Δημοσκόπηση MARC: Η κυβέρνηση βουλιάζει με τους ΑΝΕΛ- «Όχι» σε Πρέσπες, Καμμένο και Κοτζιά

230

Μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται πως η αντίστροφη μέτρηση του κυβερνητικού μορφώματος των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχει ξεκινήσει για τα καλά, καθώς εκτός από τις πρόσφατες αλληλοκατηγορίες Κοτζιά-Καμμένου, την αδυναμία του Αλέξη Τσίπρα να επέμβει, τις συνεχείς επιθέσεις κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ από σημαίνοντα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κόσμος έχει καταλάβει πως η χώρα συνεζίζει να βυθίζεται σε ένα απίστευτο τέλμα, σε όλους τους τομείς.

Αυτό άλλωστε προέκυψε και από την πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας MARC για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, η οποία εκτός από το ξεκάθαρο προβάδισμα της ΝΔ, πέρα των 10 μονάδων, η μεγάλη πλειονότητα της κοινής γνώμης επιθυμεί την άμεση προσφυγή στις κάλπες, η οποία μετά τα πρόσφατα επεισόδια στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θεωρεί βλαπτική την παραμονή του Πάνου Καμμένου στην κυβέρνηση, αν και έχει τη γνώμη ότι η οξεία διαμάχη του με τον Νίκο Κοτζιά έπρεπε να οδηγήσει στην απομάκρυνση και των δύο.

Η εικόνα αποσύνθεσης που εμφανίζει τελευταία η κυβέρνηση ενισχύει την απαισιοδοξία που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία και κάνει τους πολίτες δύσπιστους απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες, σε βαθμό που οι περισσότεροι να θεωρούν ότι ακόμη κι αν αποφευχθεί τώρα το μέτρο της νέας περικοπής των συντάξεων αυτό θα είναι προσωρινό και οι μειώσεις θα γίνουν ούτως ή άλλως μετά τις εκλογές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τρεις ψηφοφόρους (36,7%) που στην κάλπη των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι η σημερινή κυβέρνηση θα συμφωνήσει σε μετεκλογική περικοπή των συντάξεων, ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται και το 47,9% του συνόλου των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Marc για το «ΘΕΜΑ» το διάστημα μεταξύ 22-24 Οκτωβρίου.

Από τα ευρήματα της έρευνας προκύπτει ότι μόνο ένας στους τέσσερις (24,5%) αποδέχεται τους ισχυρισμούς των κυβερνώντων ότι δεν μειωθούν οι συντάξεις, την ίδια ώρα που αντίστοιχο ποσοστό (22,8%) έχει προεξοφλήσει τη μείωση.

Στους τελευταίους πλειοψηφούν οι οπαδοί της Ν.Δ. (29,9%), οι γυναίκες (25,9%) και οι ηλικιακά νεότεροι (24,5%).

Ιδιαίτερα αρνητική εξακολουθεί να είναι η πλειονότητα της κοινής γνώμης στην πρόθεση της κυβέρνησης να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό των Σκοπίων. Σε ποσοστό 64,5% οι πολίτες ζητούν να απορριφθεί και μόνο το 27,4% συναινεί στην επικύρωσή της.

Μοιρασμένοι ακριβώς στη μέση είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν ίδιο ποσοστό (46,8%) και στο «ναι» και στο «όχι».

Περισσότερο απορριπτικοί είναι (ποσοστό 71%) οι κατοικούντες στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ το «ναι» έχει υψηλότερα ποσοστά όσο κατοικεί κανείς νοτιότερα, με την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου να δίνουν 32,9% έναντι 60% όσων επιμένουν στο «όχι».

Την απομάκρυνση από την κυβέρνηση τόσο του Νίκου Κοτζιά όσο και του Πάνου Καμμένου θα ήθελε η πλειονότητα των πολιτών (48,5%) να ερχόταν ως συνέπεια της σύγκρουσης που είχαν μεταξύ τους κατά την τελευταία επεισοδιακή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τη φυγή τους προκρίνει ως λύση και το 38,1% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, στις τάξεις των οποίων περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (26,6%) προτιμούν να απομακρυνθεί ο κ. Καμμένος.

Τα στοιχεία της μέτρησης είναι ιδιαίτερα δυσμενή για τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ., καθώς έξι στους δέκα πολίτες (59,7%) πιστεύουν ότι η παραμονή του στην κυβέρνηση βλάπτει την εικόνα της και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Μάλιστα την άποψη αυτή συμμερίζεται και η πλειονότητα (52,7%) όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, εκ των οποίων μόλις το 11,6% θεωρεί επωφελή τη συνέχιση της συμμαχίας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Αν, πάντως, ο κ. Καμμένος τηρήσει τη δέσμευσή του και αποχωρήσει από την κυβέρνηση, οι πολίτες φαίνεται να θέλουν καθαρή λύση στον πολιτικό γρίφο που θα δημιουργηθεί: περισσότεροι από επτά στους δέκα (72,2%) και ανάμεσά τους οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμούν να προκηρυχθούν άμεσα εκλογές.

Αντιθέτως, μόλις το 17,1% επί του συνόλου και το 31,4% επί των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να επιδοκιμάζουν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης-κουρελού, από ανεξάρτητους και βουλευτές που θα αποσκιρτήσουν από άλλα κόμματα για να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βουλιάζουν μαζί με τον Καμμένο

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με τις επιλογές και τις δημόσιες παρεμβάσεις του καταφέρνει να επισκιάσει κάθε επικοινωνιακή επιλογή του Μαξίμου, στρέφοντας το επίκεντρο της συζήτησης εντός του κυβερνητικού συνασπισμού.

Τελευταίο παράδειγμα η επιχείρηση «χειροπέδες» στον πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου, την οποία το Μέγαρο Μαξίμου θέλησε να εκμεταλλευθεί πολιτικά. Σειρά κυβερνητικών στελεχών προχώρησαν σε δηλώσεις καταγγελτικού χαρακτήρα κατά του «παλαιού πολιτικού συστήματος», σε μία προσπάθεια αναγέννησης της παμπάλαιας τακτικής, που έμεινε γνωστή στην ιστορία ως «άρτος και θεάματα».

Παρά την κυβερνητική σπουδή, ο κ.Καμμένος με μία σειρά δημόσιων παρεμβάσεων είτε μέσω διαδικτύου είτε μέσα προσωπικών δηλώσεων μετατόπισε το ενδιαφέρον στην κόντρα του με τον τέως υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, βάζοντας ένα «αυτογκόλ στα κυβερνητικά γκολπόστ».

Ακόμα και ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, ο υπουργός Άμυνας ήταν το κεντρικό πρόσωπο ενός περιστατικού που ασφαλώς το Μαξίμου δε θα ήθελε να συμβεί, αφού ενίσχυσε το κλίμα εσωστρέφειας. Πρόκειται για την αποδοκιμασία πολίτη στο πρόσωπο του κ.Καμμένου, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη.

Εδώ και περίπου έναν χρόνο, κάθε φορά που ο κ.Τσίπρας επιθυμεί να βγει επικοινωνιακά μπροστά και να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ ή πιο συχνά ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος είναι κάπου εκεί για να ακυρώσουν την συγκεκριμένη προσπάθεια.

Η πολιτική συμβίωση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ μοιάζει πλέον χωρίς αμφιβολία περισσότερο με ισορροπία τρόμου. Άραγε πόσο μπορεί να κρατήσει μία συμβίωση, όταν τα δύο μέρη ξέρουν ότι το πολύ μέσα στους επόμενους μήνες θα εκδοθεί το χαρτί του διαζυγίου; Μπορούν να παραμείνουν μονιασμένοι μέχρι τέλους;

Οι πιθανότητες ασφαλώς και δεν είναι με το μέρος τους και η φθορά της σκληρής καθημερινότητας αναμένεται να λειτουργήσει καταλυτικά. Για τον Αλέξη Τσίπρα η συνύπαρξη με τους ΑΝΕΛ δείχνει μονόδρομος για την παραμονή στην εξουσία.

Παράλληλα όμως ο χρόνος αρχίζει να μετράει αντίστροφα για την στιγμή που η συμφωνία των Πρεσπών θα φτάσει στην ελληνική βουλή και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα επισημοποιήσουν, όπως όλα δείχνουν, το διαζύγιο.

Μέχρι τότε όλα θα κινούνται σε μία λεπτή γραμμή, με τους ΑΝΕΛ να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, εξαιτίας και των κακών δημοσκοπικών ποσοστών...