονται, και ποια θα μπορούσαν να ψηφίσουν, η κεντρική τιμή για τη ΝΔ βρίσκεται στο 34,2% (31,6%-36,8%) και για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 26,5% (24,1%-28,9%) με το προβάδισμα της πρώτης να υπολογίζεται σε 7,7%.

Η δημοσκόπηση των ΝΕΩΝ

Αλλά και από την έρευνα των ΝΕΩΝ του Σαββατοκύριακου προκύπτει ισχυρό προβάδισμα της ΝΔ. Σύμφωνα με την δημοσκόπησητης MRB που έγινε στις 13-16 Μαΐου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 30% στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, έναντι 23,5% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τρίτο κόμμα είναι το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%.

Στην ίδια δημοσκόπηση, οι ερωτηθέντες κλήθηκαν να απαντήσουν αν έχει επηρεαστεί η άποψή τους για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και προς ποια κατεύθυνση. Σε αυτό το ερώτημα, το 56,9% εξέφρασε αρνητική άποψη για την κυβέρνηση και το 36,3% θετική.

Πιο αναλυτικά, το 24,9% απάντησε ότι έχει πολύ ή αρκετά αρνητικότερη γνώμη για την κυβέρνηση μετά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 34,7% είπε ότι η άποψή του είναι το ίδιο αρνητική. Στον αντίποδα, το 20,4% δήλωσε ότι έχει πολύ ή αρκετά θετικότερη άποψη για την κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των παροχών και το 15,9% είπε ότι γνώμη του παρέμεινε το ίδιο θετική.